Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
logo orizontesΣτο προεκλογικό πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου υπήρχε μια πρόταση ξεκάθαρα διατυπωμένη: «Στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου φυσικού αερίου και στους 4 νομούς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με βάση την Ηγουμενίτσα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συσταθεί ειδικός περιφερειακός φορέας φυσικού αερίου που θα συνεργάζεται με τον ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα μετατραπεί σε λιμάνι αποθήκευσης και διοχέτευσης φυσικού αερίου και προς την περιφέρεια συνδέοντας το με το δίκτυο φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί».
Σήμερα, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα καταλήγει στην Θεσπρωτία, πριν ξεκινήσει το… ταξίδι του για την Ιταλία, εκτιμούμε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης διαπραγμάτευσης.
Η Ήπειρος έχασε μια ευκαιρία στη συμφωνία του αγωγού TAP καθώς ούτε η ίδια ούτε η και η Ελλάδα όμως ήταν έτοιμες για μια συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας και Διακρατικής εταιρίας.
Εφόσον ο Περιφερειάρχης δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται την πρότασή μας που συνδέεται με την κομβικότητα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τον καλούμε να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να λυθεί οριστικά το ενεργειακό έλλειμμα της Ηπείρου και να αποκτήσουν οι Ηπειρώτες φθηνή ενέργεια για χρήση σε σπίτια, επιχειρήσεις και μονάδες.
Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι με τη συμφωνία για τον EastMEd υπεγράφη μια ακόμη κομβική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός. Προς επιπρόσθετη ενημέρωση, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, κατέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Είναι σαφές ότι οι δύο εταιρείες (ΕΛ.ΠΕ και Εnergean) που διεξάγουν έρευνες στην Ήπειρο για υδρογονάνθρακες εμπλέκονται με τη λειτουργία του αγωγού EastMed και μάλιστα με προσδοκίες υψηλής κερδοφορίας.
Αντιπροτείνουμε να κληθούν οι δυο εταιρίες, να διακόψουν άμεσα τις έρευνές τους στην Ήπειρο και να εισέλθουν στη δημιουργία εταιρικού σχήματος με την Περιφέρεια για τη κατασκευή δικτύου παροχής φυσικού αερίου και εμπορίας σε όλη την Ήπειρο με αφετηρία τον κόμβο του Eastmed.
Θεωρούμε ότι είναι συμφέρον και για τις ίδιες τις εταιρείες αντί να αναλώνονται σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας γεωτρήσεις που παράλληλα καταστρέφουν και το φυσικό περιβάλλον να συμμετάσχουν σε μια επένδυση που θα προσφέρει στην Ήπειρο φθηνή ενέργεια για οικιακή και επαγγελματική χρήση, κέρδη στην Περιφέρεια και θέσεις εργασίας υψηλού επιστημονικού επιπέδου.
Καλούμε λοιπόν τον Περιφερειάρχη να αναλάβει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες με τις εταιρίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία, ίσως η τελευταία που μας παρουσιάζεται. Δεν πρέπει και αυτή να πάει χαμένη.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr