Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
rizopoulos kapsalis 1rizopoulos spyrou 1Τις ενημερωτικές του συναντήσεις με δημάρχους της Ηπείρου συνεχίζει ο επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος.
Διαδοχικά την Παρασκευή επισκέφθηκε τους δημάρχους Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον κ. Σπύρου αρχικά εντοπίστηκε το πρόβλημα της μερικής ανάπτυξης του δήμου Ζαγορίου. Από την πλευρά των Οριζόντων προτάχθηκε ως βασικό μέλημα της Περιφερειακότητας η συνολικότερη ανάπτυξη και των υπόλοιπων χωριών της περιοχής για να μπορέσουν να ακολουθήσουν το επιτυχημένο παράδειγμα όσων χωριών ζουν από τον τουρισμό.
Για το θέμα των πετρελαίων συμφωνήθηκε ότι η βασική μέριμνα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητου φορέα υδρογονανθράκων στον οποίο θα συμμετέχουν οι τρεις δήμοι που θα λαμβάνουν τα ανταποδοτικά οφέλη με ξεκάθαρους όρους, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους στους οποίους θα πραγματοποιηθεί τελικά η γεώτρηση. Ουσιαστικά θα σταματήσει το «πολιτικό νταβατζηλίκι» τις Περιφέρειας η οποία δεν έχει δημιουργήσει ακόμη κωδικό για τα ανταποδοτικά οφέλη.
Για το συγκεκριμένο θέμα η περιφέρεια θα πρέπει να περιοριστεί σε ρόλο διαχειριστή μιας και είναι η υπογράφουσα αρχή της σύμβασης με το κράτος. Από εκεί και πέρα είναι υποχρέωσή της να διοχετεύσει τους πόρους στους δήμους και με συλλογικές διαδικασίες θα αποφασιστεί πως θα χρησιμοποιούνται αυτοί οι πόροι.
Στο θέμα της συνολικής σύνδεσης της περιοχής των Ζαγοροχωρίων με την Εγνατία ο κ. Ριζόπουλος δεσμεύθηκε ότι ανεξαρτήτως της σύμβασης παραχώρησης και αν χρειαστεί με χρήματα της Περιφέρειας θα σχεδιαστεί και θα εκτελεστεί το έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και όχι μόνο ενός τμήματός της. Επίσης, συζητήθηκε η σύνδεση με την Κόνιτσα.
Και διαπιστώθηκε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις που ήθελαν την περιοχή στο σημερινό της στάτους.
Στο τέλος της συνάντησης ο Σπύρος Ριζόπουλος δεσμεύτηκε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τους χάρτες βοσκής η έλλειψη των οποίων ταλανίζει την ισορροπία των αναγκών των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε σχέση με τις συγκεκριμένες περιοχές.
Στο δήμο Πωγωνίου συζητήθηκε η δυνατότητα να αποτελέσει η περιοχή τον βασικό κόμβο σύνδεσης της Ηπείρου με την Αλβανία.
Από την πλευρά του Σπύρου Ριζόπουλου υπήρξε η δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση Κόνιτσας – Καλπακίου με έξοδα της περιφέρειας, ούτως ώστε να υπάρξει ένα δίκτυο που θα καταστήσει ελκυστικές όλες τις περιοχές τουριστικά, βγάζοντας και την Κόνιτσα από την απομόνωση και αναβαθμίζοντας το ρόλο του δήμου Πωγωνίου.
Συζητήθηκε η αξιοποίηση της κοιλάδας Καλαμά για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Τονίστηκε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί ο καθαρισμός του Καλαμά και η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί, μετά τον καθαρισμό, ως αρδευτική κοιτίδα για τον κάμπο και συγχρόνως να αξιοποιηθεί και για αλίευση, ως τουριστικός προορισμός – προϊόν.
Τέλος, και οι δύο δήμαρχοι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το θεσμό Παρακολούθησης Έργου, τη δημιουργία του οποίου έχει εξαγγείλει ο Σπύρος Ριζόπουλος, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της Ηπείρου. Το χαρακτήρισαν ένα πρωτοποριακό μοντέλο συλλογικότητας που λείπει από την Ήπειρο.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr