Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Κονίτσης Βασίλη Σπανό
rizopoulos spanos konitsaΟ επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δέχθηκε χθες Πέμπτη στα γραφεία της παράταξης τον υποψήφιο δήμαρχο Κονίτσης Βασίλη Σπανό.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του δήμου και συμφωνήθηκε ότι βασικός στόχος είναι οι οδικοί άξονες που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος χαρακτήρισε την Κόνιτσα εθνικό κάστρο και δεσμεύθηκε σε ένα άμεσο πρόγραμμα αρωγής της επιχειρηματικότητας.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Σπύρος Ριζόπουλος

«Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Κονίτσης τον κ. Βασίλη Σπανό έναν νέο άνθρωπο ο οποίος εμφανίζεται στο προσκήνιο του δήμου Κονίτσης.
Μετά την κοινωνική διαβούλευση και τις περιοδείες που κάναμε ανακαλύπτει κανείς ότι πριν φτάσουμε στο σημείο του απαραίτητου μακροχρόνιου σχεδιασμού -να βγάλουμε την Κόνιτσα από την απομόνωση, πιέζοντας τους παραχωρησιούχους για να συνδεθεί από την επέκταση του Ζαγορίου μέχρι την Κόνιτσα και μετά να υλοποιήσουμε την υπάρχουσα μελέτη που συνδέει την Κόνιτσα με το Καλπάκι για να μπορεί να βγει από την απομόνωση εις διπλούν- υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη: η Κόνιτσα ερημώνει μέρα με την ημέρα. Και δεν ζήτημα μόνο για τους Κονιτσιώτες είναι και εθνικό ζήτημα. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, το να ερημώσει ένα προπύργιο της χώρας μας ακριβώς στα σύνορα με άλλη χώρα είναι και εθνικά επικίνδυνο.
Το πρώτο μέλημά μας, το οποίο συμφωνήσαμε, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός προγράμματος αρωγής της επιχειρηματικότητας ούτως ώστε να σταματήσουμε τη διαρροή των ανθρώπων που θέλουν μια αναζήτηση καλύτερης τύχης και αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα και να γίνει άμεσα και δεσμεύομαι ότι θα υλοποιηθεί το πρώτο 12μηνο ανάληψης των καθηκόντων μας.
Εγώ όμως, από την άλλη πλευρά, ζήτησα από τον κ. Σπανό επί τη αναλήψει των καθηκόντων του το πρώτο πράγμα που θα κάνει να είναι η λήξη της παραχώρησης των δημοσίων κτιρίων για τη διδασκαλία διαφόρων διαλέκτων εκεί, για το θεωρώ και αυτό εθνικά επικίνδυνο.
Κύριε Σπανέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη σας, μας τιμά ιδιαίτερα. Καταλαβαίνω ότι ο δήμαρχος επέλεξε λόγω της διαφωνίας σε καίρια ζητήματα σε ότι αφορά την απομόνωση είτε την πολιτισμική είτε των υποδομών να μη μας συναντήσει. Αυτό το συναντήσαμε και στη Ζίτσα γιατί θέσαμε ανοιχτά το θέμα των δικών του ευθυνών στα ζητήματα του Θεογέφυρου. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω μαζί σας η Κόνιτσα να γυρίσει σελίδα.

Βασίλης Σπανός
«Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του κ. Ριζόπουλου για αυτή τη συζήτηση. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις τις ιδέες, το πρόγραμμα για όλη την Περιφέρεια για το νομό Ιωαννίνων και ιδιαίτερα το δήμο Κόνιτσας.
Υπάρχει όντως έντονο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην περιοχή του δήμου Κόνιτσας και λόγω της απομόνωσης και λόγω του γεγονότος ότι δύσκολα ένας νέος επαγγελματίας μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν αυτοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται.
Θέσαμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση. Αναφερθήκαμε και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη μελέτη οδικής σύνδεσης του Καλπακίου με την Κόνιτσα που όλο αυτό το χρονικό διάστημα παραμένει σε κάποιο συρτάρι υπουργείου χωρίς κάποιος να προσπαθήσει να βοηθήσει προς την υλοποίηση. Βέβαια σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή και δύο άλλους άξονες που έχουν να κάνουν και με τις ιδιαίτερες περιοχές του δήμου και μιλάω για τα χωριά της Λάκκας του Αώου. Και εκεί η πρόσβαση από την Κόνιτσα προς το Δίστρατο ή προς τη Βασιλίτσα είναι αφάνταστα δύσκολη αλλά και από την Κόνιτσα προς τα Μαστοροχώρια και ενδεχομένως και προς την Κοζάνη -μιλάω για τον παλιό εθνικό δρόμο που υπήρχε εκεί και έχει αφεθεί στην τύχη του μετά την Εγνατία.
Όντως λοιπόν η περιοχή μας είναι απομονωμένη από οδικούς άξονες και δεν μπορούμε προφανώς να μιλάμε για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική εάν δεν μιλήσουμε πρώτα για τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης από το κέντρο προς την περιφέρεια.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω να σας ευχηθώ καλό αγώνα»

Σπύρος Ριζόπουλος
«Δήμαρχε. Επιτρέψτε μου αυτή την προσφώνηση. Θέλω να σας εξηγήσω το εξής: Οι σχέσεις μου με τους δημάρχους θέλω να είναι μια σχέση ισότητας. Προσβλέπω στο να μας οδηγείτε στις σωστές λύσεις. Για μένα όχι απλά η επιβίωση αλλά και η ανάπτυξη της Κόνιτσας είναι ένα κάστρο ελληνισμού ακριβώς στα σύνορα και δεν αντιλαμβάνομαι στη σύγχρονη πολιτική τα κάστρα με όπλα. Την αντιλαμβάνομαι με ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, κέρδος και χαμόγελο εσείς θα μας δείχνετε το δρόμο. Εμείς θα ακολουθούμε και θα σας στηρίζουμε.»
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr