Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Τα παραδείγματα Καχριμάνη-Καλογιάννη-Μπέγκα
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
deleteΥΠΟΜΟΝΗ. Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της 26ης Μαΐου. Όχι πως αδημονούσατε κιόλας, αλλά σίγουρα όλο και κάποιο ενδιαφέρον θα υπάρχει. Πάντως, εκείνοι που "καίγονται" είναι οι υποψήφιοι, που στην πλειοψηφία τους δεν λένε τίποτε το καινούργιο. Ενίοτε δε τα προγράμματά τους είναι εκτός τόπου και χρόνου, για να μην πούμε και καμιά βαριά κουβέντα για τη "μοναδικότητα" της ύπαρξής τους, την οποία ανοήτως υπερπροβάλλουν. Ως εκείνοι να είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα πάντα κι όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι!

ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ σε τετριμμένες αναφορές για το "μέλλον". Αποφεύγουν αιχμηρές κριτικές ο ένας προς τον άλλο, έχοντας στο μυαλό τους τη "δεύτερη" Κυριακή και τις πιθανές συμμαχίες. Οπότε μην αναμένετε αξιόλογες εντάσεις, παρότι αυτή η προοπτική δεν βοηθάει και τόσο στην ανίχνευση της προσωπικότητας και των προθέσεων των υποψηφίων, είτε δημαρχών είτε περιφερειαρχών. Μπορεί να σας εκπλήσσει αυτή η άποψη, αλλά μόνο μέσα από έναν έντονο αγώνα οι πολίτες είναι σε θέση να σχηματίσουν όσο γίνεται πληρέστερη άποψη. Δεν λέμε για ύβρεις και πόλωση, αλλά για έναν αγώνα με επιχειρήματα.

ΣΥΝΕΠΩΣ, δικαιολογημένα πιστεύουμε, μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι κανείς, δημοσιογράφος και πολίτης ψηφοφόρος, δε ρωτάει τους υποψηφίους για πολύ ενδιαφέροντα της ζωής τους. Επί παραδείγματι, δεν ενδιαφέρει η δραστηριότητα της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, με την Humanet, τη Μ.Κ.Ο μέσω της οποίας "διαχειρίστηκε" περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, για να φτιάχνει ψαρόβαρκες με αρχαιοελληνικά ονόματα στη... Σρι Λάνκα ή άλλες δράσεις στην Αλβανία, Κούβα και με τους... Γκαγκαούζους της Μολδαβίας; Ασφαλώς ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα!

ΟΥΤΕ επιμένει κάποιος στο αναπάντητο, για ποιό λόγο η Περιφέρεια Ηπείρου είναι τελευταία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Να το πει εκείνη που διατείνεται ότι είναι ειδική σε αυτό, όπως βεβαίως και ο κ. Αλ. Καχριμάνης, που επαίρεται ότι σχεδόν "απογείωσε" την Ήπειρο! Που, όμως, παραμένει σταθερά τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στην φτώχεια και στην ανεργία! Αποφεύγουν όλοι να του πουν ότι είναι η προσωποποίηση του επαγγελματία πολιτικού, που έφτιαξε μια τεράστια οικογενειακή επιχείρηση ξενώνων και κτηνοτροφικής παραγωγής ή τι το νέο έχει πλέον να προσφέρει!
Ναι, να τους ρωτήσουν ευθέως και Χωρίς περιστροφές.

ΟΧΙ, κουβέντα για τις αναθέσεις σε συγγενείς, φίλους και πολιτικούς "πελάτες", όπως άλλωστε και σε ό,τι αφορά τον απερχόμενο δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα για το δικό του πελατειακό σύστημα, την έλλειψη έργου, τη μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τα σκάνδαλα στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΙ, τα οποία κατά καιρούς φέραμε. Αλήθεια, δε νοιάζεται κανένας για θέματα που έχουν άμεση σχέση με το πως άσκησαν την εξουσία, τη διοίκηση κυρίως όσοι διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των πολιτών; Ασφαλώς και υπάρχουν ερωτήματα και για τους άλλους υποψηφίους, αλλά ενδεικτικά αναφερθήκαμε σε δύο - τρεις, που αυτοχαρακτηρίζονται σχεδόν ως σωτήρες!

ΘΑ επιμείνουμε. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες ερωτήσεις. Ούτε σεβασμός σε προσωπικά, δήθεν, δεδομένα, όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Αυτά τα επικαλούνται με περισσή υποκρισία εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο. Διότι έτσι τους συμφέρει και βλέπετε ότι με μεγάλη ευκολία ωρύονται ότι δήθεν τους... πετούν λάσπη! Η αλήθεια, ποτέ δεν έβλαψε τον τόπο, όσο σκληρή κι αν είναι. Και δεν είναι λάσπη! Ας αφήσουν λοιπόν τις κλάψες και να εξηγήσουν στους πολίτες τα πάντα! Προπαντός δε να πουν με σαφήνεια τι θα κάνουν και γιατί δεν το έκαναν μέχρι τώρα.

ΔΗΛΑΔΗ, ο κ. Μπέγκας θέλει να πιστέψουμε ότι επί πέντε χρόνια έφτιαχνε... "μελέτες" και στο απεφευκτέο ενδεχόμενο νίκης του, θα τις μετουσιώσει σε πράξη στο μέλλον ή ο κ. Καχριμάνης όσα δεν έκανε επί δεκαετίες, θα τα δούμε τώρα; Κάτι τέτοια συμβαίνουν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, σε όλους τους Δήμους. Μόνο που εκεί, η πορεία των τοπικών αρχόντων δεν επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ήπειρο. Τα Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου και η δράση της Δημοτικής Αρχής φυσικό είναι να καθορίζει σε γενικές γραμμές την πορεία όλων.

ΑΚΟΜΗ, περισσότερο καθοριστική είναι η πολιτική που ασκείται από την Περιφέρεια και δεν είναι δυνατόν να κρίνεται η επιτυχία από τον αριθμό των ρουσφετιών που έχουν αναχθεί σε επιστήμη. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε και την σχεδόν καταστροφική, για το τι είναι καλό για τον τόπο, παρέμβαση των κομμάτων. Δεν αντιλέγουμε, τα κόμματα είναι η έκφραση της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να αφήνεται στην κρίση των πολιτών ποιούς θα επιλέξουν. Τα κόμματα ας μετρήσουν τις δυνάμεις τους στις Ευρωεκλογές αν θέλουν κι ακόμη καλύτερα στις Εθνικές εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ" στις 11/05/19
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr