Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Απρίλιος 2013
Που είναι το εκατομμύριο οεο;

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε χτές (και πολύ άργησε) ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νικ. Γκόντας, μηνύοντας κάθε υπεύθυνο για το έλλειμμα του 1 εκατ. Ευρώ που παρουσιάζουν τα ταμεία του Δήμου Ιωαννιτών.
Οκ. Γκόντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που μπορείτε να παρακολουθήστε στο πλάι,

(με παρόντες όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης) τόνισε μεταξύ άλλων ότι το έλλειμμα υπάρχει από τον περασμένο Οκτώβριο με τη δημοτική αρχή και τον κ. Φίλιο να το αποκρύπτουν και κάλεσε την εισαγγελική αρχή να ερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση.
Ο κ. Φίλιος – με την πλάτη στον τοίχο πλέον - προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα , κατηγορώντας τον κ. Γκόντα για... λαϊκισμό(!), τονίζοντας ότι γίνεται έλεγχος, προχώρησε όμως ένα βήμα παραπέρα για να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι... δεν αποκλείεται το έλλειμμα να υπάρχει από το παρελθόν και γι αυτό θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος!!!
Τέτοιοι έλεγχοι είχαν γίνει πολλοί επί δημαρχείας του κ. Γκόντα όπως και στις δημοτικές επιχειρήσεις , το 1 εκ. Ευρώ ''λείπει'' κατά το 2012, ενώ εκείνος ότι καταθέτει μηνύσεις κάνει το...καθήκον του ενώ ο κ. Γκόντας (που πρώτη φορά καταθέτει μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα) είναι ... λαϊκιστής!!! Και δεν ντρέπεται καθόλου...

 

 

Φίλιος: «Λαϊκιστής ο κ. Γκόντας»
filios«Αυτό που κάνει ο κ. Γκόντας είναι να λαϊκίζει σε βάρος της πόλης και του Δήμου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος παραβιάζει θύρες ανοιχτές». Με την δήλωση αυτή απάντησε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Νίκος Γκόντας σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου και την προσφυγή του στον εισαγγελέα.
Ο κ. Φίλιος είπε ότι δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες χωρίς αποδείξεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος χρόνου.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μόλις ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία για το πρόβλημα που υπάρχει στην ταμειακή υπηρεσία, αμέσως σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.
Στις 5 Μαρτίου ορίστηκαν ορκωτοί λογιστές προκειμένου  να κάνουν πλήρη έρευνα ενώ κλήθηκε και ο λογιστής, ο οποίος επί σειρά ετών συνεργάζονταν με τον δήμο.
Παράλληλα συγκροτήθηκε πενταμελής υπηρεσιακή επιτροπή για πλήρη επανέλεγχο σε όλες τις εγγραφές της ταμειακής υπηρεσίας, από τα πρωτότυπα παραστατικά στοιχεία εσόδων και εξόδων.
«Ο έλεγχος αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι συμπεράσματα προκύψουν θα οδηγηθούν αρμοδίως» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Σχετικά με τις παραιτήσεις που ζήτησε ο κ. Γκόντας από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο κ. Φίλιος απάντησε με καυστικότητα: «Θα έπρεπε να παραιτηθούμε αν είχαμε συνάψει καινούρια δάνεια, θα έπρεπε να παραιτηθούμε αν είχαμε δημιουργήσει τεράστιες οφειλές, αν δεν βάζαμε σε λειτουργία τον μισοπεθαμένο μηχανισμό που άφησε ο κ. Γκόντας, αν δεν πληρώναμε τα χρέη που μας κληρονόμησε, αν δεν είχαμε κινήσει τη διαδικασία για την διασφάλιση 10.4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πληρώσουμε παλιές οφειλές και αν, εν τέλει, δεν είχαμε διασφαλίσει έργα ύψους 150 εκατομμυρίων για το δήμο μας».
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει να κρύψει τίποτα και καταλόγισε λαϊκισμό στον κ. Γκόντα, λαϊκισμό που είναι σε βάρος της πόλης και του δήμου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 η υπηρεσία παρέδωσε κλεισμένο και το τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ σημείωσε ότι η βασική στόχευση του ελέγχου που γίνεται είναι η πλήρης επανεγγραφή όλων των στοιχείων της ταμειακής υπηρεσίας.
Σχετικά με το λογισμικό που αντικαταστάθηκε το καλοκαίρι, ο δήμαρχος σημείωσε ότι έγινε ύστερα από υπηρεσιακή εισήγηση. Δεν επρόκειτο για καινούριο πρόγραμμα αλλά για αυτό που χρησιμοποιούσε ο πρώην δήμος Μπιζανίου, το οποίο κρίθηκε ότι είναι πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές, πιο αξιόπιστο και μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες του δήμου.
Έκανε γνωστό ότι υπάρχουν αντίγραφα από όλα τα αρχεία των δύο προγραμμάτων στη Διεύθυνση Προγραμματισμού ώστε να είναι δυνατός περαιτέρω έλεγχος ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα το έλλειμμα να έρχεται από το παρελθόν και για αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαχειριστικού ελέγχου.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr