Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
SkourletisΑν μπορεί να εξαχθεί ένα συμπέρασμα από την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο, αφού στη Θεφάνειο αίθουσα -στην Πρέβεζα- που έγινε η συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ώρα 7.30,  παρευρέθησαν και πολλοί πολίτες της πόλης της Πρέβεζας και του νομού), είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» στα θέμα της απλής αναλογικής, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του «Κλεισθένη 1» που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Οι περισσότερες ερωτήσεις που έγιναν, αφορούσαν την απλή αναλογική με άλλους να διαφωνούν και άλλους να συμφωνούν και σ’ αυτή κυρίως επικεντρώθηκε η όλη συζήτηση, τόσο από την πλευρά των ερωτώντων, όσο και από την πλευρά του Υπουργού.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, αυτής της ενημέρωσης, θεωρώ ότι είναι θεμιτό να παρατεθούν εδώ κάποιες απόψεις, οι οποίες αφορούν όχι μόνο το νομό Πρέβεζας, (κυρίως αυτόν αφορούν), αλλά ολόκληρη την Ήπειρο, για την οποία ο υπογράφων έχει γνώση για τα τεκταινόμενα.
Σωστή η άποψη που εξέφρασε η κυβέρνηση και την οποία υιοθέτησε ο Υπουργός, για αναζήτηση συμμαχιών στην εκλογές που έρχονται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά ποιές εννοούν κυβέρνηση και Υπουργός συμμαχίες; Γιατί αν αναζητηθούν συμμαχίες ανάμεσα σε αυτούς που δεν αποδέχονται τν απλή αναλογική και οι οποίοι μάλιστα έχουν ταχθεί υπέρ του υπάρχοντος συστήματος γιατί κινδυνεύει ο δήμος να μη κυβερνηθεί λόγω του ότι δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες, «χαιρέτα μας τον πλάτανο». Στο μυαλό τους κάτι άλλο έχουν οι «σύμμαχοι» και γι’ αυτό αντιδρούν στην απλά αναλογική, με το επιχείρημα ότι ο δήμος θα πρέπει να… κυβερνηθεί από την δική τους πλειοψηφία φυσικά. Και αδιαφορούν αν καταγράφεται η πραγματική θέληση του εκλογικού σώματος. Αρκεί να είναι αυτοί στα πράγματα.
Και να φανταστεί κανείς ότι οι μεθεπόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, η οποία έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση –εκτός και αν η αντιπολίτευση συναινέσει και γίνουν και οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, όπως επιθυμεί –και σωστά- η παρούσα κυβέρνηση. Τα παραδείγματα της συγκυβέρνηση βρίθουν και στην Ελληνική πραγματικότητα. Πολύ καλή ήταν η συνεργασία του της Νέας Δημοκρατίας (Σαμαράς πρωθυπουργός) με το ΠAΣOΚ (Βενιζέλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης).
Στην περίπτωση αυτή, όπου οι «σύμμαχοι» δεν αποδέχονται την απλή αναλογική, οι τοπικές νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψάξουν για συμμάχους που την αποδέχονται και αν δεν υπάρχουν τέτοιοι, καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει αυτόνομα τον δήμο, με πρόσωπο το οποίο θα έχει την «καλή μαρτυρία» του κόσμου. Και υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες που έχουν δώσει δείγματα της παρουσίας τους στα κοινά.
Και οι τρεις δήμοι του νομού Πρέβεζας, διοικούνται από δημάρχους οι οποίοι δεν αποδέχονται την απλά αναλογική. Θα πρέπει επομένως οι νομαρχιακή επιτροπή του νομού είτε να ψάξει για συμμαχίες με ανθρώπους που δεν έχουν κάτι «στο πίσω μέρος του μυαλού τους» και αποδέχονται την απλή αναλογική, είτε να συγκροτήσει δικό του ψηφοδέλτιο, το οποίο θα παρουσιάσει στην κοινωνία από την οποία θα ζητήσει την ψήφο. Αυτό πρέπει να συμβεί και στους τρεις δήμους του νομού Πρέβεζας.
Φυσικά και σε όλη την Ήπειρο θα πρέπει οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν σε αυτόν το δρόμο. Αν θέλουν να έχουν απτά αποτελέσματα, όχι τόσο για τα πρόσωπα που θα διοικήσουν τους δήμους, αλλά για την αποδοχή της απλής αναλογικής. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ένωση Δήμων της Ηπείρου να βγάζει ψηφίσματα κατά της απλής αναλογικής και ο ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει συμμαχίες ανάμεσα σ’ αυτούς που τα υπογράφουν, ή που διαφωνούν με το βασικό άρθρο του «Κλεισθένη 1» που είναι η απλή αναλογική. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο.
Στη συγκεκριμένη ενημέρωση, ο Υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε επί μέρους τροποποιήσεις του νόμου, εκεί όμως που ήταν ανένδοτος ήτα η απλά αναλογική. Ίδια ήταν και η συνάντηση που είχε με τους δημάρχους του νομού (έλειπε ο δήμαρχος Πάργας για λόγους «ανωτέρας βίας») και τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου. Ο τελευταίος επέμενε στο ψήφισμα που εξέδωσε η περιφέρεια κατά της απλής αναλογικής, ενώ οι δήμαρχοι Πρέβεζας και Ζηρού, μίλησαν για «κυβερνησιμότητα του δήμων» και ζήτησαν από τον Υπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβλέπεται αυτό στο νέο νομοσχέδιο.
Την ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών χαιρέτησαν ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδήμος και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr