Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
giannena tora1Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22/1/2019 η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα», στην οποία τέθηκε πλειάδα σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.
Ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας, έθεσε στην τοποθέτηση του σειρά σημαντικών ζητημάτων, τα οποία όπως τόνισε αφορούν απόλυτα την καθημερινότητα του δημότη του Δήμου μας.
Αναφέρθηκε κυρίως στις ανισότητες της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης, και κυρίως στις αδικίες τις οποίες η ανισότητα αυτή παράγει.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Α. Μπαρτζώκας, «μια βίλα σε προνομιούχα περιοχή εκτός κέντρου πόλης, πληρώνει πολύ λιγότερο για την ίδια ποσότητα νερού από ένα παλιό διαμέρισμα του κέντρου της πόλης, και αυτό κατά τη γνώμη μας είναι τελείως άδικο».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «…η παράταξη μας έχει εισηγηθεί τη ριζική αναπροσαρμογή και τον εξορθολογισμό όλων των τιμοκαταλόγων της επιχείρησης, πράγμα που μάλιστα είναι και υποχρέωση της από τις κείμενες διατάξεις.»
Και συνέχισε: «Προτείνουμε την υιοθέτηση απλού και κατανοητού συστήματος χρέωσης, με τρεις ζώνες, αστική, ημιαστική και αγροτική, ώστε να πάψει η περιοχή με το ….περισσότερο νερό στη χώρα να το πληρώνει σε τιμές που είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα».
Επίσης, ο Α. Μπαρτζώκας έκανε λόγο για την πολυδιαφημισμένη από τη Δημοτική Αρχή μείωση του νερού, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται περί μείωσης γενικής αλλά περί έκπτωσης προς συνεπείς μόνο καταναλωτές και φυσικά χωρίς μόνιμο χαρακτήρα, αλλά οποιαδήποτε στιγμή η επιχείρηση αποφασίσει μπορεί να την ανακαλέσει».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαρτζώκας έβαλε σειρά άλλων θεμάτων, όπως:
 Γιατί δεν αναρτώνται τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων δημόσια,
 Τι γίνεται με τις απώλειες των δικτύων
 Ποια η κατάσταση και τι προτίθεται να πράξει η επιχείρηση σχετικά με τα υδρόμετρα που δεν λειτουργούν κανονικά,
 Την πλήρωση της θέσης του της θέσης του Γενικού Διευθυντή
 Τι γίνεται με την ενσωμάτωση των δικτύων των πρώην κοινοτήτων & Δήμων που συγχωνεύθηκαν στο διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών το 2010 και γιατί αυτή καθυστερεί, παρά το ότι στην πράξη η επιχείρηση έχει επωμισθεί τα τεχνικά και οικονομικά βάρη της συντήρησης της

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης Δημήτρης Πάνου, ο οποίος έκανε λόγο για «πονεμένη ιστορία» για την επιχείρηση, καθώς επίσης και ότι «πάνω της, έχουν πολλοί ασχημονήσει».

«Εικόνα θλίψης και απογοήτευσης»

Ο Δ. Πάνου έκανε στη συνέχεια λόγο για «θλίψη και απογοήτευση» αναφερόμενος στη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, σημειώνοντας επίσης ότι η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» είναι η μοναδική που έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και μάλιστα δύο φορές.

Ο Δ. Πάνου μίλησε για άθλιες συνθήκες αναφερόμενος κυρίως στην ποσότητα της λυματολάσπης η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, κυρίως ως απόρροια της καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο για την απομάκρυνση της επιχείρησης.

Στη συνέχεια ο Δ. Πάνου έκανε λόγο για «εγκατάσταση που λειτουργεί στα όρια της» και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη λυματολάσπη και τις εργολαβίες που πληρώνει η επιχείρηση για την απομάκρυνση της:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, αρχικά το κόστος της εργολαβίας αυτής, ανερχόταν σε 600.000 ετησίως, ενώ στην καινούρια σύμβαση απομάκρυνσης, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 440.000 Ευρώ για 14 μήνες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πάνου στη σύγκριση με το κόστος απομάκρυνσης κατά την προ εξωτερικής εργολαβίας περίοδο, το οποίο σύμφωνα με τους ισολογισμούς της επιχείρησης ανερχόταν σε 45.000 Ευρώ το χρόνο, και διατύπωσε το ερώτημα: «εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν μπορεί η επιχείρηση να συνεχίσει να απομακρύνει τη λυματολάσπη μόνη της και να έχει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος».

Στη συνέχεια ο κ. Πάνου αναρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η συμβασιοποίηση του έργου της Επέκτασης του Βιολογικού, έργο το οποίο έχει προκηρυχθεί το 2013, τη στιγμή που έχουν παρέλθει έξι ολόκληρα χρόνια και η κατάσταση στις εγκαταστάσεις είναι πραγματικά οριακή.

Κλείνοντας, ο Δ. Πάνου ευχαρίστησε τη διοίκηση της επιχείρησης, τον Αντιπρόεδρο κ. Μ. Χρυσοστόμου, τον Δ/ντή κ. Σωτηριάδη, τους προϊσταμένους τμημάτων και το προσωπικό, όπως και το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρηση, για την παροχή των στοιχείων και των πληροφοριών που ζήτησε η παράταξη κατά τις επισκέψεις της, αλλά και για την εποικοδομητική συνεργασία στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον κ. Χρυσοστόμου «επειδή υλοποίησε αρκετά από τα μέτρα που κι εμείς κατά καιρούς προτείναμε και αυτό το αναγνωρίζουμε. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη που αφορά την επιχείρηση και θα παρεμβαίνουμε στην κατεύθυνση του να βελτιωθεί η ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών της ώστε ο Δημότης να απολαύσει καρπούς από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις μας».

Τέλος, έλαβε το λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης κ. Ν. Βούστρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων και τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους, απηύθυνε μήνυμα - πρόσκληση προς «όλους τους ενεργούς δημότες της πόλης, να ενδιαφερθούν έμπρακτα για την πόλη, για τα κοινά και τη λήψη των αποφάσεων, για να αποκτήσουμε “τα Γιάννενα που μας αξίζουν”, όπως προτείνει η παράταξη από το 2013 που ιδρύθηκε».
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr