Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2023
- Γιατί παραμένει μειωμένο το ενοίκιο για το «Μουσείο Αλή Πασά;» στο Νησί;
- Γιατί συναινούν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Μητρόπολη;

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

Spiti Ali PasaΚάτι περίεργο συμβαίνει στο Νησί και στη λίμνη των Ιωαννίνων, που οδηγεί σε προβληματισμούς, σε σκέψεις αν αυτό μπορεί να εκληφθεί ως συναλλαγή- διαπλοκή, απόπειρα άσκησης ... κυριαρχικού δικαιώματος και επί της λίμνης!
Θα είμαστε σαφείς, χωρίς υπονοούμενα και υπαινιγμούς.
Το περίφημο «μουσείο του Αλή Πασά», που ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών και στη Μητρόπολη, έχει ενοικιαστεί από τον γνωστό συλλέκτη κ.Φώτη Ραπακούση, ο οποίος χωρίς αμφιβολία το αναβάθμισε και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Τα σπάνια εκθέματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ όπως εκτιμάται, προκαλούν έκπληξη και για την οικονομική ευρωστία του συλλέκτη, τον οποίο όλοι στηρίζουν χωρίς ερωτηματικά για την προέλευσή της.



Το θέμα που ανέκυψε εδώ και καιρό αφορά το ενοίκιο που καταβάλλει ο κ. Ραπακούσης, τον οποίο εκτιμάμε ως συμπολίτη και δη διαθέτοντα ολόκληρη περιουσία για την αγορά κειμηλίων.
Στην αρχή ήταν περί τις 120.000 ευρώ ετησίως , ποσό που θεωρήθηκε εύλογο και από τον ίδιο, δεδομένου ότι πριν το ενοίκιο επί κοινότητας Νήσου ήταν 80.000 ετησίως με εισιτήριο μόλις ο,80 το 2010 .
Ο συλλέκτης αμέσως ανέβασε το εισιτήριο στα 3 ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιο από πριν!
Την περίοδο της καραντίνας και των lockdown, το ενοίκιο αναπροσαρμόστηκε στις 40.000 το χρόνο.
Αν τότε ίσως δικαιολογούνταν αυτή η διευκόλυνση προς τον συλλέκτη- επιχειρηματία (επιχείρηση και μάλιστα επικερδέστατη είναι πλέον αυτό το Μουσείο), τώρα δε μπορεί να προβληθεί ως επιχείρημα η πανδημία για να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Για ποιό λόγο λοιπόν αυτή η χαριστική τακτική από πλευράς Δήμου και Μητρόπολης;
Γιατί το δέχεται το Τοπικό Συμβούλιο;
Αναφύεται όμως κι άλλο ζήτημα, που αφορά τα πλοιάρια που μεταφέρουν επιβάτες από και προς το Νησί.
RapakousisΠληροφορίες από έγκυρες πηγές λένε ότι ο κ.Ραπακούσης ενδιαφέρεται να στηρίξει ιδιοκτήτη σκάφους για την αγορά νέου και ασκεί την επιρροή του, που θεωρεί ότι έχει προς την Περιφέρεια, για την έκδοση άδειας.
Μάλιστα κάνουν λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ στενά στενά συγγενικά του πρόσωπα ζητούν άδεια για σκάφος, ενώ ο κ.Ραπακούσης προωθούσε τη συλλογή υπογραφών για τη μη αύξηση του εισιτηρίου κατά είκοσι λεπτά, που σήμερα είναι 2 ευρώ το άτομο και 1,5 ευρώ για τους μαθηρές- αμετάβλητες τιμές εδώ και δεκατρία χρόνια.

Πλοιοκτήτες όμως λένε ότι αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των σκαφών (επηρεαζόμενη από τον κ. Ραπακούση η Περιφέρεια), αρκετοί δε θα μπορέσουν να αντέξουν και θα «παροπλίσουν» τα καραβάκια τους.
Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν τρία-τέσσερα που ο έχων την οικονομική ευρωστία θα τα πάρει ... «κοψοχρονιάς», που λένε.
Φυσικά και δε θεωρούμε ότι η λίμνη είναι τσιφλίκι οιουδήποτε και πολλές φορές έχουμε γράψει για το θέμα και την κατάσταση με τα καραβάκια.
Όμως εδώ πάει να συμβεί κάτι άλλο, πολύ χειρότερο, να πάρει δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο στο Νησί και στη λίμνη ένας άνθρωπος, με μάλλον ανεξάντλητη πηγή οικονομικών.

Η άποψη ότι ο εξαίρετος συμπολίτης και συλλέκτης, προσφέρει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Νησί και στον τουρισμό, μας βρίσκει σύμφωνους.
Η διαφωνία ημών και άλλων βρίσκεται στη διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας μονοπωλιακής κατάστασης και χειραγώγησης όλων όσων αφορούν τη λίμνη και το Νησί.
Καλό λοιπόν θα είναι τόσο ο κ.Ραπακούσης, όσο κι όλοι οι καθοιονδήποτε τρόποι εμπλεκόμενοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr