Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Elisaf κοινωνικη πολιτικήΤις βασικές αρχές του προγράμματος για την κοινωνική πολιτική παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Μωυσής Ελισάφ. Το πρόγραμμα επεξεργάστηκε η επιτροπή υποψηφίων και μελών όπως συνέβη και με άλλους τομείς.
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος καθώς, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, εξακολουθούμε να διανύουμε μία περίοδο με οξυμένα προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει την κοινωνία.
«Δεσμευόμαστε στην παροχή των αναγκαίων και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών κοινωνικής προστασίας και στο σχεδιασμό και υλοποίηση νέων προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης με πρωταρχικό στόχο την φροντίδα των παιδιών τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Αναλυτικά οι προτάσεις
Ως προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια η παράταξη δεσμεύεται για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των παιδικών- βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των ΚΔΑΠ και συγκεκριμένα:
Α) Για την άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 99/2017, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με τη βελτίωση τωγ υποδομών και υπηρεσιών τους.
Β) για την ίδρυση και λειτουργία τριών (3) νέων Παιδικών /Βρεφονηπιακών Σταθμών (η πρόταση αφορά στις περιοχές: Ανατολή, Καρδαμίτσια – Νέα Ζωή, Μπάφρα – Νεοκαισάρεια)
Γ) για την πιλοτική λειτουργία τμημάτων φιλοξενίας βρεφών (από ηλικίας 3 μηνών) στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς
Οι νέες υπηρεσίες/δράσεις που προτείνει είναι:
• Ίδρυση Κέντρου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κρίσεων (κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, θάνατος, ασθένεια κ.α,).
• Πιλοτική λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών με την αναγκαία συνεργασία των φορέων που ήδη λειτουργούν ανάλογα προγράμματα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της οικογένειας
Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» δεσμεύεται για την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Συγκεκριμένα και λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεσμευόμαστε:
• Στην κάλυψη μέρους των αναγκών των παιδιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τους
• Στη μείωση των τροφείων στους Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών
• Στη διατήρηση μειωμένων δημοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες και την επέκταση τους από το πρώτο παιδί
• Για τη λειτουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των νέων γονέων
Όσον αφορά τις υφιστάμενες παρεχόμενες υπηρεσίες στα άτομα της Τρίτης και Τέταρτης ηλικίας (Κ.Α.Π.Η, Κ.Η.Φ.Η, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας) η παράταξη δεσμεύεται για την αναβάθμιση και βελτίωση τους.
Συγκεκριμένα θα εργαστεί για:
Α) την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με εξειδικευμένα προγράμματα πολύπλευρης στήριξης και μείωσης της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων ατόμων
Β) την πιλοτική λειτουργία προγράμματος αναδοχής ηλικιωμένων
Γ) τη δημιουργία δικτύου ομάδων αυτοβοήθειας των ηλικιωμένων ατόμων
Δ) την ισότιμη πρόσβαση στον οίκο ευγηρίας ανεξάρτητα από το εισόδημα
Όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία οι προτάσεις στοχεύουν στην ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η παράταξη δεσμεύεται για:
• τη δημιουργία ενός δικτύου στοχευμένων υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες τους
• την παροχή πληροφοριών στην ιστοσελίδα του Δήμου
• τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα δημοτικά κτίρια
• την πιλοτική υιοθέτηση συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης τους
• τη δημιουργία διαδρομών για αναπηρικά αμαξίδια σε τμήμα του αστικού κέντρου της πόλης
• την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης των οικογενειών που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες
Ακόμη θα επιδιωχθεί η ίδρυση δύο νέων γραφείων και συγκεκριμένα:
- Γραφείου επαγγελματικής ένταξης που θα παρέχει υπηρεσίες καταγραφής, εκπαίδευση και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας καθώς και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Γραφείου μετανάστευσης και μειονοτικών ομάδων που θα παρέχει υπηρεσίες σε μετανάστες – πρόσφυγες και άλλες μειονοτικές ομάδες (π.χ. Ρομά).
Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών δεσμευόμαστε για την υλοποίηση δράσεων επικαιροποίησης των γνώσεων τους.
Μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων που επεξεργάστηκε τις προτάσεις αποτελούν οι: Αναγνώστου- Κουμπλομάτη Φανή, Ακονίδου Ελένη, Αμπατζίδη Διονυσία, Βάββας Φώτης, Δεληκούρα Ρένα, Δολιώτης Χάρης, Ευθυμίου Αθανάσιος, Κάππη Αφροδίτη, Κατσούρη Αντιγόνη, Κορτζής Βαλέριος, Κωτσαντή Χριστίνα, Λαμπρίδη Νίκη, Νότη Γιάννα, Παπαευσταθίου Ιωάννα, Πραμαντιώτης Δημήτρης, Σαούγκος Βασίλης και Σούλη Αθηνά.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr