Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Θ. Μπέγκας: “Πιστεύουμε στις συμμετοχικές διαδικασίες και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε”
Egkainia ekuesis plateias 2018Τα εγκαίνια της έκθεσης και των 23 αρχιτεκτονικών σχεδίων που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής, να δίνει βήμα στους πολίτες μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.
“Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή να στηρίζουμε διαδικασίες όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με στόχο να ενεργοποιήσουμε την γιαννιώτικη κοινωνία να συμμετέχει στο σχεδιασμό μικρών ή και μεγάλων έργων που αφορούν το Δήμο μας. Η συμμετοχή στις δύο αυτές διαδικασίες δικαιώνει απόλυτα την επιλογή μας”, είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να συμπληρώσει ότι ακολουθεί ένας δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αυτός για την ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών στο παραλίμνιο μέτωπο.
Στη συνέχεια ο λόγος ανήκε στους νικητές του πρώτου βραβείου, Παύλο Βλαστό, Γεωργίνα Παπαγεωργίου και Θέμη Ιστατιάδη, οι οποίοι προχώρησαν σε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου τους και του σκεπτικού τους γύρω από τη νέα πλατεία που οραματίστηκαν και σχεδίασαν.
Όπως τόνισαν, η όψη που είχε η πλατεία τη δεκαετία του 1960 ήταν αυτή που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσής τους.
Έτσι, με βασικό στόχο την ενοποίησή της, ενέταξαν σε αυτή το κτίριο της Περιφέρειας το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.
Οι αρχιτέκτονες επισήμαναν πως η πρόταση τους στοχεύει στην αποκατάσταση των συσχετίσεων της δημόσιας ζωής σε σχέση με τον δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα με την κεντρική πλατεία της πόλης παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα επιμέρους στοιχεία που ενέταξαν στο σχεδιασμό τους.
Ένα απ' αυτά είναι η κατασκευή μιας ξύλινης στοάς με καθιστικό στο πίσω μέρος της πλατείας καθώς και η ενοποίηση με τον χώρο του κτιρίου της «Όασης», ενώ το πράσινο όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά κατέχει σπουδαίο ρόλο.
Ο κ. Βλαστος μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό, τονίζοντας πως τα μόνα δέντρα που θα φύγουν, είναι αυτά που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου την ίδια στιγμή που στα δύο άκρα της πλατείας, θα δημιουργηθούν δύο χώροι πρασίνου.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον φωτισμό αλλά και στην ύπαρξη του υγρού στοιχείου που μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία συνθέτουν το σχέδιο της νέας Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων.
Η έκθεση των αρχιτεκτονικών σχεδίων είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Μ. Τετάρτη.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr