Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
spiderΤΟ έχουμε ξαναπεί, τίποτε προσωπικό με κανένα και πολύ περισσότερο με όσους εμπλέκονται με τα Κοινά. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι εξ αυτών συμπεριφέρονται ως ο τόπος , εμείς όλοι και το Δημόσιο χρήμα, να τους ανήκουν. Κάνουν κατάχρηση, όσοι ασκούν εξουσία, της δεσπόζουσας θέσης τους, εξυπηρετώντας και αλλότρια συμφέροντα. Πάντως όχι του λαού, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ανήθικη διαχείριση της δύναμης της εξουσίας, που τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
ΚΑΤΙ τέτοιο συνέβη προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου. Αποφασίστηκε - με ελάχιστες διαφωνίες- η συμμετοχή της Περιφέρειας σε πλειστηριασμό ακινήτων της εταιρίας Spider Α.Ε, της οποίας πρόεδρος του Δ.Σ και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Κώστας Πέτσιος, θείος του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη! Θα διατεθεί, είπαν, ένα εκατομμύριο ευρώ και το κτίριο που θα πάρει η Περιφέρεια στα Καρδαμίτσια, θα γίνει... εκθεσιακό κέντρο αγροτικών προϊόντων και τα χρήματα θα δοθούν, δήθεν, μόνο στους εργαζόμενους (έχουν να λαμβάνουν 5,5 εκατ!) και στα ασφαλιστικά ταμεία.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για χονδροειδές σκάνδαλο! Μια απόφαση αμφισβητούμενης μεν νομικής βάσης, καμιάς δε λογικής και πολιτικής. Και βεβαίως για τακτική... "Μαυρογιαλούρων"! Που θέλησαν να φανούν αρεστοί στους εργαζόμενους, τους οποίους ο κ. Καχριμάνης και όσοι υπερψήφισαν, χρησιμοποίησαν ως άλλοθι για να βοηθήσουν, έστω και στο ελάχιστο τον θείο του Περιφερειάρχη, τον κ. Κ. Πέτσιο (τον οποίο ασφαλώς και εκτιμούμε, άλλοι τον εκθέτουν). Όπως έκαναν και με το έωλο επιχείρημα της λειτουργίας εκθεσιακού κέντρου, επιμένοντας στην... μοναδικότητα του κτιρίου! Όταν έχει βγει σε πλειστηριασμό ή πωλείται πλήθος κτιρίων, που θα εξυπηρετούσαν τον επικαλούμενο σκοπό! Γιατί η Περιφέρεια δεν νοιάστηκε για αυτές τις περιπτώσεις ή κι εκείνες απολυθέντων από άλλες επιχειρήσεις;
ΧΩΡΙΣ μελέτη σκοπιμότητας, καταλληλότητας, κόστους διαμόρφωσης και έρευνα αγοράς! Έτσι, επειδή το έκρινε ο κ. Καχριμάνης, του οποίου όσο και να θελήσει κάποιος να του αναγνωρίσει θετική συνεισφορά, θα σκοντάψει στον εγωκεντρισμό του και σε μία χωρίς προηγούμενο τάση του να πρωταγωνιστεί σε αμφιβόλου νομιμότητας υποθέσεις. Έτσι, λοιπόν, στα διάφορα ερωτήματα, ας προστεθεί και τούτο: Τον πλειστηριασμό τον κάνει Τράπεζα. Κατά το νόμο, από το ποσό που θα προκύψει, θα πάρουν με τη σειρά, οι τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτές και μετά οι εργαζόμενοι! Πώς, λοιπόν θα δοθεί - που μακάρι να το πάρουν οι άνθρωποι - το 50 %... απαραιτήτως σε αυτούς;
ΥΠΑΡΧΕΙ κι άλλο ερωτηματικό: Μέσα στο κτίριο υπάρχουν μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τι θα απογίνουν; Αν το κτίριο περιέλθει στην κυριότητα της Περιφέρειας, τι θα τα κάνει; Θα τα πωλήσει, θα τα πετάξει ή θα τα πάρει η εταιρία, που ίσως να τα έχει εκχωρήσει ήδη σε τρίτους; Μήπως για τον λόγο αυτό έγινε όλη η ιστορία; Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν και περισσότερα θα φανούν στην πορεία. Είναι, όμως, σίγουρο ότι η πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όπως παλιότερα, το 2005, Καχριμάνης και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, που αποφάσισαν σκανδαλωδώς να αγοράσει η τότε Νομαρχία το αχρείαστο κτίριο των εκπαιδευτηρίων "Παλλάδιο", έναντι τριών εκατ. ευρώ με δάνειο, ξελασπώνοντας τους ιδιοκτήτες του.
ΑΥΤΟ το δάνειο ακόμη το πληρώνουμε! Ναι, εμείς όλοι από το υστέρημά μας! Όπως θα γίνει και τώρα με τούτο το αχρείαστο πάλι κτίριο. Θα δώσουν, λέει, τα χρήματα από το Περιφερειακό Ταμείο. Δικά μας είναι! Αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν προέταξε το Δημόσιο συμφέρον, των πολιτών δηλαδή, αλλά κάποιο άλλο! Και αυτοί οι τύποι θα διεκδικήσουν πάλι την ψήφο μας. Υπεραμυνόμενοι ανερυθριάστως της νομιμότητας και του συμφέροντος του τόπου. Το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετείται με τέτοιες αποφάσεις, αποθέωση της φαυλότητας και του λαϊκισμού. Παρακμή! Κι αυτός ο κύκλος της παρακμής επιβάλλεται να κλείσει.

Άρθρο στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", 31/10/2018
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr