Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
elisafΓΡΑΦΑΜΕ σε παλιότερα άρθρα ότι κυβέρνηση πρέπει να βρει το βηματισμό της και να δει με ιδιαίτερη προσοχή αρκετά ζητήματα της καθημερινότητας, στα οποία υστερεί. Αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για το Δήμο Ιωαννιτών, που κατέστη όμηρος της μειοψηφίας! Αυτή η εντύπωση έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν μια στασιμότητα, που δε δικαιολογείται στους καιρούς μας.

ΤΟ εκλογικό σύστημα φταίει, θα αντιτείνουν οι της Δημοτικής Αρχής. Ναι, αλλά κι εκείνοι πριν γίνουν εξουσία, υπερθεμάτιζαν της απλής αναλογικής, ως... "Αριστεροί" φυσικά! Δεν τους "βγήκαν τα κουκιά", για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ούτε με τη σύμπραξη των παρατάξεων των κκ. Γκόντα και Μπαρτζώκα και την προσχώρηση δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης της κας Τατιάνας Καλογιάννη.

ΓΝΩΡΙΖΕ ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ ότι ενδέχεται να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αν πίστευε το αντίθετο ή δεν είχε γνώση του πολιτικού σκηνικού και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ή οι σύμβουλοι και άλλοι συνεργάτες του, του δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις. Όχι πως δεν είχε μια έπαρση ο κ. Ελισάφ. Τη διατηρεί ακόμη, ίσως πιο ελεγχόμενη. Που δε λύνει, όμως, το θέμα της ελλιπούς πλειοψηφίας, ούτε και τα προβλήματα των Ιωαννίνων.

ΟΛΑ αυτά, τα περί πλειοψηφιών και μειοψηφιών, φυσικά και δεν πολυενδιαφέρουν τους Γιαννιώτες. Μη σας πούμε... καθόλου, ενώ θα έπρεπε, έστω και λίγο! Σε τελική ανάλυση, καλά κάνουν κιόλας! Διότι και να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τι μπορούν να κάνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ίσως μόνο να ασκούνταν κάποια πίεση για μεγαλύτερη "ευελιξία" της Δημοτικής Αρχής και περισσότερη... καλή θέληση από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτά βρίσκεται η λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Με τα δύο χαρακτηριστικά που περιγράψαμε, θα επιτυγχάνονταν κάποια σύγκλιση απόψεων και προτάσεων. Για να γίνει πράξη η "σύγκλιση", απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Που, όμως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δε φαίνονται διατεθειμένες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κάνουν. Διότι επιπροσθέτως, σε τέτοια περίπτωση, επιβάλλεται η απόκλιση από βασικές, προγραμματικές θέσεις.

ΔΕΝ είναι εύκολο. Στεναχωρώντας και φίλους μας θα πούμε πως δεν είναι ούτε και σωστό! Αν επρόκειτο να ακολουθούν και να εφαρμόζουν όλοι ένα πρόγραμμα, θα υπήρχε μόνο μία παράταξη στις εκλογές, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική και δημοκρατική πρακτική. Αλλά και να αποφασίσουν να κάνουν κάποιου είδους συνεργασία, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα χωρίς την επεξεργασία των προγραμμάτων τους και υιοθέτηση βασικών σημείων από όλα τα μέρη.

ΓΙΑ ποιό λόγο να γίνουν όλα αυτά; Για να παραχθεί έργο, θα απαντήσετε. Και τα πέντε χρόνια που πέρασαν με τον κ.Μπέγκα, που έγινε απολύτως τίποτε και άλλα τέσσερα με τον κ. Φίλιο έτσι στον... "αέρα", δεν έπαθαν τίποτε τα Γιάννινα! Μήπως για να επιτύχει η Δημοτική Αρχή; Ούτε αυτό ενδιαφέρει τους πάντες, αν θα πρέπει οι... πάντες να υποχρεωθούν σε ένα συμβιβασμό που αντιβαίνει τις αρχές τους! Και μετά τι θα γίνει, δεν θα ασκεί κανείς έλεγχο στη Δημοτική Αρχή, στην εξουσία;

ΓΙΑ αυτό και εμείς δεν πρόκειται να... αναθεματίσουμε ούτε τον κ. Μπέγκα, ούτε την κ. Τατιάνα Καλογιάννη ή τον κ. Νάτση κλπ, που δεν συναινούν στις προτάσεις- αποφάσεις των κ.κ. Ελισάφ-Γκόντα-Μπαρτζώκα. Υπάρχουν πολλά άλλα για να τους ασκήσουμε κριτική. Αν καταστεί δυνατό να εξευρίσκεται λύση σε κάποια θέματα, πριν ή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει καλώς. Αν όχι, αναλαμβάνει την ευθύνη η Δημοτική Αρχή. Για ό,τι δεν προχωρά δε γίνεται να φταίει πάντα η αντιπολίτευση!
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr