Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Arsakeio Kostas FrontzosΗ οικία Κώστα Φρόντζου άνοιξε της πόρτες της και υποδέχθηκε μαθητές του Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων για μία ξεχωριστή εκπαιδευτική επίσκεψη. Τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε εκ μέρους του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ)- στην κυριότητα του οποίου έχει πλέον περιέλθει το κτήριο- ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Κ. Βλάχος και τον ρόλο του ξεναγού ο επίκ. καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Σμύρης.
Το κτήριο βρίσκεται στον αριθμό 5 της οδού που- όχι τυχαία- φέρει το όνομα του δημιουργού-μεταξύ πολλών άλλων- της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Το σχεδίασε ο ίδιος και έζησε σε αυτό μέχρι τον θάνατό του. Αποτελεί έξοχο νεότερο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία αναγεννησιακά και τοπικά, παραδοσιακά και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους κ.κ. Βλάχο και Σμύρη για την αρχιτεκτονική του κτηρίου, την οικοσκευή, την διακόσμηση αλλά και για τον τρόπο ζωής λίγες μόλις δεκαετίες πριν. Χρήσιμο συμπέρασμα της συνεργασίας αυτής είναι πως τέτοιες δράσεις θα πρέπει να γενικευθούν ώστε να εξοικειωθεί το ευρύ κοινό- με αφετηρία τους μαθητές- με την αρχιτεκτονική, να προωθηθεί η αρχιτεκτονική παιδεία, να γίνουν γνωστοί οι αρχιτεκτονικοί θησαυροί της πόλης και να εκτιμηθεί η αξία τους.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr