Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Ιούλιος 2013
Γράφει ο Βασίλης Καλτσής

samaras2Είναι τελικά στο DNA μας ως φυλή. Πάντα περιμένουμε την τελευταία στιγμή για όλα. Για τα τέλη κυκλοφορίας, τις ημερομηνίες για τις ρυθμίσεις, την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, τις αποσύρσεις αυτοκινήτων κτλ. Δυστυχώς έτσι λειτουργούν και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.

Αφού υπογράψανε το μνημόνιο και ότι δεσμεύσεις απορρέουν από αυτό άρον άρον (χωρίς καν το διαβάσουν οι περισσότεροι),

φτάσαμε στο σημείο τρία χρόνια μετά να χρειάζεται να κάνουνε χιλιάδες απολύσεις χωρίς κανένα σχέδιο, καμία πρόβλεψη και το χειρότερο κανένα ενδοιασμό. Όλο αυτό το διάστημα και αφού γνωρίζαμε τις υποχρεώσεις μας, άρα ξέραμε και το τετελεσμένο των απολύσεων, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα λες και υπήρχε περίπτωση να αποφευχθούν. Και εδώ κολλάει η ατάκα του Γεωργίου: «ο αιώνιος ο μαλ…κας ο Έλληνας»

Τι θα μπορούσε να γίνει; Από την πρώτη στιγμή να έμπαινε σε εφαρμογή η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με πρώτο βήμα το ξεκαθάρισμα αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά χαρτιά υποτίθεται μέσω ΑΣΕΠ, την απόλυση των επίορκων και φυσικά να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των οργανισμών και φορέων που συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο και μόνο για να πληρώνονται κάποιοι.

Το επόμενο βήμα η εφαρμογή του μέτρου της αποτελεσματικότητας με στόχους, μετρήσεις και αξιολόγηση της απόδοσης. Όχι μόνο στις κατώτατες τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στους προϊσταμένους, τομεάρχες, διευθυντές και το ίδιο να ισχύει ανεβαίνοντας την ιεραρχία. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα είχε ξεκαθαρίσει ποιοι μπορούν ή όχι να ακολουθήσουν το ρυθμό, ενώ ήδη θα είχε ξεκινήσει με αυτό τον τρόπο να δουλεύει πολύ καλύτερα ο γιγαντιαίος κρατικός μηχανισμός. Αν κάποιοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, να μετατίθεντο σε άλλο πόστο σύμφωνα με τα πραγματικά του προσόντα. Αν ούτε εκεί δεν απέδιδε, τότε ναι ας απολύονταν.

Στον τομέα της αυτοδιοίκησης ς και της Δημοτικής Αστυνομίας. Ρώτησε κανείς από τους κυβερνώντες κανέναν από τους δημάρχους της χώρας τι ακριβώς κάνει η δημοτική αστυνομία; Αν χρησιμεύει ή όχι; Ποιες αρμοδιότητες έχει και τι καθήκοντα ασκεί; Στο ζήτημα της ΕΡΤ, έπρεπε να κλείσει τόσο εσπευσμένα για να δημιουργηθεί ό νέος οργανισμός ή όλα αυτά έγιναν με διαδικασίες στο ποδαριού προκειμένω να απολυθούν χιλιάδες άνθρωποι και να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικα για ανθρωποθυσίες;

Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ένας σχεδιασμός που, για να διαφοροποιηθεί από το μνημόνιο και να πείσει τους δανειστές γι’ αυτό, πρέπει να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, μετρήσιμο και αποτελεσματικό. Μόνο έτσι γίνεται διαπραγμάτευση. Και φυσικά είναι ο μόνος τρόπος για να μας πάρουν σοβαρά αυτοί που μας θεωρούν ως τεμπέληδες και χαραμοφάηδες της Ευρώπης.

Εμείς δυστυχώς προσπαθούμε αποσπασματικά και πρόχειρα να αντικρούσουμε αυτά τα οποία υπογράψαμε και πετάμε από το παράθυρο όποιον βρεθεί στο δρόμο μας για να μην τον συναντήσει η τρόικα. Διαπιστώθηκε ξαφνικά ότι η ΕΡΤ ήταν άντρο διαφθοράς, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπεράριθμοι, ότι η δημοτική αστυνομία είναι άχρηστη, οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση τεμπέληδες, οι σχολικοί φύλακες περιττοί και οι καθαρίστριες ακριβές! Όλα αυτά σε μία μέρα.

Και εμείς που διαπιστώνουμε καθημερινά το πόσο άχρηστά κορμιά είναι οι κυβερνώντες και μη, πρέπει να φροντίσουμε να τους θέσουμε σε διαθεσιμότητα σύντομα…

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr