Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Μάρτιος 2015
Γράφει η Άννα Ζιάγκα
sfigaΌλο και πιο έντονες γίνονται τελευταία οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς ένας ιεροκήρυκας- Ισλαμιστής ιμάμης από το Κουβέιτ ανακοίνωσε στους πιστούς Τζιχαντιστές πως πρέπει να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την πολιτιστική κληρονομιά των Φαραώ, στους λαούς των Αιγυπτίων.
Το εύρος της καταστροφής που εκλήθησαν με φετφά (γνωμοδότηση θρησκευτικού δικαστή των μουσουλμάνων) οι θρησκόληπτοι να πραγματώσουν περιλαμβάνει ιστορικά μνημεία παγκοσμίου φήμης όπως η Σφίγγα και οι Πυραμίδες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Al Watan (καθημερινή εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας) ο ιμάμης Ιμπραήμ Αλ Καντάρι τόνισε  την υποχρέωση των πιστών να καταστρέψουν αυτά τα μνημεία, ως συνέχεια των προ μίας εβδομάδας καταστροφών στο Μουσείο της Μοσούλης (επίσης από πιστούς), ισχυριζόμενος πως πρέπει να σταματήσει, επιτέλους,  η λατρεία των ειδώλων.
Δηλώνει πως το ότι οι πρώτοι ισλαμιστές που μπήκαν στην Αιγυπτιακή γη, οι ακόλουθοι του Μωάμεθ, δεν καταπάτησαν αυτά τα μνημεία δεν αποτελεί επιχείρημα άξιο να τους αποτρέψει τώρα να τα ισοπεδώσουν. Επίσης, ούτε το γεγονός πως δεν αποτελούν θρησκευτικά μνημεία (με την στενή έννοια) αλλά, πλέον, ιστορικούς τόπους είναι γι’ αυτόν και τους ομόθρησκούς του, ισχυρό κριτήριο. Απεναντίας, σύμφωνα με το Ισλάμ, δεν πρέπει να λατρεύονται έργα φτιαγμένα από ανθρώπους.
Έτσι τεκμηριώνεται για τους ομοϊδεάτες του ιμάμη αυτού, όπως ο χαλίφης Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, το καθήκον που έχουν απέναντι στη θρησκεία τους  («θρησκευτικό καθήκον» όπως το αποκάλεσε ο τελευταίος), να εξαφανίσουν ό,τι υπάρχει από την εποχή των Φαραώ, όπως ο Μωάμεθ εξαφάνισε τα είδωλα από την Κάαμπα στη Μέκκα.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως τον Νοέμβριο του 2012, είχε δοθεί επίσης ίδια εντολή κι επιπλέον, είχε ζητηθεί η κατάργηση  του Υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr