Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα

Μέρος Γ΄

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος με συνεργάτες του επαίρεται ότι αναδιοργάνωσε το Δήμο, τον εξυγίανε, επέφερε την κάθαρση, πάταξε την διαφθορά, του προσέδωσε κύρος και ότι παράγει τόσο έργο όσο δεν έχει παραχθεί ποτέ άλλοτε. Όπως θα δείτε, και αυτά που σήμερα παρουσιάζουμε είναι εξόχως αποκαλυπτικά των

 

«ικανοτήτων» του δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής συνολικώς. Ας τα δούμε κι αυτά, αφού σας παρουσιάσαμε τι έκανε στο παρελθόν ως δήθεν αντιστασιακός (stotapsi 25/11/2013) και δήμαρχος κατά το 1987 – 1994 (stotapsi 3/12/2013), αυτό το σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο πρώτα της Αριστεράς και τώρα της Κεντροαριστεράς, που με άλλους τέσσερις δημάρχους φιλοδοξούν να σώσουν τη χώρα και ν’ αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, όπως διατείνονται. Πάμε λοιπόν να σταχυολογήσουμε ελάχιστα απ’ όσα… αξιοσημείωτα συνέβησαν από την 1/1/2011 που ο κ. Φίλιος ανέλαβε τα ηνία του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών.

-       Τις εκλογές τις κέρδισε με το χρίσμα που του έδωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς δεν είχε καμία ελπίδα, συν τη στήριξη που του παρείχε ένας συνασπισμός ποικιλώνυμων συμφερόντων.

-     Έλεγε πριν τις εκλογές ότι θεωρεί όλους τους εργαζομένους – συμβασιούχους στο Δήμο συνεργάτες και μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου απέλυσαν με τον κ. Φίλιππα Τσουμάνη 130 συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είχαν μετατραπεί σε αορίστου με απόφαση του Δ.Σ. της τότε ΑΔΕΙ και του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν αρκέστηκε σ’ αυτό, αλλά κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά (ύστερα από… ενημέρωση του κ. Τσουμάνη) κατά της διοίκησης της ΑΔΕΙ για τη μετατροπή των συμβάσεων, σε μια μορφή ακραίου ρεβανσισμού.

-       Εξαπάτησε τους απολυθέντες ότι θα τους στηρίξει στους δικαστικούς τους αγώνες.

-       Κάλεσε τα ΜΑΤ για να συνεδριάζει υπό τον έλεγχό τους το Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος να διαλύσει βιαίως τις συγκεντρώσεις των απολυθέντων.

-       Απέλυσε αναιτιολόγητα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κ. Σπύρο Μισθό.

-       Μήνυσε άπειρες φορές τον προκάτοχό του κ. Νίκο Γκόντα που όμως αθωώνεται συνεχώς από τη Δικαιοσύνη.

-       «Μαγείρισσα» όλων αυτών των αθλιοτήτων η σύζυγος του δημάρχου κ. Κατερίνα Χαρίση (φώτο αριστερά), στην οποία ανέθεσε υποθέσεις του Δήμου και η οποία ακόμη εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν την πόλη.

-       Προσέλαβε την συνεργάτιδα της συζύγου του κ. Κατερίνα Καλογήρου, δικηγόρο ως ειδικό σύμβουλο (φώτο κάτω αριστερά) και αποπειράθηκε να προσλάβει ως Συμπαραστάτη του Δημότη την άλλη συνεργάτιδά της κ. Ελένη Κρικώνη, δικηγόρο.

-       Στη θέση των 130 απολυθέντων, όπως ομολόγησε προσφάτως σε συνέντευξή του ο κ. Τσουμάνης, πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, προσέλαβαν άλλους 190 χωρίς να γίνει γνωστή καμία δημόσια προκήρυξη ή διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

-       Σε πλήρη αντίφαση όλων των παραπάνω, μετέτρεψε τη σύμβαση ορισμένου χρόνου στη ΔΕΥΑΙ (συγγενούς μέλους του ΔΣ και συνεργάτη του κ. Φίλιου), σε αορίστου, ενώ παραιτήθηκε της άσκησης των ένδικων μέσων για άλλους πέντε κατά πρωτόδικης απόφασης που τους χαρακτήριζε ως αορίστου χρόνου.

-       Διέλυσε τη δομή των υπηρεσιών, εξαπέλυσε άγριο διωγμό όσων θεωρούσε πολιτικούς αντιπάλους, για να ευνοεί ημετέρους.

-       Είχε προσλάβει έναν κτηνίατρο με απόφασή του χωρίς καμία διαδικασία, αλλά και προσφάτως δύο τεχνικούς συμβούλους χωρίς δημόσια προκήρυξη.

-    Προβαίνει συνεχώς ο κ. Φίλιος σε απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών (ακόμη και σε εταιρείες συμφερόντων συνεργατών του – δημοτικών συμβούλων), σύμφωνα με αποφάσεις που έχουμε στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου.

-      Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κ. Φίλιππος Τσουμάνης εισηγήθηκε στο Δ.Σ του Οργανισμού την απευθείας ανάθεση προμηθειών 455.000 ευρώ.

-       Υπέγραψε ο κ. Τσουμάνης για τον ΟΚΠΑΠΑ συμβάσεις εργασίας χωρίς προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης.

-       Καταργήθηκαν τα συσσίτια του Δήμου σε άπορες οικογένειες.

-      Προέβη ο κ. Φίλιος ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ σε περίεργη συμφωνία με εργολήπτη για το αποχετευτικό έργο στην Πεδινή, ώστε να εγκριθεί η μικρή έκπτωση που έδωσε, με την προϋπόθεση να… χαρίσει στη ΔΕΥΑΙ περίπου 200.000 ευρώ που του όφειλε από άλλο έργο. Τι είδους δοσοληψίες είναι αυτές;

-     Ανέχτηκε από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2013 εταιρεία συμφερόντων της ΑΚΤΩΡ του μεγαλοεργολάβου και μεγαλοεκδότη Μπόμπολα, να μην προβαίνει σε αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης και η οποία ζητούσε νέα μελέτη και περισσότερα χρήματα τα οποία και τελικώς πήρε.

-       Εκχώρησε τμήμα της πλατείας Μαβίλη στο Μώλο παρανόμως και χωρίς διαγωνισμό σε επιχειρηματία για εγκατάσταση λούνα – πάρκ και μετά από τον σάλο έκανε δημοπρασία κατόπιν εορτής και αφού ο επιχειρηματίας είχε ήδη στήσει τα μηχανήματα και δούλευε!

-       Ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό σε επιχειρηματία την εκμετάλλευση διαφημιστικών ταμπλώ.

-       Παραχώρησε χωρίς διαγωνισμό, με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ιδιώτη τη δωρεάν εκμετάλλευση κτηρίων (Μεντρεσές) στο Κάστρο για έκθεση συλλογής, όπως και τη δωρεάν εκμετάλλευση των κατακομβών κάτω από το Δημοτικό Μουσείο.

-       Επέτρεψε την συμμετοχή στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου της συζύγου του κ. Φίλιππα Τσουμάνη.

-     Επέτρεψε να προΐσταται της Πολεοδομίας η σύζυγος του δημοτικού συμβούλου – αντιδημάρχου τότε κ. Δημ. Θεμελή, στην οποία παρανόμως ανέθεσε καθήκοντα αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του Δήμου – Γενικής Διευθύντριας.

-       Εγκατέλειψε στο έλεος του Μεγαλοδύναμου τους πρώην Δήμους Ανατολής – Παμβώτιδας – Μπιζανίου και Περάματος, με αποτέλεσμα να μην ασχολείται κανείς με τα προβλήματα των κατοίκων τους.

-       Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί στο ελάχιστο τα προβλήματα της καθημερινότητας, αφού ούτε μία λάμπα δεν μπορεί ν’ αλλαχτεί. Αυτή την ανικανότητα την ομολογεί αλλά δεν κάνει τίποτε για να την αλλάξει.

-       Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων – όσων γίνονται εν πάση περιπτώσει – είχαν σχεδιαστεί, μελετηθεί και ενταχθεί σε προγράμματα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

-       Παρέλαβε – και ύστερα από οικονομικούς ελέγχους – από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ταμείο 4,5 εκ. ευρώ.

-       Επέδειξε ο κ. Φίλιος εγκληματική αμέλεια (όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μαρούφωφ με την Γενική Διευθύντρια κ. Κουμπούρη) στα της οικονομικής διαχείρισης, μ’ αποτέλεσμα να υπεξαιρεθούν 1,3 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012, κάτι που αποκαλύφθηκε από τον κ. Γκόντα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/3/2012.

-       Φόρτωσε τις πολιτικές ευθύνες (ενώ κι αυτές ανήκουν στο δήμαρχο) στον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Νικόλαο Μάντη ο οποίος αυτοκτόνησε. Κι από πάνω ο κ. Φίλιος και συνεργάτες του εγκαλούν όσους αναφέρονται σ’ αυτό. Γιατί; Θεωρεί πως είναι κυριολεκτικώς και μεταφορικώς ανεύθυνος;

-     Προσπαθεί τώρα ν’ αποτινάξει αυτό το άγος, κάνοντας λόγο οψίμως για το ενδεχόμενο να γίνονταν από παλιά η υπεξαίρεση του 1,3 εκ. και ζητά έλεγχο από το 2009, ενώ αυτός πρέπει να γίνει από το 1987 που έγινε δήμαρχος. Έτσι όμως δίνει άλλοθι σ’ εκείνον ή εκείνους που έφαγαν τα χρήματα. «Έχουμε στην πλάτη μας έναν νεκρό και η ευθύνη ανήκει σε όλους μας» δήλωσε ο κ. Μωυσής Ελισάφ.

-       Παριστάνει τον αδιάφορο για τη δολοφονία υπαλλήλου του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος από συνάδερφό του ο οποίος αμέσως μετά αυτοκτόνησε και πολλά λέγονται για «οικονομικό σκάνδαλο». Γιατί;

-       Έχουν δηλαδή στην πλάτη τους τρεις νεκρούς κι όχι έναν που λέει ο κ. Ελισάφ.

-     Προσπαθεί να συμψηφίσει την υπεξαίρεση και την ανεπάρκειά του με δάνεια και χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λέγοντας πως κι αυτά… διαφθορά είναι (!), όταν όλα έχουν από παλιά πλειστάκις αιτιολογηθεί επαρκώς και κανένα σκάνδαλο δεν αποδείχτηκε από το πλήθος των ελέγχων που έγιναν.

-       Ο κ. Φίλιος με προσωπική του επιστολή, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών παραιτήθηκε της διεκδίκησης των κληροδοτημάτων που ενώ ανήκουν στην πόλη, τα διαχειρίζονται τ’ Αγαθοεργά Καταστήματα και η Μητρόπολη, επειδή λέει είχαν… χρέη. Γιατί;

-     Ο κ. Φίλιος με τη Δημοτική Αρχή παραιτήθηκαν παρανόμως υπέρ ιδιωτών εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διεκδίκηση του κοινόχρηστου χώρου (στο τέρμα της Λεωφόρου Δωδώνης – κόμβος προς Σεισμόπληκτα) που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Γιατί;

-        Είχε προηγηθεί ο κ. Καχριμάνης που ως Νομάρχης αποχαρακτήρισε το χώρο από κοινόχρηστο – κοινωφελούς προορισμού σε… οικόπεδα!

-       Το έκανε ο κ. Φίλιος με το επιχείρημα ότι έπρεπε να διατεθούν για την εκδίκαση 1.350.000 ευρώ, δηλαδή όσα υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο του Δήμου. Ότι η πόλη χάνει έναν χώρο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ούτε λέξη. Γιατί;

-      Ύστερα από εισήγησή του ο Δήμος Ιωαννιτών παραιτήθηκε του δικαιώματος της έφεσης υπέρ μιας οικογένειας συνηγορώντας στην καταβολή του ποσού των 779.801,68 ευρώ ως αποζημίωση για απαλλοτρίωση έκτασης τους. Γιατί;

-      Αρνήθηκε για «πολιτικούς λόγους», όπως είπε, να δεχτεί τη μείωση του ενοικίου του ξενοδοχείου GRAND SERAI κατά 20% που πρότεινε ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια που το μείωσαν κατά 40%, για να χάνει η πόλη πολλά εκατομμύρια. Γιατί;

-       Προέβη ο κ. Φίλιος σε πρωτοφανή προσωπική συναλλαγή με την εταιρεία «ΑΚΤΗ ΑΡΙΑΔΝΗ» που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο GRAND SERAI. Πήρε ο ίδιος μεταχρονολογημένη επιταγή ποσού 361.446,97 ευρώ και έδωσε ο ίδιος εξοφλητική απόδειξη των ενοικίων έως 31/12/2013 για να πει μετά τον σάλο ότι την πήρε ως εγγύηση εξόφλησης, ενώ αναγράφονταν σαφώς ότι η επιταγή δίνεται σε εξόφληση. Την οποία επιταγή κρατούσε ο ίδιος από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο που εξοφλήθηκε, παρακάμπτοντας τις οικονομικές υπηρεσίες. Γιατί;

-       Ομολόγησε δημοσίως ότι οι προϋπολογισμοί – απολογισμοί του Δήμου είναι πλασματικοί, ισοσκελισμένοι με αλχημείες δηλαδή.

-       Επειδή το θέλησε η σύζυγός του Κατερίνα Χαρίση, πρόεδρος του Ομίλου Θαλάσσιου Σκι, κατέστρεψε τους καλαμιώνες στη λίμνη προς την πλευρά της Αμφιθέας για να γίνει στίβος θαλάσσιου σκι, με τις άδειες να αναιρεί η μία την άλλη και όλες αφού το έργο είχε γίνει και να ορίζεται σαφώς ότι πρέπει εντός τριμήνου ν’ αποκατασταθεί η ζημιά. Πότε θα γίνει;

-       Στήριξε η Δημοτική Αρχή τους αγώνες αυτούς, αλλά όχι και τους πανελλήνιους αγώνες πρωταθλήματος τάι – κβο – ντο, αφού και στελέχη της καταψήφισαν την πρόταση να δοθούν γι’ αυτούς 10.000 ευρώ.

-      Η σύζυγός του Κατερίνα Χαρίση, δικηγόρος, πέραν των υποθέσεων του Δήμου που της ανέθεσε, την έχρισε ως «άτυπη νομική σύμβουλό του» όπως είπε σε επιτροπή ο αντιδήμαρχος κ. Μασσαλάς και όλοι το γνωρίζουν, αφού αυτή κάνει κουμάντο και στο νομικό τμήμα του Δήμου.

-       Η ίδια, μαζί με τον κ. Στέφανο Ζέρβα, ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, και άλλους δύο συνεργάτες της στον Όμιλο Θαλάσσιου Σκι, κατέθεσαν αγωγή κατά του κ. Μίλτου Μπούκα ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή διαφώνησε με το έργο του στίβου, τους αγώνες και την επιτυχία τους. Πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης όσων ασκούν κριτική σ’ αυτή και στον δήμαρχο – σύζυγό της.

-       Η δημαρχιακή σύζυγος όμως έχει κι άλλες επιδόσεις, πρωτοφανείς και εξωφρενικές. Δεν δίστασε να υπερασπιστεί έναν εκ των απαγωγέων της κόρης του πρώην δημάρχου κ. Γκόντα. Υπερασπίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρηματίες του τζόγου, όταν σ’ αυτό (και ο σύζυγός της) συζητούσαν για την αντιμετώπισή του. Υπερασπίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εμπόρους – παζαριώτες και να ζητά τη διοργάνωση εμποροπανήγυρης, όταν ο κ. Φίλιος εμφανιζόταν αντίθετος. Εκπροσωπεί στα δικαστήρια τον Δήμο ως δικηγόρος μ’ εντολή του συζύγου της. Παρίσταται ως συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά του πρώην δημάρχου κ. Γκόντα και απολυθέντων από το Δήμο και δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και υπερασπίζεται εμπόρους ναρκωτικών.

-     Ο κ. Φίλιος δέχεται συχνά – πυκνά τα καταιγιστικά πυρά και την έντονη αμφισβήτηση στενών συνεργατών του, τόσο για τα «μαγαζάκια» και τα «βιλαέτια», όπως λένε, όσο και για τους χειρισμούς του στο θέμα της υπεξαίρεσης και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου και τη λειτουργία της παράταξης (π.χ. Ελισάφ, Τσουμάνης, Θεμελής, Μπέγκας, Νάστος, Κατηρτσίδης, Παπαδιώτης κλπ). Απαντώντας σ’ αυτά λέει πως είναι δικαίωμά τους, πως είναι φίλοι και πίνουν μαζί τα… «μπυρόνια» τους. Μήπως όμως εκείνος το παρακάνει;

-      Ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ παραδέχτηκε ότι οι λογαριασμοί είναι «φουσκωμένοι», ότι δεν γίνονται οι καταμετρήσεις όπως και όταν πρέπει και ότι επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ. Σε ποιον το έλεγε; Αυτός δεν είναι πρόεδρος;

-       Κατάντησε την πόλη να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

-       Για όλα αυτά και όσα δεν κάνει, επιμένει να καταγγέλλει την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ως εκείνος να είναι ακόμη αντιπολίτευση και να μην έχει καμία ευθύνη για τίποτε.

-      Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτός ο πολιτικός γυρολόγος και κατά το ΚΚΕ, παριστάνει και τον αγωνιστή κατά της δικτατορίας και ως συμμετέχων στην εξέγερση στο Πολυτεχνείο, ενώ τότε ήταν έφεδρος ανθυποσμηναγός, όπως αποκαλύψαμε στις 25/11/2013, για να χαρακτηρίζεται πλέον ως πολιτικός απατεώνας.  

          

            ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr