Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Zapsas Giorgos 2Δυστυχώς ή ευτυχώς ο δημόσιος απολογισμός της περιφέρειας έγινε λίγες ημέρες πριν. Όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ηπειρωτών και την απασχόληση.
Μπορεί ο περιφερειάρχης να διατείνεται ότι όλα έγιναν καλώς τα τελευταία 8 χρόνια, ότι η περιφέρεια είναι αποτελεσματική και στην απορρόφηση και στην ένταξη και υλοποίηση έργων, αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα.
Ποιο είναι το όφελος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια του σημερινού και του προηγούμενο ΕΣΠΑ όταν αυτά δεν μετατρέπονται σε αύξηση του εισοδήματος των Ηπειρωτών και σε νέες θέσεις εργασίας; Αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει και σε κάθε περίπτωση ενισχύει τη δική μας θέση ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πάνω σε πραγματικά στοιχεία και την κατάσταση που ζουν οι Ηπειρώτες, παρά μόνο το άγχος σας είναι πως θα εντάξετε έργα.
Ο απολογισμός της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη μάλιστα, δίνει μια εικόνα για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, ακόμη χειρότερη από αυτή που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες και επιχειρήσατε να ανατρέψετε. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 19,9% του συνολικού προϋπολογισμού του Π.Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020 (αντί του 23,87 που διαψεύσατε), οι νομικές δεσμεύσεις στο 35,6% και οι εντάξεις στο 67,8%. Τι τελικά συμβαίνει με το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, δεν νομίζω ότι θα το μάθουμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε οι Ηπειρώτες. Σε κάποιο μέσο γράφτηκε: «αληθείς οι αριθμοί, λανθασμένη η ερμηνεία»!
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας συνολικός απολογισμός με την πορεία εξέλιξης έργων από ίδιους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τα κονδύλια που διατέθηκαν, το ποσοστό απορρόφησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, το ποσοστό υλοποίησης του ετήσιου ή πενταετούς Σχεδίου Δράσης, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα και εμάς και τους Ηπειρώτες.
Είναι πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής, δυστυχώς, ο κατακερματισμός των έργων, την οποία επανειλημμένως έχουμε επισημάνει. Δεν υπάρχει κανένα συνολικό σχέδιο που να υπηρετείτε. Απευθείας αναθέσεις, προγραμματικές συμβάσεις, διάθεση πιστώσεων για πάσης φύσεως έργα/δράσεις/εκδηλώσεις, χωρίς να υπάρχουν ούτε μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά ούτε καν μια συνολική καταγραφή τουλάχιστον ανά περιφερειακή ενότητα για να δούμε αν υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή.
Δεν ξέρουμε ούτε πόσα χρήματα διαθέτετε, ούτε και που, και μάλιστα, ενώ όλοι ξέρουμε τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα σας, ρίχνετε τις ευθύνες για τις αποφάσεις σας στους υπαλλήλους. Την ώρα που δεν έχετε καν εφαρμόσει τον νόμο για την συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ούτως ή άλλως, οπότε αυτό που εμείς ζητάμε για το επόμενο δίμηνο, να μην υπάρξουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την επόμενη περιφερειακή αρχή σε σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το Διοικητήριο της Άρτας και σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε αγορά οικοπέδου, μια διαδικασία την οποία συνεχίζετε.
Δεν αμφισβητούμε το ειλικρινές ενδιαφέρον του περιφερειάρχη για τον πρωτογενή τομέα. Όμως βλέπουμε ότι ούτε εκεί υπάρχουν αποτελέσματα που να ενισχύουν τους παραγωγούς, και μιλάμε για αποτελέσματα από έργα και δράσεις τις περιφέρειας, όχι των ελεγκτικών μηχανισμών.
Πάνω σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ας συμφωνήσουμε όλοι μαζί για την επόμενη περίοδο. Να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει υπεραξία στα προϊόντα και εισοδήματα στους παραγωγούς. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό, που από όλους μας αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα, φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να συναντηθούμε πουθενά και δεν θα έχουμε ανταποκριθεί στην αποστολή μας.
Σε 60 ημέρες θα ξέρουμε. Έφεξε – νύχτωσε, θα κριθούμε στην κάλπη. Μόνο που αυτή τη φορά η εκλογή θα είναι δίκαιη. Θα γίνει με την απλή αναλογική, την οποία μάχεστε. Τέρμα οι πλασματικές πλειοψηφίες. Θα έχουμε δυο γύρους. Προσπαθήσατε αλλά δεν έχετε πολιτική. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην περιφέρεια ηπείρου κι εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε οι φορείς αυτής της πολιτικής αλλαγής!
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr