Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Δήλωση του Σπύρου Ριζόπουλου, επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου
Rizopoulos 3Στην τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στις 11 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μια θλιβερή πρωτιά. Βρίσκεται μακράν στην κορυφή της Ευρώπης στον τομέα της ανεργίας. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο ανεργίας στο 6,8% και μέσο όρο στην Ελλάδα στο 19%, η Ήπειρος βρίσκεται στο 23,3%.
Το σχέδιο μου -στο πλαίσιο της περιφερειακότητας- για την αντιμετώπιση της θλιβερής πραγματικότητας έχει τους εξής άξονες:
Άξονας πρώτος: Οι επιδοτήσεις - αντί να κατασκευάζουν δρομάκια χωρίς καμία ουσιαστική ανταποδοτικότητα - θα κατευθύνονται στην εκπαίδευση και τη συνεχή βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Άξονας δεύτερος: Η Περιφέρεια θα δημιουργήσει το Μητρώο Ανέργων Ηπειρωτών.

Άξονας τρίτος: Για όσους εγγράφονται σε αυτό θα εκπονηθούν επιδοτούμενα σεμινάρια δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του οποίου τα πτυχία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Άξονας τέταρτος: Οι πανεπιστημιακές δομές θα κληθούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και έτσι μπορούν πραγματικά να πετύχουν την πολυπόθητη σύνδεση με την αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν ειδική χρηματοδότηση για τα επιμορφωτικά προγράμματα.

Άξονας πέμπτος: Η Περιφέρεια θα αναθέσει στον ΙΟΒΕ, το πνευματικό παιδί του ΣΕΒ, την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της Ηπείρου, πέραν της υπάρχουσας οικονομικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.
Μέσα από αυτό η ίδια η οικονομία και η ίδια η αγορά θα δώσουν ένα ολοκληρωμένο και συντεταγμένο σχέδιο με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, τις δυνατότητες επενδύσεων και τις προοπτικές τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για την τοπική οικονομία.

Άξονας έκτος: Οι επιχειρήσεις -υπάρχουσες και νέες που θα έρθουν να εγκατασταθούν στην Ήπειρο- θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα έχουν επιδότηση για κάθε εργαζόμενο που θα προσλαμβάνουν μέσα από το μητρώο.

Άξονας έβδομος: Η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από το ΠΕΠ Ηπείρου, είτε με αναμόρφωση μέρους των σημερινών κονδυλίων αλλά κυρίως με τη διαμόρφωση του νέου που θα αρχίσει το 2020.

Με όλα αυτά, όχι μόνο θα υπάρξει ουσιαστική δυνατότητα εργασίας για εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανέργους αλλά ταυτόχρονα θα σταματήσει το σημερινό φαινόμενο: Η Περιφέρεια δεν θα μπορεί να διορίζει με αδιαφάνεια ημέτερους καθώς θα υπάρχει ένας αξιοκρατικός κατάλογος προσλήψεων με όλες τις ειδικότητες, ανοιχτός σε όλες τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με το παλιό, το εμπειρικό και ξεπερασμένο.
Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Εκτός από την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr