Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Μάρτιος 2015
Γράφει η Άννα Ζιάγκα
homosexualityΠροκλητικές δηλώσεις για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σε συνέντευξή του την Τρίτη στην εκπομπή «τα Καρντάσιανς». Συγκεκριμένα δήλωσε «Η ομοφυλοφιλία για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα».
Αφορμή στάθηκε το Gay Pride της Θεσσαλονίκης (συγκεντρώσεις και παρελάσεις κατά τις οποίες τα άτομα που συμμετέχουν δηλώνουν την περηφάνια τους για τη σεξουαλική τους επιλογή και ταυτότητα). Ο Μητροπολίτης θεώρησε απαράδεκτο σύμφωνα με τους νόμους που επιτάσσει η θρησκεία, αυτές τις εκδηλώσεις, που μάλιστα ανέφερε περιείχαν γυμνότητα, να εξελίσσονται μέσα στην πόλη. Φαίνεται δε, η ενόχλησή του και οι προκλητικές δηλώσεις του να στέκονται αυστηρά στις δημόσιες εκδηλώσεις, καθώς υποστήριξε πως υπάρχει ελευθερία επιλογών μέσα στην κοινωνία έτσι, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει αυτοβούλως τις ενέργειες και προσωπικές προτιμήσεις του.
Η Εκκλησία εδώ και αρκετούς αιώνες φαίνεται να θεωρεί την ομοφυλοφιλία διαταραχή και ασθένεια. «Εάν ένας άντρας κοιμηθεί με έναν άνδρα όπως με μία γυναίκα, τότε και οι δύο έχουν διαπράξει βδέλυγμα» (Λευιτικό κ’13).
Όμως, ο Χριστός στα λόγια του καταγεγραμμένα στα βιβλία της Αγίας Γραφής δεν στιγματίζει πουθενά ούτε καταδικάζει την ίδια την ομοφυλοφιλία, ούτε καν την πολυγαμία. Αντιθέτως, δεδομένου του γεγονότος πως σύμφωνα με την θρησκεία μας, όταν ο Θεός εποίησεν τον κόσμο, ως πρωταρχικό ζεύγος και κάτοικους αυτού, δημιούργησε έναν άνδρα και μία γυναίκα, και σε αυτούς έδωσε την ευλογία του (Ματθ. 19, 4-5), έχει υιοθετηθεί και διδάσκεται η άποψη πως το μόνο ζεύγος το οποίο είναι υγειές και κατέχει την ευλογία του Θεού για συμβίωση και γάμο είναι ζεύγος μεταξύ ετεροφυλόφιλων.
Θα λέγαμε λοιπόν, στις δηλώσεις των ανθρώπων του θρησκευτικού χώρου, διακρίνουμε, πως δεν υπάρχουν και τόσο στέρεες βάσεις, αλλά εμφανίζονται κάποια κενά τα οποία ανά τα χρόνια μάλλον συμπληρώθηκαν με θεωρίες της θρησκευτικής παράδοσης σύμφωνα με τα όσα επέτασσε η λογική ακολουθία των “αυτονόητων» σκέψεων των εκάστοτε αναρωτηθέντων.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr