Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
kalpesΟι εκλογές στη τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πάντοτε ξεχωριστή σημασία. Ειδικά αυτές που θα γίνουν τον Μάιο, αφού για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε εκλογές κάθε είδους η απλή αναλογική, έστω και αν αυτή είναι «κουτσουρεμένη». Εκτός αυτού, έχουν και τη σημασία τους, αφού αντανακλούν σε κάποιαν βαθμό και τις πολιτικές επιλογές σε εθνικό –και ευρωπαϊκό αυτή τα φορά- επίπεδο. Γι’ αυτό και η επίδραση των αποτελεσμάτων στην αυτοδιοίκηση είναι σημαντική για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κάθε κυβέρνησης, φυσικά και της τωρινής, ειδικά στη μεταμνημονιακή εποχή που διέρχεται η χώρα μας. Και είναι από τους λόγους που είναι πολύ σημαντική η διαμόρφωση πλατειών δημοκρατικών και προοδευτικών συμμαχιών που θα αντανακλούν και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που αναπτύσσονται σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Αποτελούν συνεπώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μιάς πρώτης τάξεως ευκαιρία για μιά συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων, πέρα από το τι ορίζουν οι κομματικοί μηχανισμοί, πολλοί από τους οποίους παθαίνουν αλλεργία και στο άκουσμα ακόμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων. Χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνονται ότι η απλή αναλογική, όσο κουτσουρεμένη και να είναι, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σίγουρα θα επιφέρει αλλαγή στη νοοτροπία των δημάρχων και των περιφερειαρχών που μέχρι τώρα ήταν οι απόλυτοι άρχοντες του τόπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και δεν εννοείται φυσικά συμμαχία με τον οποιονδήποτε υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, κυρίως με εκείνους οι οποίοι πολέμησαν την εφαρμοζόμενη απλή αναλογική ή εκείνους που έχουν ως αυτοσκοπό την προβολή τους και την δυνατότητα που τους δίνει το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, να κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους προκειμένου να βγουν κερδισμένοι. Αλλά συμμαχία με άτομα τα οποία να στηρίζουν ενεργά την τοπική ανάπτυξη μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητα ζωής και της καθημερινότητας των πολιών, και θα προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που αποκαθιστούν προβλήματα ετών και ενισχύουν τη χρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που από το 2010 και μετά είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά περίπου 65% λόγω των σφιχτών δημοσιονομικών πολιτικών.

Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, δεν κατανοούμε πως και γιατί είναι μερικοί, κυρίως υψηλόβαθμοι κομματικοί, οι οποίοι παθαίνουν αλλεργία στο άκουσμα της συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα, ενώ δεν αισθάνονται τίποτα αν συνεργαστούν με κόμματα τα οποία μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν εχθρικά. Σημεία των καιρών; Μπορεί.

Αν δεν υπάρξουν οι συνεργασίες τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους, μικρούς και μεγάλους, ο χάρτης του Μαΐου θα γίνει μπλε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα προβάλλει για μια ακόμη φορά την λογική των εθνικών εκλογών και, αυτή τη φορά φαινομενικά τουλάχιστον, είναι πολλοί που θα της δώσουν δίκιο.

Τα συνεργατικά σχήματα θα αφήνουν ένα σαφές προοδευτικό, αυτοδιοικητικό στίγμα και θα έχουν ένα συγκεκριμένο πρόσημο για τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθεί ο δημοκρατικός χώρος το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας και την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και ανάδειξης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr