Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Mouseio Tipografias Panepistimio 2018Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής η Έναρξη της Λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τυπογραφικών στοιχείων, μηχανών (πιεστήρια, λιθογραφικές πλάκες), τα παλαιότερα από τα οποία ανάγονται στον 18ο αιώνα και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα αλλά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Δικτύου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης, κύριου Alan Marshall, έγινε από τον ίδιο η εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη συλλογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα Μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων καθώς και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Διεθνούς Οργανισμού για την Μεταξοτυπία και τη Ψηφιακή Εκτύπωση (FESPA) κα Emma Tuttenham.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε ιστορικά στο θέμα της τυπογραφίας, στο πλούσιο υλικό και στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου και επισήμανε ότι η ιδέα και πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας ανήκουν στον κ. Γεώργιο Πλουμίδη, Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας την τεράστια προφορά του στην επιστήμη και στον τόπο, ενώ τόνισε ότι η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης του σημαντικού έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα εκφράζοντας, παράλληλα, τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου, σημείωσε ότι τα «πανεπιστημιακά μουσεία ως θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες πολιτιστικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής, ανάπτυξης μίας περιοχής» και τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων στο ευρύ κοινό.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr