Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Ανακοίνωση για το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα
Rizopopoulos 2Ο θάνατος του ομογενή Ηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα που προκλήθηκε από πυροβολισμούς της αλβανικής αστυνομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο σκοτάδι. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε διπλωματικό μέσο με στόχο την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου αλλά και προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας να γνωρίζουμε κάτω υπό ποιες συνθήκες αφαιρέθηκε η ζωή ενός ομογενή την ημέρα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου.
Οι σχέσεις δυο κρατών και μάλιστα γειτονικών δεν μπορούν παρά να βασίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, το σεβασμό και την πίστη στην αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων με επίκεντρο τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που δυσχεραίνουν παρά βελτιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις. Το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, η καταστροφή εκκλησιών και ο βανδαλισμός εθνικών συμβόλων συνθέτουν ένα ιστορικό εχθρικών πράξεων, με αποκορύφωμα τον θάνατο του ομογενή, με άμεσους αποδέκτες τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Πράξεις που αν δεν αντιμετωπιστούν δεν μπορούμε να συζητούμε ούτε για πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων ούτε για απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της γείτονας χώρας.
Η Αλβανία θα μπορούσε να πάρει μαθήματα ενσωμάτωσης ξένων πληθυσμών από τον τρόπο που το πέτυχε η Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς να ζουν με ευημερία και ομόνοια στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Θα πρέπει, δε, να είναι διπλά πιο προσεκτική με τις εθνικές μειονότητες, όπως η Ελληνική, που χαίρουν ειδικού καθεστώτος από το Διεθνές Δίκαιο.
Ως εκ τούτου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να θεωρήσει το περιστατικό του θανάτου ως μεμονωμένο καθώς εντάσσεται σε μια αλληλουχία γεγονότων που καθορίζουν τις διαπραγματεύσεις μας σε μια σειρά ανοικτών διμερών ζητημάτων.
Τα μέλη της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης «Ορίζοντες Ηπείρου- Περήφανοι Ξανά!» εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του.

ΥΓ. Η βαθιά πεποίθηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά ότι θα έλυνε και τα ζητήματα με την Αλβανία πριν φύγει το καλοκαίρι, αποδεικνύεται και επιπόλαιη αλλά και εκτός πραγματικότητας... Η περίπτωση του αποδεικνύει πως ό,τι δεν μπορεί να επιτύχει η κοινή λογική το πετυχαίνει στο τέλος η ίδια η ζωή…
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr