Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Λέει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
syllogos prostasias perivallontos ioanninonΤις ημέρες (07-09 Σεπτεμβρίου 2018) διεξήχθησαν στα Ιωάννινα οι αγώνες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκί. Η πόλη μας έχει κατακλυστεί από αφίσες που διαφημίζουν το γεγονός αναφέροντας ως τόπο διεξαγωγής των αγώνων το «κανάλι Αμφιθέας». Όμως είναι γνωστό σε όλους ότι τόπος διεξαγωγής των αγώνων είναι ο υγροβιότοπος Αμφιθέας, εντός του οποίου κατασκευάστηκε το 2013 το επονομαζόμενο σήμερα «κανάλι Αμφιθέας», με σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στην ετήσια Έκθεση έτους 2015 του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμα και σήμερα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα διεξαγωγής των αγώνων μετά και την ακύρωση το έτος 2016 από τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειαςτης υπ’ αρ. 11475/01.02.2016 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που αφορούσαν τη λειτουργία του συγκεκριμένου Στίβου Θαλασσίου Σκι.
Σκοπός του παρόντος δεν είναι να αναλύσουμε για πολλοστή φορά τις παρανομίες του «καναλιού», αλλά να επισημάνουμε τον απώτερο σκοπό της δημιουργίας του που είναι η διατήρηση του υφιστάμενου παράνομου αναχώματος Αμφιθέας.
Η δημιουργία του λεγόμενου «καναλιού» εντός του υγροβιότοπου Αμφιθέας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα τεράστιας σημασίας, με καταστροφικές συνέπειες για τοοικοσύστημα της Λίμνηςαφού, εκτός των άλλων, δημιουργεί συνθήκες μονιμότητας του παράνομου αναχώματος το οποίο έχει αποκλείσει την λίμνη Παμβώτιδα από τις πηγές του Μιτσικελίου καθιστώντας τη κλειστή δεξαμενή υδάτων. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου στίβου-καναλιού και η διεξαγωγή αγώνων επ’ αυτού μεθοδεύτηκε για να στηρίξει τη μονιμότητα των αναχωμάτων, θυσιάζονταςτην Λίμνη Παμβώτιδα στο βωμό διαφόρων συμφερόντων. Για τον ίδιο σκοπό λίγους μήνες πριν την κατασκευή του στίβου είχε προηγηθεί το με αριθμ. πρωτ. 70008/6885/06.08.2012 έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, απευθυνόμενο στους μελετητές, που ανέλαβαν τη σύνταξη μελέτης κατασκευής ποδηλατόδρομου περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, με το οποίο έδινε την εντολή η διέλευση του ποδηλατόδρομου να γίνει επάνω στο ανάχωμα Αμφιθέας. Να σημειωθεί ότι στην αρχική προμελέτη τους οι μελετητές τοποθετούσαν τον ποδηλατόδρομο στα όρια της Αμφιθέας και όχι επάνω στο ανάχωμα, άποψη με την οποία ήταν σύμφωνος τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας όσο και λοιποί φορείς. Επίσης ο τέως δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, οι οποίοι διετέλεσαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων σκί του 2013, έχουν καταθέσει, για λογαριασμό του Δήμου και της Περιφέρειας, σχετικές παρεμβάσεις ενώπιον του Σ.τ.Ε αιτούμενοι την διατήρηση της οριοθέτησης της Λίμνης Παμβώτιδας επάνω στα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής -Κατσικά που είχε αποφασίσει η Επιτροπή αιγιαλού και παραλίας.
Η κοινωνία των Ιωαννίνων αξιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες μόνο εχθρικές προς τη Λίμνη Παμβώτιδα μπορούν να χαρακτηριστούν αφού θυσιάζουν το οικοσύστημα της για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ας βγάλει τα συμπεράσματά της.
Ο Σύλλογός μας σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή των αγώνων σκί πολύ δε περισσότερο αγώνων πανευρωπαϊκής ή διεθνούς εμβέλειας, πλην όμως θεωρεί ότι αυτοί θα έπρεπε να διεξάγονται στην υδάτινη επιφάνεια της Λίμνης όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη από το 1986 είχε κατασκευαστεί στο χώρο της Λιμνοπούλας ένας εξαίρετος στίβος σκί όπου διεξάγονταν πανευρωπαϊκοί αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και τώρα.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr