Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Ioannina cityΜΙΑ νέα περίοδος αρχίζει για το Δήμο Ιωαννιτών (τους Δήμους εν γένει) και την Περιφέρεια Ηπείρου, έστω κι αν αυτή θα συνεχίσει την πορεία της με την ίδια ηγεσία. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή της είναι η παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" με τον κ. Σπύρο Ριζόπουλο , που υπόσχεται "καυτή" τετραετία γιά τον κ. Καχριμάνη. Το τι θα προκύψει θα φανεί στη διαδρομή και φυσικά όλοι ελπίζουν να είναι θετική γιά την Ήπειρο η αναπόφευκτη σύγκρουση.

ΤΟ ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στο Δήμο Ιωαννιτών. Από την ηγεσία του οποίου αποχώρησε μετά... δακρύων ο κ. Θωμάς Μπέγκας με τους συνεργάτες του. Να πάνε να κάνουν και καμιά δουλειά, διότι επί πέντε χρόνια μισθοδοτούνταν αδρά - για τα δεδομένα της εποχής - από το υστέρημα των πολιτών. Να πάνε λοιπόν στο καλό και θα τους θυμόμαστε ως τη χειρότερη Δημοτική Αρχή που πέρασε ποτέ από τα Γιάννινα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όλων.

ΔΕΝ είναι κάτι το "προσωπικό". Κατά γενική ομολογία η απελθούσα διοίκηση του Δήμου, δεν μπόρεσε να επιτύχει στο ελάχιστο. Βουνά τα σκουπίδια, χωρίς νερό (πανάκριβο και αυτό το λιγοστό), με τους δρόμους να μοιάζουν με βομβαρδισμένους. Τα δημοτικά διαμερίσματα αφημένα στην τύχη τους, τη δημοτική περιουσία εγκαταλελειμμένη, με μηδενική απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αλαζόνες , αναιδείς και ασεβείς προς τους πολίτες των Ιωαννίνων, γελοιοποίησαν ήθη και έθιμα, υποβάθμισαν τις παραδόσεις με κιτς εκδηλώσεις. Με μια ευνοιοκρατική τακτική προς ημετέρους, με τις απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κομματάρχες τους.

ΑΥΤΗ σε γενικές γραμμές ήταν η... "αποδοτική" θητεία της υπό τον κ. Θωμά Μπέγκα Δημοτικής Αρχής, που πλειοδότησε και σε παραγωγή σκανδάλων. Με τον δήμαρχο να συμπεριφέρεται ως να προέκυψε από παρθενογέννηση και να μην είχε δήθεν καμιά ευθύνη για την πριν από αυτόν θητεία, ενώ ήταν σημαίνον στέλεχος και αντιδήμαρχος, συνεργάτης του κ. Φ. Φίλιου, "υφαρπάζοντάς" του τέλος την ηγεσία της παράταξης και τη δημαρχία. Δηλαδή πολιτικά συνυπεύθυνος και για την υπεξαίρεση του 1,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου και για ό,τι συνέβη στο Σπήλαιο Περάματος, με το αδιευκρίνιστο ακόμη διπλό φονικό!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ. Νέος δήμαρχος ο κ. Μωυσής Ελισάφ. Πολυδιαφημισμένος, περίπου ως... Μεσσίας, με εκατοντάδες αναφορές όπως "ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα", που αναμένεται κατά τα γραφόμενα και λεγόμενα, να χαράξει το δρόμο προς τη "Νέα Εποχή", που είναι το όνομα της παράταξης της οποίας ηγείται. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις προθέσεις του, σχετικώς με το σκέπτεται να υλοποιήσει τα διακηρυχθέντα. Είδαμε όμως ότι αναζήτησε συμμαχίες μεταξύ των άλλων παρατάξεων και μάλλον κάποιες βρήκε. Θα φανεί όταν ανακοινώσει τη στελέχωση διαφόρων οργάνων του Δήμου, αλλά σίγουρα δεν αρκεί αυτό για μια επωφελή για τους Γιαννιώτες θητεία.

ΘΑ κριθεί κυρίως από την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Την καθαριότητα, το νερό κι αν θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε για χρυσάφι. Αν θα ακολουθήσει και εκείνος την τακτική των σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ή τη διαφάνεια σε κάθε βήμα της Δημοτικής Αρχής. Αν θα καταφέρει να αξιοποιήσει την παρατημένη δημοτική περιουσία (πχ Γιαννιώτικο Σαλόνι, παλιό Άσυλο Ανιάτων κλπ). Αν, ακόμη, θα συμβάλλει (και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος) στην αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

ΔΕΝ θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα φανεί στην πορεία τι θα κάνει ο κ. Ελισάφ με τους συνεργάτες του. Μια επισήμανση μόνο θα κάνουμε. Επιβάλλεται να απαγκιστρωθεί από το ασκόπως επαναλαμβανόμενο... "ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος" και το ότι... "Γιαννιώτες έδωσαν ένα μάθημα κατά του ρατσισμού και αντισημιτισμού "! Διότι όταν τον ψήφιζαν, τον διαβεβαιώνουμε πως δεν είχαν λάβει καν υπόψη τους αυτή την παράμετρο της εκλογικής αναμέτρησης! Και επιπροσθέτως είναι αδόκιμο, διότι όπως ευστόχως έγραφε ο καθηγητής κ. Στέφανος Καραμούτσιος, όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Ελισάφ είναι ρατσιστές αντισημίτες και Εβραιοδιώκτες, δηλαδή η πλειοψηφία των Γιαννιωτών;

Ο ΝΕΟΣ δήμαρχος δεν ψηφίστηκε και ούτε θα κριθεί για το θρήσκευμά του, αλλά από την αποτελεσματικότητά του. Την μετουσίωση σε πράξη όσων υποσχέθηκε. Με βάση αυτά θα τον κρίνουμε κι εμείς και όλοι. Με την προϋπόθεση να μην επιδοθεί σε... "κυνήγι μαγισσών" και ρεβανσισμούς, αναζητώντας ματαίως πίσω από οποιαδήποτε κριτική πολίτη... αντισημιτική πρόθεση! Ας στρωθεί στη δουλειά, σεμνά και ταπεινά που έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής, διότι τα Γιάννινα έχουν πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ" το Σάββατο 31/08/19
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr