Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα

του Κώστα Καλτσή

Τρεις επενδύσεις - μαμούθ βρίσκονται σ’ εξέλιξη στα … «μουλοχτά» στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από τρεις εταιρείες του ομίλου “FILIA” και την “BESARIO TRADING LIMITED” η οποία φαίνεται να έχει κομβικής σημασίας ρόλο και συμμετοχή.

Η “BESARIO” (ΕΠΕ) έχει έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου και η εμπλοκή της τόσο στις επενδύσεις όσο και στη σύνθεση εταιρειών του ομίλου “FILIA” με έδρα την Αθήνα, δημιουργεί ερωτηματικά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι μέτοχοί της είναι «άφαντοι» και η πρόσβαση στο προφίλ της είναι αδύνατη! Άξιο αναφοράς όμως είναι και το γεγονός ότι σ’ όλες τις εταιρείες «ΦΙΛΙΑ» εμφανίζεται ως μέτοχος και εκπρόσωπός τους ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ

κ. Στυλιανός Αργυρός και ιδιοκτήτης των (άλλοτε) Κλωστηρίων ΦΙλιατών, στις εγκαταστάσεις των οποίων αναπτύσσονται όλες οι νέες δραστηριότητες.

Ας δούμε όμως τι σκοπεύουν να κάνουν στη Θεσπρωτία, η περίπτωση της οποίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αυξημένης ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης, χωρίς να υστερεί και σε …πολιτικό ενδιαφέρον που ίσως προσλάβει απροσδόκητες και ευρύτερες διαστάσεις.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Με την υπ’ αριθμ. 1653/2010 απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1510 MW σε έκταση 25 στρεμμάτων στη θέση «Τάκα» των Φιλιατών στην εταιρεία «ΦΙΛΙΑΣΟΛ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Στην εταιρεία επισήμως μέτοχοι φέρονται να είναι η “BRESARIO TRADING LTD” με 50% και ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ με 50%, οι οποίοι –κατά την απόφαση της ΡΑΕ- εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε καμιά αρχή της Θεσπρωτίας δεν κατατέθηκε το καταστατικό της “BESARIO” παρ’ ότι επισταμένως ζητήθηκαν αλλά και κανένας δεν έχει γνωρίσει το ΔΑΜΙΑΝΟ ΔΑΜΙΑΝΟ ο οποίος φέρεται ως αντιπρόεδρος της ΦΙΛΙΑ ΣΟΛ ΑΕ και μέλος του ΔΣ της ΦΙΛΙΑ COM AE, της οποίας πρόεδρος είναι πάλι ο κ. Στυλιανός (Στέλιος) Αργυρός, όπως και της FILIA ENVIRONMENTAL INDUSTRIES SA.

Εκτός από τον σταθμό φωτοβολταϊκών από τη FILIASOL SA, η FILIACOM SA (μέλος του ομίλου FILIA) υπέγραψε συμφωνία με την ευρωπαϊκή οργάνωση CYCLE για τη δημιουργία κέντρου συλλογής φωτοβολταϊκών πλαισίων για ανακύκλωσή τους, πάλι στους Φιλιάτες στις εγκαταστάσεις τους 28.000 τ.μ. σε έκταση 100 στρεμμάτων προφανώς των πρώην Κλωστηρίων. Παράλληλα από το πρόγραμμα «πράσινες υποδομές 2010» του ΕΣΠΑ, έχει εγκριθεί για την εταιρεία «ΦΙΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΕ» (πρόεδρός της πάλι ο κ. Αργυρός), επένδυση ύψους 2,4 εκ. ευρώ για την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών.

Σ’ αυτές τις δραστηριότητες της ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πλαισίων και πλαστικών φιαλών είναι άγνωστο αν συμμετέχει η έχουσα έδρα την Λεμεσό Κύπρου “BESARIO” και είναι θέμα προς διερεύνηση από τις αρχές, όπως και το ποιοι ίδρυσαν, ποιοι μετέχουν, αν μετέχουν και Θεσπρωτοί, Ηπειρώτες εν γένει, ποιες άλλες δράσεις έχει αυτή η άλλη συνεργαζόμενη μαζί της εταιρεία στην Ελλάδα και Αλβανία αλλά και με τι ασχολείται στην Κύπρο.

Πιστεύουμε όμως ότι ο όμιλος FILIA, ο κ. Στυλιανός Αργυρός, θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τη “BESARIO (ή όπως ορισμένοι τη λένε BES- AR, που ίσως να προέρχεται από σύνθεση ονομάτων) και τις σχέσεις μαζί της. Αλλιώς θα μένουν «σκιές» και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους ίδιους, ούτε για τις επενδύσεις τους, ούτε για τον τόπο και τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ που απαιτούν οι καιροί. Στο κάτω-κάτω όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε ποιοι και πώς αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ήπειρο.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr