Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Elisaf επιτροπή έργωνΗ δημιουργία ενός διοικητικού και εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα, η ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου, η ανάπλαση των κέντρων σε όλες τις δημοτικές ενότητες, η διαμόρφωση όλης της παραλίμνιας ζώνης, η αξιοποίηση μεγάλων κοινόχρηστων χώρων και η αναβάθμιση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία, την συλλογική μνήμη και τον πολιτισμό των Ιωαννίνων, αποτελούν τις κυρίαρχες προτεραιότητες στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού και των έργων για την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».
Οι κεντρικοί άξονες του προγράμματος που επεξεργάστηκε η αντίστοιχη επιτροπή της παράταξης παρουσιάστηκαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη της για την δουλειά που έκαναν. Μέλη της επιτροπής αποτελούν οι Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Ακονίδου, Λευκοθέα Ντόβα, Απόστολος Φίλης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Λώλης, Μάριος Βαβάτσικος, Γιώργος Αρλέτος και Σπύρος Νίκας.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα επίπονης δουλειάς που έκανε επί τρίμηνο η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τα έργα.
Όλες οι παρεμβάσεις είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό σχέδιο δράσεις που στηρίζεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Ηπείρου, στη σύνταξη ολοκληρωμένων σχεδίων και ειδικών μελετών για την παραλίμνιο, την Λιμνοπούλα και τον Μάτσικα, το Κάστρο και το Στρατόπεδο Βελισαρίου.
Πυλώνες για την κατάρτιση του προγράμματος αποτελούν ακόμη, η ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για το λεκανοπέδιο, η πρόταση για την βιώσιμη κινητικότητα σε όλο το εύρος του Δήμου, η πρόταση για την προστασία της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης και η προώθηση έργων ευρύτερης σημασίας όπως το φυσικό αέριο, τα πάρκα γεωθερμίας και άλλα.
«Η σύνταξη ολοκληρωμένων Χωρικών Σχεδίων και Ειδικών Μελετών, είναι προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση στον «ιστό» της πόλης μας και την ευρύτερη περιφέρειά της. Με βάση τα σχέδια αυτά πρέπει να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, το οποίο θα συνοδεύεται από τις αντίστοιχες μελέτες, στα πλαίσια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Οι βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα της «Νέας Εποχής» είναι:
• Δημιουργία διοικητικού – εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πλήρη αναδιάταξη αστικών συγκοινωνιών, κλπ)
• Ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου. Σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ενοποίησης χώρων πρέπει να ενταχθεί και η αναμόρφωση της άνω πλατείας.
• Άμεση χωροθέτηση και διαμόρφωση, περιφερειακά του κέντρου, χώρων στάθμευσης.
• Ανάπτυξη και ανάπλαση των κέντρων των δημοτικών ενοτήτων (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διαμόρφωση των χώρων αναψυχής κλπ)
• Μελέτη και διαμόρφωση του παραλιμνίου μετώπου.
• Διαμόρφωση ενός πλασίου έργων, σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου για την ανάπλαση και αξιοποίηση μεγάλων κοινόχρηστων χώρων ( όπως το Πάρκο Πυρσινέλλα, το Άλσος κλπ).
• Αναβάθμιση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πόλης, την συλλογική της μνήμη και τον πολιτισμό της.
• Καταγραφή και συντήρηση όλων των υποδομών του Δήμου, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
«Τα έργα τα οποία θα μετατρέψουν τα Γιάννενα σε πόλο εκπαίδευσης, έρευνας, εμπορίου, τουρισμού και παροχής υπηρεσιών πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά και να προγραμματιστούν με ακρίβεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλισθεί ο τρόπος χρηματοδότησης κάθε έργου και κάθε δράσης. Τα νέα έργα θα συσχετισθούν με τις υπάρχουσες δομές του Δήμου και τα ήδη δρομολογημένα έργα του», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Τόνισε με έμφαση ότι ο προγραμματισμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία ώστε να έχουν χαρακτηριστικά καθολικής αποδοχής.
«Επειδή ο ορίζοντας πολλών παρεμβάσεων – έργων υπερβαίνει τα χρονικά όρια μιας Δημοτικής αρχής, πρέπει να τύχουν ευρύτερης συναίνεσης και να λάβουν χαρακτήρα καθολικής αποδοχής, ώστε να μην επηρεάζονται από αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης του Δήμου», κατέληξε.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr