Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Dimotiko simv Okt 17Στοχευμένες μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τρίτη συνεχή χρονιά έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, που εισηγήθηκε το θέμα, «συνόδευσε» την αναφορά του και με ορισμένες «καλές ειδήσεις», όπως την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του εργοταξίου του Δήμου, με την δημοπράτησή του να γίνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2018, την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED η οποία θα επιφέρει μείωση του κόστους στην κατανάλωση ρεύματος κατά 50%, την επέκταση της υπογειοποίησης κάδων καθώς και την προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού νέων συμβατικών κάδων απορριμμάτων, αφού οι ελλείψεις είναι πολλές.

Μειώσεις τελών με σχέδιο
Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο συνεχούς μείωσης των τελών προχωρά σε νέες μειώσεις για το 2018, διατηρώντας παράλληλα και τις απαλλαγές – εκπτώσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πέρυσι υπήρξε μια στοχευμένη και απόλυτα κοστολογημένη μείωση των συντελεστών στις κατοικίες του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου κατά 10%, ενώ για το 2018 προβλέπεται οριζόντια μείωση κατά 1 ευρώ των συντελεστών στις επιχειρήσεις στα Ιωάννινα, στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο.
Σωρευτικά με τη μείωση που έγινε το 2016, οι επιχειρήσεις του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπούλου θα έχουν μια ελάφρυνση που θα ξεπερνά το 30%, ενώ σε αυτές της πόλης η μείωση θα είναι της τάξης του 25%.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία νέου συντελεστή γενικής χρήσης με μείωση κατά ποσοστό 80 % με πλασματικό εμβαδό για δύο χρόνια σε νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών με πρώτη έναρξη λειτουργίας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να ασκούν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2018 με έδρα τα Ιωάννινα. Δίνεται, με αυτόν τον τρόπο, ένα κίνητρο στους νέους να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση απαλλάσσοντας τους για τα πρώτα δύσκολα έτη λειτουργίας τους από μια σημαντική δαπάνη.
Τέλος, προτείνεται να μειωθούν οι συντελεστές στην Τοπική Κοινότητα Μπάφρας της ΔΕ Ανατολής κατά 50% ως αντιστάθμισμα στη λειτουργία του ΣΜΑ στην περιοχή.

Η ανταπόδοση σε έργα
Σύμφωνα με τον κ. Γιωτίτσα και παρά την υποχρεωτική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών για το 2018, τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των εσόδων και των δαπανών έως τα τέλη Οκτωβρίου και οι προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους, δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει για 3η συνεχόμενη χρονιά ένα ικανό ταμιακό πλεόνασμα.
Η περιστολή της σπατάλης αποτελεί ένα συνεχές και καθημερνό στοίχημα και ήδη τα αποτελέσματα της δουλειάς στον τομέα αυτό φέρνουν αποτελέσματα.
Η οικονομική υγεία του Δήμου είναι πλέον κεκτημένο αυτής της Δημοτικής Αρχής και δίνει την ώθηση για έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.
Πρόκειται για τη μελέτη και την μετεγκατάσταση του εργοταξίου σε Δημοτικό ακίνητο, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Ήδη από το πλεόνασμα του 2016 υπάρχει πίστωση ύψους 650.000 ευρώ η οποία θα ενισχυθεί και με το πέρας των απαραίτητων μελετών που είναι συμβασιοποιημένες θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του νέου εργοταξίου μέσα στο 1ο τρίμηνο του νέου έτους.
Η απαράδεκτη εικόνα του σημερινού εργοταξίου, λίγα μόλις μέτρα από τις όχθες της λίμνης θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.
Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, ο στόχος είναι η δημοπράτηση ενός ακόμη σπουδαίου έργου, της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
Στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση ύψους 875.000 ευρώ από τη φετινή χρονιά, και το ποσό αυτό θα ενισχυθεί ώστε να χρηματοδοτηθεί από χρήματα των Γιαννιωτών, ένα έργο της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που θα αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης.
Η σημαντική αυτή παρέμβαση θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη αλλά θα έχει και μεγάλο οικονομικό όφελος για το Δήμο αφού υπολογίζεται ότι το κόστος ηλεκτροφωτισμού μπορεί να μειωθεί έως και 50%. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί του δίκτυο ηλεκτροφωτισμού σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως το παραλίμνιο μέτωπο αλλά και άλλες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος όπως το κάστρο.
Δρομολογείται, επίσης, η 2η φάση της προμήθειας και εγκατάστασης υπογειοποιημένων κάδων, έχοντας πλέον την εμπειρία των πρώτων 9 σημείων.
Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα για την προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού νέων συμβατικών κάδων απορριμμάτων, αφού οι ελλείψεις είναι πολλές.

Κοινωνική πολιτική – Απαλλαγές τελών
Επειδή ο καθορισμός των τελών είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία, μέσα από την οποία δίνεται το κοινωνικό στίγμα μιας Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά το 2018 συνεχίζεται να δίνεται έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου που έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ήδη οι ομάδες αυτές τυγχάνουν γενναίων απαλλαγών οι οποίες ισχύουν από φέτος και προτείνεται η διατήρηση τους.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr