Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για προσφυγικό και κορονοϊό στο Περιφερειακό Συμβούλιο
IMG 7193Η ευκαιρία για μια πλήρη ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αναφορικά με την κατάσταση αντίδρασης του μηχανισμού του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο, στη μέχρι τώρα διάδοση του κορονοϊού, δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά την κατάθεση επερώτησης προς την Περιφερειακή Αρχή, από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».
Στο σώμα παρασχέθηκαν πληροφορίες για το σχέδιο της πολιτείας αλλά και για την κατάσταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό.
Αυτό που επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρο Ριζόπουλο, τόσο στην αρχική τοποθέτηση που άνοιξε τη συζήτηση όσο και στη δευτερολογία του, ήταν ο προβληματισμός αφενός για την ικανότητα αντίδρασης των νοσοκομείων στην Ήπειρο, σε μια ενδεχόμενη μεγάλη διασπορά του ιού και αφετέρου, για το βαθμό στον οποίο μπορεί να συνδράμει η Περιφέρεια Ηπείρου την πολιτεία στα χειρότερα σενάρια. «Σε θέματα υγείας, δεν υπάρχει θέμα αρμοδιότητας. Εκεί πρέπει να πέσουμε καταπάνω» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρξει ένα πλάνο από πλευράς της Περιφέρειας, με τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν προσέγγιση, ως προς τις οικονομικές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά, από πιθανή επέκταση των κρουσμάτων και γι’ αυτό, πρότεινε να αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία από τους γιατρούς περιφερειακούς συμβούλους.
Όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το οποίο επίσης, η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» τόσο μόνη της όσο και με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε ζητήσει να συζητηθεί προ διμήνου, υπό το πρίσμα των εντάσεων που υπήρξαν τότε στο Νομό Άρτας, ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε για πολλοστή φορά πως η Περιφέρεια πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, γιατί το θέμα είναι δυναμικό. Επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του, υποστηρίζοντας πως με το παράδειγμα του Βορείου Αιγαίου αποδείχτηκε ότι οι Περιφέρειες έχουν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα.
Πρότεινε δε μεταξύ άλλων:
• Να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη τακτοποίησης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών
• Να γίνει η κατανομή των διαμενόντων στην Ήπειρο σήμερα ανθρώπων, στους Δήμους
• Να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενες δομές που δύνανται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων.
• Να υπάρξει μια απόφαση οριστικής, δίκαιης κατανομής στου Δήμους, όλων των προσφύγων – μεταναστών, με βάση τη δημογραφική συμμετοχή τους στην Ήπειρο. Αυτό προϋποθέτει σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μεταναστευτικού στην οποία θα μετέχουν οι Δήμαρχοι και οι παρατάξεις της Περιφέρειας, όπως είχαν προτείνει οι Ορίζοντες Ηπείρου μόλις ξέσπασε το πρόβλημα του μεταναστευτικού.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr