Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
sxoleio prosfygopoylaΜπορεί να κουνάνε το δάχτυλο μερικοί και να μη θέλουν να δουν τους πρόσφυγες, τους οποίους αποκαλούν λαθρομετανάστες, όμως όταν πρόκειται για χρήμα το οποίο θα εισρεύσει στις τσέπες τους, δεν είναι λαθρομετανάστες, αλλά σκέτο μετανάστες. Την προσφώνηση αυτή κάνουν βέβαια όταν βρεθούν σε παρέα, γιατί μεταξύ τους, δίνουν και παίρνουν τα… κοσμητικά επίθετα, αφού λαθρομετανάστες τους ανεβάζουν, λαθρομετανάστες τους κατεβάζουν!
Καλά είναι όμως να εξηγηθούμε. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, δημιούργησε πρόγραμμα στέγασης και μισθώνει κατοικίες για τους αιτούντες άσυλο την Ελλάδα, οι οποίοι κατά τους υψώνοντες το δάκτυλο είναι λαθρομετανάστες. Φυσικά και στο νομό Πρέβεζας και στη Φιλιππιάδα -όπου υπάρχει και κάμπ-, οι μισθώσεις κατοικιών είναι στα προγράμματα της ύπατης αρμοστείας και έχει προχωρήσεις στην ενοικίαση κατοικιών. Αυτό γίνεται ούτως ώστε οι πρόσφυγες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, έτσι ώστε να μη αισθάνονται οι πρόσφυγες άτομα ενός… κατώτερου Θεού, και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αίσθησης ότι μπορούν να ζήσουν ομαλά μέσα στον κοινωνικό ιστό κάθε περιοχής. Στους πρόσφυγες παρέχεται επί πλέον υποστήριξη από διερμηνείς και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε μαθήματα γλωσσών.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καμπ της Φιλιππιάδας τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της σχολικής περιόδου εδώ και δύο περίπου χρόνια, ο σύλλογος γονέων (κυρίως του δημοτικού σχολείου της Παλιάς Φιλιππιάδας) είχε αντιδράσει, με το κυρίως επιχείρημα ότι τα προσφυγόπουλα δεν ήταν επαρκώς εμβολιασμένα!
Για τους λόγους αυτούς η ύπατη αρμοστεία με τη βοήθεια ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται, προχώρησε στη μίσθωση διαμερισμάτων και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μετατρέψει τα κτίρια, τα οποία προόριζαν για άλλη χρήση, σε κατοικίες, τις οποίες και μίσθωσαν στους πρόσφυγες.Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν βρει μισθωτές, οι πρόσφυγες και αυτοί που διαμένουν σε καμπ, «τροφοδοτούν» την τοπικά αγορά με χρήματα τα οποία προέρχονται από τις κάρτες σίτισης που προμηθεύονται οι μετανάστες από την ύπατη αρμοστεία με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής. Το ποσό που δίδεται στους μετανάστες μέσω των προπληρωμένων καρτών είναι από 90 ευρώ για ένα άτομο, μέχρι 550 περίπου ευρώ για οικογένειες που τρέφουν έξι άτομα. Που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα «πέφτουν» στην τοπική αγορά. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διακινούν «ζεστό» χρήμα στην αγορά, η οποία ειδικά στη Φιλιππιάδα, περνάει κρίση.
Καλό θα ήταν τουλάχιστον εκείνοι οι οποίοι νοικιάζουν δωμάτια στους πρόσφυγες, να μη τους αποκαλούν λαθρομετανάστες και να λένε ότι η πολιτεία δεν σκέφτεται τα «δικά της παιδιά» δηλαδή τους Έλληνες και ότι οι μετανάστες καλοπερνούν στη χώρα μας. Γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων, έχει γνώση τι θα πει ξεριζωμός, τι θα πει προσφυγιά και πόσο καλά περνάνε οι πρόσφυγες. Έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Οι πόλεμοι είναι εκείνοι που δημιουργούν το προσφυγικό κύμα. Και φυσικά οι πόλεμοι γίνονται για να βρεθούν μετά κάποιοι παράγοντες οικονομικοί –οι οποίοι ανήκουν σε αυτούς που αποκαλούν τους πρόσφυγες λαθρομετανάστες- να σώσουν τον τόπο με την ανοικοδόμηση των κατοικιών που ρήμαξε ο πόλεμος, που οι ομοϊδεάτες τους έκαναν. Η στοιχειώδης λογική τα λέει αυτά και όχι ο «πατριωτισμός» μερικών που βλέπουν μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Σημείωση: Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Άρτα (και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου), αφού στην Άρτα υπάρχουν άλλου είδους μετανάστες. Είναι πάντως χρήσιμοι για τις βαριές εργασίες με μικρό μεροκάματο, εργασίες που δύσκολα τις κάνουν Έλληνες. Και καλά θα είναι οι εργοδότες τους να… επισκέπτονται και καμιά φορά το ΙΚΑ. Εκείνο που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι στο νομό Πρέβεζας έχουν ενοικιαστεί πάρα πολλά οικήματα και έχει βρει η αγορά -τροφίμων κυρίως- σχετική ισορροπία, με τα χρήματα που ξοδεύουν οι μετανάστες (στη Φιλιππιάδα, κάθε μεσημέρι πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφον στο καμπ, φορτωμένοι με τσάντες οι οποίες περιέχουν τρόφιμα, αγορασμένα από καταστήματα της πόλης).
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr