Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Του Βασίλη Βλέτσα, Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων
Basilis VletsasΜε αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, πολλοί με ρωτούν τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει για να ξεφύγει η πόλη από αυτή τη μιζέρια που την διακατέχει τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση είναι απλή: Χρειάζεται αλλαγή της καθημερινής εικόνας της πόλης. Η δημιουργία μιας φιλικής πόλης για τα παιδιά, για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, για τον μέσο πολίτη, για τον επισκέπτη και φυσικά για τα άτομα με ιδιαιτερότητες αποτελούν αναγκαιότητα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Αναμφισβήτητα θα δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη δημιουργικού πνεύματος στους συμπολίτες και θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης.
Το βασικότερο πρόβλημα της πόλης τα τελευταία χρόνια δεν είναι άλλο από την καθημερινότητα. Όπου και αν γυρίσει κανείς βλέπει δυσλειτουργίες, αδιαφορία ή ανικανότητα για την επίλυση των προβλημάτων από μέρους της δημοτικής αρχής ακόμη και στα πιο βασικά. Δεν αναφέρομαι μόνο στις λακκούβες που έχουν κάνει τους δρόμους των Ιωαννίνων να μοιάζουν με σεληνιακό τοπίο , αλλά και σε παρεμβάσεις απλής καθημερινότητας που θα βελτιώσουν την ζωή όλων μας. Ασφαλτοστρώσεις δρόμων, καθαρισμός φρεατίων, φωτισμός, καθαριότητα, προβλήματα από τις εκτεταμένες και ολοήμερες διακοπές στην ύδρευση, ανυπαρξία πολιτικής προστασίας στις μέρες των χιονοπτώσεων αποτελούν τομείς στους οποίους είναι αυτονόητο ότι μια Δημοτική Αρχή πρέπει να λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς, στα Γιάννενα του σήμερα, τόσο στην πόλη, όσο και στις πέριξ δημοτικές και τοπικές κοινότητες αυτό το αυτονόητο έχει καταστεί άφαντο.
Από τα Γιάννενα του σήμερα λείπει το μεράκι, η διάθεση για δουλειά, η οργάνωση. Τρία πράγματα απλά, που πρέπει να έχει ως άμεση προτεραιότητα κάθε Δημοτική Αρχή για να κάνει την καθημερινότητα των συμπολιτών της όμορφη. Είναι κοινή διαπίστωση ότι περισσεύουν οι σχεδιασμοί για έργα βιτρίνας (περιορισμένες πεζοδρομήσεις) σε κεντρικά σημεία της πόλης που έχουν σκοπό να ξεγελάσουν , να παραπλανήσουν αλλά όχι να προσφέρουν ποιότητα ζωής στους δημότες.
Όταν αναφέρομαι στη λέξη οργάνωση δεν εννοώ κάτι το εξεζητημένο. Μια απλή ηλεκτρονική εφαρμογή που να δείχνει το πού υπάρχουν προβλήματα, μια διαδραστική επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί μια απαραίτητη βάση για να ξεκινήσεις την οργάνωση. Παράδειγμα πρέπει ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι σε θέση να υπολογίζει σωστά τα κυβικά του νερού που καταναλώνουν οι πολίτες και να μην χρεώνει υπέρμετρα τα Γιαννιώτικα νοικοκυριά.
Πιστεύω χρειάζεται μια Αντιδημαρχία που να λύνει κάθε είδους προβλήματα καθημερινότητας εν τη γενέσει τους, να είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, να παρακολουθεί ποια από τα βασικά προβλήματα χρειάζονται περαιτέρω δουλειά και αποκατάσταση (πχ να βγουν εργολαβίες από την Τεχνική Υπηρεσία ή άλλες Υπηρεσίες) είναι το Α και το Ω για μια μεγάλη πόλη σαν τα Γιάννενα. Η αναδιάταξη του εργατικού προσωπικού και η δημιουργία μικρών ευέλικτων συνεργείων στις περιφερειακές ενότητες ίσως αποτελούν την λύση για περισσότερη αποτελεσματικότητα και πιο άμεσες παρεμβάσεις στις έκτατες αλλά συχνές ανάγκες των δημοτών.

Δεν θα ήθελα να αναλωθώ σε μια στείρα κριτική προς την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Δοκιμάστηκε για 9 χρόνια και απέτυχε. Είναι καιρός οι Γιαννιώτες να κοιτάξουν ποιος μπορεί να λύσει τα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας προβλήματα.
Η πόλη μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και μια από τις ανερχόμενες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο αποτέλεσμα αυτό συνετέλεσε σίγουρα η παράταξή μας που με έργα καθοριστικά στην εμφάνιση και τη λειτουργικότητα βοήθησε στην ανάδειξη.
Εδώ και 9 χρόνια, αλλά κυρίως τα τελευταία 5, στα Γιάννενα δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου.
Δυστυχώς, όμως, κανείς από τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ανάγκες των Γιαννιωτών παραμένουν ανικανοποίητες. Ανάγκες που εάν υπήρχε μεράκι, θέληση, οργάνωση και αποτελεσματικότητα θα λύνονταν εν τη γενέσει τους.
Αυτή τη μάχη του αυτονόητου πρέπει να την κερδίσουμε στις εκλογές του Μαΐου. Οι πολίτες είναι ήδη πολύ δυσαρεστημένοι από τον εμπαιγμό που υφίστανται τόσα χρόνια. Ήρθε η ώρα αυτό να σταματήσει και μαζί να διεκδικήσουμε τα Γιάννενα που μας αξίζουν.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr