Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Elisaf ΦΩΤΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΤις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όπως τις επεξεργάστηκαν οι αντίστοιχες επιτροπές παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Όλες οι προτάσεις της παράταξης είναι σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τους πολίτες, να εμπλουτιστούν ή και να τροποποιηθούν.
Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, πρόκειται για δύο τομείς που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών και μέσω αυτών η πόλη μπορεί να αποκτήσει διακριτή ταυτότητα.
«Στον πολιτισμό, για μας προέχει η ανάδειξη της κληρονομιάς των Ιωαννίνων μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις σε εμβληματικούς χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Καστρίτσας, τα μουσεία, τα θρησκευτικά μνημεία. Πιστεύουμε ότι τα Γιάννενα μπορούν να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όχι για μία χρονιά, αλλά μία πολιτιστική πρωτεύουσα διαρκείας που θα εκτείνεται από το ιστορικό κέντρο, το κάστρο, το νησί μας, μέχρι τους αρχαιολογικούς χώρους της Καστρίτσας και της Δουρούτης, τους βυζαντινούς θησαυρούς του δήμου μας, τα νεότερα μνημεία και την σύγχρονη δημιουργία», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Βασική δέσμευση είναι η ποιοτική αναβάθμιση των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών τους, καθώς και η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών τους.
Παράλληλα η παράταξη δεσμεύεται για την αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου που θα αποτελέσει το συντονιστικό φορέα όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
«Επιδίωξη μας είναι όλοι οι πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή να είναι διασυνδεδεμένοι με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προγράμματα εκδηλώσεων, καθώς και με μέσα και διαδικασίες κοινοποίησης αυτών των δράσεων.
Δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μία αναβάθμιση που θα το μετατρέψει σε ένα πραγματικά περιφερειακό θέατρο που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Ήπειρο. Ένα θέατρο που θα τείνει χέρι συνεργασίας, θα δίνει ρόλο στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και θα συνδημιουργεί με τους υπόλοιπους φορείς», σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».
Ακόμη η παράταξη δεσμεύεται για:
α) τη δημιουργία Ετήσιου Συνόλου Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων (Φεστιβάλ), ενώ η αναβίωση του Castle Rock Festival αποτελεί άμεση προτεραιότητα μας,
β) τη δημιουργία Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών,
γ) την αξιοποίηση του πνευματικού - καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας και
δ) την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης.
Σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική αναβάθμιση μπορεί να διαδραματίσει και ο κινηματογράφος ως εργαλείο πολιτισμού με ειδικά προγράμματα που θα στοχεύουν στην ψυχαγωγία των πολιτών, τη δημιουργική απασχόλησή τους αλλά και με κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου.
Προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των δραστηριοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών που πρέπει να γίνουν κέντρα παραγωγής τέχνης και πολιτισμού.
Η ευαισθησία και η προσφορά -συστηματική και με προοπτική- πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα ορίζουν ένα πραγματικό πλαίσιο πολιτισμού με έντονο κοινωνικό έργο το οποίο και δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε.
Η δημιουργία Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, Μουσείου Τεχνολογίας, Μουσείου Ευεργετών μαζί με τη δημιουργία Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθετηρίου (Ioannina Culture cloud) αποτελούν ορισμένες από τις καινοτόμες δράσεις που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με άλλους φορείς (Πανεπιστήμιο, Περιφέρεια, κλπ) και σε βάθος χρόνου.
Η αναστήλωση και επαναχρησιμοποίηση Μνημείων και Σύγχρονων Κτηρίων, η δημιουργία δικτύου καστροπόλεων με πρωταγωνιστή την Καστροπολιτεία του Δήμου μας, καθώς και η έκδοση σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ μπορούν επίσης να αναδείξουν τα γνήσια στοιχεία της σημαντικής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και θα επιχειρήσουμε την υλοποίηση τους.
Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Η ψηφιακή ανάπτυξη και η ανάδειξη των πολιτιστικών Φορέων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του Δήμου Ιωαννίνων θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων μπορεί να αποτελέσουν τη γέφυρα επικοινωνίας ώστε οι νέοι και οι νέες να έρχονται σε επαφή με τις ποικίλες εκφάνσεις του πολιτισμού, δίνοντας έμφαση στους γνώμονες του ανθρωπισμού και της κοινωνικότητας.
Στην επιτροπή για τον πολιτισμό συμμετείχαν οι: Νίκη-Ειρήνη Λαμπρίδη, Ελένη Ακονιδου, Νίκος Βαδαλούκας, Γιώργος Γάκης, Βασίλης Γιαννάκης, Γουλιέλμο Μπιάνκο, Ρένα Δεληκούρα, Νικη Ζούκη, Νινέτα Καμπανού, Αντιγόνη Κατσούρη, Φανή Κουμπλομάτη, Χριστίνα Κωτσαντή, Δήμητρα Λεοντίου, Γιάννα Νότη, Λευκοθέα Ντόβα, Πέρση Ντουλια, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χριστίνα Τζαλαλή, Νελη Τζιμογιάννη, Άρης Τσούκαλης, Γιώτα Φλώρου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του, κυρίως του μαζικού αθλητισμού, με στρατηγικό σχεδιασμό και με κατάλληλες υποδομές που να υποκινούν τους δημότες να ενταχθούν στα προγράμματά του.
Στόχο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» αποτελεί η δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και θα συνοδεύεται από μεσο/μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Κύριοι άξονες του προγράμματός μας είναι:
1. Παροχή ίσων ευκαιριών ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, σε κάθε δημοτική ενότητα, που μπορεί να επιτευχθεί:
α) με την αξιοποίηση κλειστών και ανοικτών χώρων των σχολείων, καθώς και δημόσιων ανοικτών χώρων (Αθλητικά κέντρα Καλούτσιανης και Κιάφας, Πάρκο Πυρσινέλλα, Δάσος Δροσιάς, Παραλίμνια περιοχή, αθλητικοί χώροι Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος κ.λ.π.)
β) με τη συμμετοχή του δήμου στη διοργάνωση τοπικών, εθνικών και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων (π.χ. Run Greece, Γύρος Λίμνης, πανελλήνια πρωταθλήματα κωπηλασίας, στίβου κ.λπ.) και
γ) με τη δημιουργία κατάλληλων αθλητικών υποδομών (ποδηλατοδρόμων, πάρκων αναψυχής, ειδικών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων).
2. Η υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για όλους, κυρίως για τη Γυναίκα και την Τρίτη ηλικία αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας.
3. Στήριξη του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού:
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στηρίζει και οικονομικά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με ποσά που θα προϋπολογίζει κάθε χρόνο και θα χορηγούνται ύστερα από ενδελεχή καταγραφή και αξιολόγηση του έργου, της προσφοράς, της ιστορίας του κάθε σωματείου καθώς και άλλων κριτηρίων που θα καθορισθούν.
4. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η ορθολογική διαχείριση τους.
Για τα 41 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου (28 με χόρτο και 13 με χώμα) απαιτείται η στενή συνεργασία Δήμου – Ε.Π.Σ.ΗΠ – Ποδοσφαιρικών ομάδων και μια κοινή συμφωνία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα χρηστών και Δήμου, ώστε το χρηματικό ποσό που δίνεται για τη συντήρηση και τη βελτίωση των γηπέδων να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Επίσης απαιτείται συνεργασία και προγραμματισμός για την τοποθέτηση χλοοτάπητα και σε άλλα γήπεδα (π.χ Σεισμοπλήκτων, Βοτανικού, Μαρμάρων, Καρδαμιτσίων κ.α)
Στα κλειστά σχολικά γυμναστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται και από αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους απαιτούνται παρεμβάσεις και λύσεις κυρίως όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και τη θέρμανση.
5. Η υποστήριξη και ενίσχυση της αθλητικής τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την προβολή του Δήμου.
Δεσμευόμαστε ότι η δημοτική αρχή θα ενθαρρύνει τις αθλητικές ομοσπονδίες, τις τοπικές ενώσεις και τα σωματεία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (πανελλήνιους αγώνες, αθλητικά συνέδρια κ.λ.π.) και θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.
Στην επιτροπή αθλητισμού μετέχουν οι: Βασίλης Γιαννάκης, Σταύρος Βλάχος, Βαγγέλης Σήτος, Χρήστος Στουγιάννος, Δημήτρης Πραμαντιώτης, Αντιγόνη Κατσούρη, Γεωργία Καλαντζή, Χριστίνα Τζαλαλή, Ιωάννα Παπαευσταθίου, Πέρση Ντούλια, Γιώτα Φλώρου, Άννα Αγγελάκη- Ζάραγκα, Ιορδάνης Αραπισόνογλου και Νέλη Τζιμογιάννη.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr