Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ -ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΤΑΣ«Αν σε κάτι συμφωνούμε σε αυτή την αίθουσα, είναι η αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής. Στο δια ταύτα όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Χαίρομαι που στην πρόσκληση της ημερίδας γίνεται λόγος για «συμμετοχική διαδικασία», «διάλογο» και «διαβούλευση». Διάλογο και διαβούλευση ζητάμε οι περιφερειάρχες εδώ και ένα χρόνο για διάφορα θεσμικά ζητήματα με το Υπουργείο σας και περιμένουμε να ορισθεί ημερομηνία συνάντησης με την Πολιτική Ηγεσία του.

Απόψεις, θέσεις, προτάσεις έχουν διατυπωθεί πολλές και ενδιαφέρουσες και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.  Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα: Η ύπαιθρος, η Ήπειρος εγκαταλείφθηκε.

 Άρα πρώτα πρέπει να δούμε γιατί απέτυχαν τα προγράμματα. Να αποφύγουμε λάθη που έγιναν, αλλά και να λυθούν προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των αγροτών. Και αυτά δεν είναι λίγα:

Θα αναφέρω ορισμένα επιγραμματικά:

Οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ  πνέουν τα λοίσθια και αναζητούν φορέα να τους δώσει χέρι βοήθειας. Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις άμεσες αρμοδιότητές της και δεν διέθετα και πόρους, ήλθε αρωγός τους προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα.

 Οι βιολογικές καλλιέργειες «κόλλησαν». Νέοι αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα τα εγκαταλείπουν. Αναδασμοί σταμάτησαν.

Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης υπολειτουργούν και ουσιαστικά η παραγωγή ντόπιων φυλών ζώων, όπως το μπούτσικο, είναι ανεπαρκέστατη. Για μας είναι αδιανόητο το Κέντρο παραγωγής μπούτσικου, που είναι η ταυτότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, να μεταφερθεί στα Γιαννιτσά. Το Κέντρο πρέπει να παραμείνει στην Ήπειρο και με τη συνεργασία του ΤΕΙ να αναπτύξει την παραγωγή του μπούτσικου και άλλων ντόπιων φυλών.

Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί (Λούρου – Κορωνησίας) επίσης υπολειτουργούν. Εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε ακόμη και η βιολογική παρακολούθηση του ποταμού Λούρου που είναι απαραίτητη για την πεστροφοκαλλιέργεια.

Η Γαλακτοκομική Σχολή εγκαταλείφθηκε και αυτή στην τύχη της από τις εποπτευόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου. Ανέλαβε η  Περιφέρεια Ηπείρου να εκπονήσει μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της, η οποία και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο από το οποίο περιμένουμε απάντηση.

Η δική μας θέση έχει διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη και σε όλους τους τόνους: Όλες αυτές οι περιφερειακές δομές που είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ειδικά δε η Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, με τη συνεργασία ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, που είναι το πρώτο ζητούμενο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και συνθλίβει τους αγρότες.

Υπάρχει όμως και επίσης σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Είναι θετική η ανακοίνωση για το γεωργικό ταμείο επιχειρηματικότητας, ωστόσο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου προς τις τράπεζες ειδικά την περίοδο αυτή, για διευκόλυνση των μεταποιητικών Ηπειρώτικων επιχειρήσεων (ΔΩΔΩΝΗ κ.α.) που σήμερα δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης.

Η Μεταρρύθμιση, είτε Αγροτική, είτε Διοικητική, προϋποθέτει σπάσιμο στεγανών, αλλαγή νοοτροπιών, εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών. Φοβάμαι όμως ότι ορισμένοι δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν.
Στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, υπάρχει το παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας του «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ή ακόμη  η ιστορία και η ταλαιπωρία με το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ. Εκεί τα είδαμε όλα!

 Σήμερα που είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός του κράτους, είναι αδιανόητο να πολλαπλασιάζονται οι διοικητικές δομές, που προσθέτουν κόστος στους πολίτες, σύγχυση και γραφειοκρατία στους αγρότες.

Η πρόταση της Ένωσης Περιφερειών είναι ξεκάθαρη, λογική και ταυτισμένη με το πνεύμα και το γράμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
 
 Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τον κεντρικό, επιτελικό ρόλο, οι Περιφέρειες τον αναπτυξιακό ρόλο, όπως άλλωστε ο «Καλλικράτης» καθορίζει. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και επιμένουμε όπως τη νέα προγραμματική περίοδο, να υπάρξουν 13 περιφερειακά προγράμματα που θα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και τα οποία θα στηρίζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

 Οι Περιφέρειες έδωσαν και δίνουν δείγματα γραφής. Διαχειρίζονται με απόλυτη επιτυχία όλα τα αγροτικά ζητήματα, φέρνουν με επιτυχία όλους τους κοινοτικούς ελέγχους. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε μάλιστα και δράσεις πέρα από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της. Πρέπει λοιπόν να μας εμπιστευτείτε.

Κύριε Υπουργέ, οι ευκαιρίες δεν δίνονται κάθε μέρα, το μέλλον του αγροτικού κόσμου δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα συντεχνιών και όσων παραμένουν αγκυλωμένοι στο χθες.

Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εθνικής ευθύνης. Προχωρήστε λοιπόν σε τομές και ρήξεις. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια, πάλι για τα ίδια θα συζητάμε».

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr