Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2023

Σε κάθε διασταύρωση και από ένας μέχρι και στα βουνά...

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

gorgomilos komvosΚαινούργια φάμπρικα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξ. Καχριμάνη, που αντί για αναπτυξιακά έργα, επιδίδεται στην κατασκευή και αχρείαστων κόμβων ανά την Ήπειρο, ψηφοθηρώντας και ξοδεύοντας εκατομμύρια, από την ήδη βουλιαγμένη οικονομικά Περιφέρεια. Δείτε πχ το χωριό Γοργόμυλος, στο Ξεροβούνι, στα όρια σχεδόν Ιωαννίνων- Πρέβεζας, στη γεωγραφική ενότητα της οποίας ανήκει. Πάνω από αυτό περνά η Ιόνια οδός.

Η φωτ. είναι από την είσοδο στον οικισμό Νέος Γοργόμυλος. Ο δρόμος από αριστερά έρχεται από το Τσαγκαρόπουλο και ο δεξιά από τον οικισμό, με προορισμό τη Φιλιππιάδα ή τα πέριξ χωριά και την Ιόνια οδό, με μικρή κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Στο σημείο λοιπόν που βλέπετε με κύκλο, αποφάσισε η Περιφέρεια να φτιάξει κόμβο!

Αν ετέθη θέμα ορατότητας όσων βγαίνουν από τον οικισμό, θα αρκούσε η σηματοδότηση και το καθάρισμα από κάποια πουρνάρια γύρω από τη διασταύρωση των δύο δρόμων.

Θα δαπανηθούν δηλαδή κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αλλά ο κ.Καχριμάνης μετά του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ.Στράτο Ιωάννου, θα καμώνονται ότι έκαναν σοβαρό έργο ψηφοθηρώντας, με συνυπεύθυνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ.Φώτη Βάσιο.

Ο τελευταίος μάλιστα ευχαρίστησε, ευγνώμων κιόλας, τους κκ.Καχριμάνη- Ιωάννου για το ...σπουδαίο έργο, ενώ το χωριό έχει πολλές άλλες πολύ σοβαρές ανάγκες και ασφαλώς όχι ως απόλυτη προτεραιότητα έναν αχρείαστο κόμβο. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το «υποέργο» της ..συλλογής στοιχείων για την κατασκευή του κόμβου αυτού και ενός άλλου στο Διάσελο της Αρτας (!), προϋπολογισμού 24.800 ευρώ,  το ανέθεσε ο κ.Καχριμάνης σε άνθρωπο της επιλογής του από τα Γιάννινα, με έκπτωση 1%!!!

Ως να μην υπήρχαν στην περιοχή οι κατάλληλοι να συλλέξουν τα στοιχεία που απαιτούνται!

diasello komvosΑκραία όμως περίπτωση, αποτελεί η απόφαση για κόμβο και στον οικισμό Διάσελλο του Δήμου Καραϊσκάκη της Αρτας, στα Τζουμέρκα!

Ένα γραφικό μεν, μικρό δε χωριό στα βουνά των Τζουμέρκων, το τελευταίο που χρειάζονταν είναι ένας κόμβος σε μιά διασταύρωση δρόμων, όπου δε θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Κι όμως, αποφασίστηκε η κατασκευή κόμβου,  για την ...αποφυγή ατυχημάτων- επιχείρημα που προβάλλεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά λοιπόν το σκάνδαλο με το ξεδιάντροπο ρουσφέτι με τους δύο κόμβους στην εθνική οδό, στο ξενοδοχείο “Epirus Pallas” και προς Νεοκαισάρεια (cezaria του φίλου του Μπαρμπαγιάννη)- τέσσερις οι κόμβοι μέχρι εκεί!- τη χαώδη κατάσταση στην οδό Νιάρχου, με αλλεπάλληλους κόμβους, παρακαμπτήριους και ανισόπεδες διαβάσεις, η Ηπειρος γέμισε από κόμβους, ως αυτοί δήθεν  θα αποτρέπουν όλα τα τροχαία ατυχήματα- δυστυχήματα.

Komboi Epirus PalaceΠόσο κοστίζουν; Από 1 έως 7 εκατ. ευρώ, όπως αυτός στο Επισκοπικό! Πόσοι έγιναν ή αποφασίστηκε να κατασκευαστούν; 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο μάλλον δεν το γνωρίζουν επειδή δεν ασχολήθηκαν, αλλά μπορέσαμε να μετρήσουμε ότι προγραμματίστηκε να γίνουν άλλοι 30 στην Ήπειρο!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη 2η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος στις 22 Μαίου. 

Τι υποθέτουμε λέτε ότι έκανε ο πονηρός κ.Καχριμάνης; 

Για να έχει άλλοθι, εκτιμούμε ότι εκμαίευσε εισήγηση (βλ. το έγγραφο) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την κατασκευή κόμβων σε διάφορα σημεία των οδών! 

Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες, αλλά ευλόγως θα διερωτάται κάθε πολίτης:

Από πότε η αστυνομία διαδραματίζει και ρόλο ... συγκοινωνιολόγου ή ειδικού επί του τι πρέπει και που, να γίνει στους δρόμους; 

Γιατί πχ δεν προτείνει επαρκείς σηματοδοτήσεις και φωτισμούς και δε φροντίζει για την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας; 

Πιστεύει ότι της ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του «αβανταδόρου» των επιδιώξεων του Περιφερειάρχη;

Φυσικά (!) δεν αρκούν όσοι έγιναν και για αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ.Στράτος Ιωάννου, στον απολογισμό του για το 2022, καυχησιολόγησε και για τούτα:

Anakonisi komvoi*Κατασκευή κόμβων Ζέφυρου, Λασκαράτου (Καψιώχα), Βράχου, Αμμουδιάς, Καμπής, Λυγιάς και Φραξύλα (PrevezaBeach), Κατασκευή διπλού κόμβου προς Μεσοπόταμο και Βαλανιδοράχη και κόμβοι Λούτσας, Γοργομύλου, Πολυσταφύλλου και Ριζών κλπ.

Όμως, μπορεί να γίνονται κόμβοι όπου νάναι και να σπαταλώνται εκατομμύρια;

Ποιοί είναι αυτοί που μελετούν τι πρέπει και που να γίνουν;

Κάποιος κανονισμός θα υπάρχει για αυτούς τους κόμβους για το που, πως και σε ποιές αποστάσεις πρέπει να κατασκευάζονται.

 Και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, πως εγκρίνουν αβασάνιστα; 

Πάντως θα έχουν αντιληφθεί ότι η υπόθεση των κόμβων έγινε ανέκδοτο, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όπως θα δείτε και στις φωτ. με τα πλοιάρια να πηγαινοέρχονται γύρω από έναν ... κόμβο στη λίμνη των Ιωαννίνων ή τον ...κυκλικό κόμβο στην περιοχή Πέραμα Μάτσικα...

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr