Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Rizopoulos Πρωινός ΛόγοςΣΕ προσωπικό τόνο το σημερινό άρθρο και οι αξιολογήσεις δικές σας, ελεύθερα και χωρίς προσχήματα. Οπως άλλωστε γράφουμε κι εμείς. Οπως κάνει και τούτη η εφημερίδα. Στα πενήντα χρόνια δημοσιογραφίας δεν το ξανασυναντήσαμε. Ούτε καν όταν είχαμε δικές μας εφημερίδες, όπου μάλλον... αυτολογοκρινόμαστε, όσο κι αν πολλοί θα πουν ότι δεν αφήναμε τίποτε... όρθιο. Ποιό; Να λες στους εκδότη και διευθυντή... "σκέφτεστε κάποιο θέμα" και σου λένε... "γράψε ο,τι θέλεις" ! Δεν το λένε μόνο σε μας γιά λόγους συναδελφικής αβρότητας, αλλά σε καθένα που θα επιθυμούσε ενυπογράφως να πει την άποψή του, ακόμη κι αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της εφημερίδας.
ΣΤΟ θέμα μας τώρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με το Δήμο Ιωαννιτών άλλη φορά. Μη περιμένετε, όμως, να επιδοθούμε σε αποδόμηση του έργου και της (αμφιλεγόμενης) προσωπικότητας του απερχόμενου (επαγγελματία πολιτικού) Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Το καταφέρνει μιά χαρά και μόνος του. Με τις ασήμαντες απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, την απουσία ενός σημαντικού έργου, την βιομηχανία αναθέσεων σε "εκλεκτούς" (και στον οικογενειακό του περίγυρο), την άσκηση μικροπολιτικής και εν γένει την ταραχώδη επί τριακονταετία άσκηση της πολιτικής.
ΑΥΤΟ το "καθεστώς", με το γνωστό αφήγημα περί του αναντικατάστατου και την βλακώδη επωδό... "Ο Αλέκος νάναι καλά", όπως έλεγαν παλιά και στην Αλβανία γιά τον Ενβέρ Χότζα, ταράχτηκε από την εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό του Γιαννιώτη (γνωστού και επιτυχημένου επικοινωνιολόγου) κ. Σπύρου Ριζόπουλου. Ισως διότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τον κεντροδεξιό χώρο, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον φερόμενο ως παντοδύναμο κ. Καχριμάνη και να αμφισβητήσει την αυθεντία του - και γιά αυτό το σημερινό αφιέρωμα.
ΤΟ τι συνέβη το γνωρίζετε. Μόνο στην πλατεία δεν τον κρέμασαν.Τον λοιδόρησαν, τον ύβρισαν, τον παρουσίασαν περίπου ως... μαφιόζο, αμφισβήτησαν τον Ηπειρωτισμό του και τον πατριωτισμό του, επιστράτευσαν μέχρι και την ηγεσία της ΝΔ γιά να αποτρέψουν την υποψηφιότητά του, απείλησαν στελέχη με διαγραφές και ένα σωρό άλλα, που απλώς επιβεβαιώνουν τον πανικό ενός "συστήματος" υπό κατάρρευση κι ενός πλέγματος ανίερων συμφερόντων υπό διάλυση. Κι αφού όλα αυτά απέτυχαν, δεν βλέπουν, λένε οι αμβλύνοες... "γνωστούς και "επώνυμους" στο συνδυασμό του κ. Ριζόπουλου, όπως και σε άλλες παρατάξεις!
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ γιά τη μεγαλύτερη ύβρη που εκτοξεύτηκε ποτέ εναντίον νέων, αξιοπρεπών επιστημόνων, υπαλλήλων και εντίμων επαγγελματιών! Που μοχθούν γιά τις οικογένειές τους και αγωνιούν γιά τον τόπο τους. Που δεν συμμετέχουν σε παιχνίδια εξουσίας και πλουτισμού, ούτε τρέχουν πίσω από πολιτικάντηδες της πεντάρας, ούτε και έχουν ενταχθεί σε κλίκες ξεπεσμένων και ξιπασμένων. Αυτοί είναι περισσότερο "επώνυμοι", από όσο νομίζουν οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι και σε αυτούς - όλων των παρατάξεων - αποτίουμε κάθε τιμή.
ΤΟ ερώτημα είναι αν ο κ. Ριζόπουλος με τους συνεργάτες του, θα επιτύχουν να σπάσουν στο βαθμό που πρέπει το τείχος της διαπλοκής και της "Τιμοκρατίας", αφού εδώ πιά αποτελεί κοινό μυστικό ότι το βρώμικο σύστημα θέλει να μπαίνουν στην πολιτική άτομα, ανάλογα με το μέγεθος της περιουσίας τους και του εύρους της αποδοχής τους από τους... "αρχιερείς"! Τα λέμε διότι εκτιμούμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες γιά τη μεγάλη ανατροπή, γιά μιά νέα πορεία της περιοχής μας, της πιό φτωχής στην Ευρώπη. Διότι η Ηπειρος δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο άμοιρος ικέτης και επαίτης της ελεημοσύνης του κράτους των Αθηνών.
ΟΙ "Ορίζοντες της Ηπείρου", πρέπει να διευρυνθούν. Επιβάλλεται να σπάσουν τα σύνορα της εσωστρέφειας, της μισαλλοδοξίας, της επιμονής ανάδειξης των ασημάντων ως σημαντικών, της μίζερης αντιμετώπισης του παρόντος και του μέλλοντος. Ηρθε η ώρα να κλείσει ο φαύλος κύκλος της παρακμής κι αυτό μπορεί να το επιτύχει ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος με τους συνεργάτες του. Αλλωστε οι "Ορίζοντές" του είναι τόσο ανοιχτοί που μπορούν να αγκαλιάσουν κάθε τι καινούργιο και δημιουργικό .
ΚΑΙ μπορεί, διότι καταθέτει καινοτόμες, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις, γνωρίζει τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο, βλέπει μακριά, όσο κι αν αυτό ορισμένοι δεν θέλουν να το δεχτούν, διότι έτσι... βολεύονται! Και εν τέλει, καιρός είναι να σταματήσει το ανούσιο τροπάριο... "να ολοκληρώσει ο Αλέκος το έργο του"! Αν δεν το ολοκλήρωσε τόσα χρόνια ως δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης, σίγουρα πρόκειται γιά κλασική περίπτωση αποτυχημένου! Δηλαδή πόσες δεκαετίες απαιτούνται γιά να... βουλιάξει εντελώς η Ηπειρος; Και πόσες άλλες γιά να μπορέσουμε εδώ να δούμε στοιχειωδώς προκοπή; Αρκετά!

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ, το Σάββατο 6 Απριλίου
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr