Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Νοέμβριος 2013
Δελτίο τύπου για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας 2014

"Επί 3 χρόνια τώρα κάνουμε κριτική λέγοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε και να εφαρμόζουμε εικονικούς προϋπολογισμούς με έσοδα τα οποία ξέρουμε ότι δεν θα εισπράξουμε ποτέ. Είναι αδιανόητο το ότι ψηφιζόταν μέχρι πέρυσι προϋπολογισμοί πάνω από 100 εκ. € κάθε χρόνο που εκτελέστηκαν περίπου στο 1/3. Επί της ουσίας η περιφερειακή αρχή πρότεινε και ψήφιζε

 προϋπολογισμούς ανειλικρινείς, ανεδαφικούς και επομένως ακύρωνε κάθε λογική έγκρισης από τα όργανα της περιφέρειας αφού η διοίκηση της περιφέρειας είχε την ευελιξία και ανοχή να κατανείμει  τις δαπάνες κατά τη δική της κρίση.

Φέτος που βλέπουμε πραγματικά έναν κοντά στην πραγματικότητα προϋπολογισμό υπό τον κίνδυνο της μη έγκρισης από το Παρατηρητήριο των Οικονομικών των ΟΤΑ καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Αν μάλιστα, όπως προβλέπεται στις σχετικές οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων για τη σύνταξή του, περιλαμβάνει πράγματι και τα έσοδα που θα έχει η Περιφέρεια Ηπείρου από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε βλέπουμε μια εικόνα που απαξιώνει πλήρως την Περιφέρεια.

Οι έως πρόσφατα δηλώσεις του περιφερειάρχη ότι αναγνώρισε το κράτος τις δικές του υποχρεώσεις προς την περιφέρεια και γι’ αυτό έδωσε χρήματα για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις δείχνουν να είναι γράμμα κενό. 

Αξίζει, όμως, να υπογραμμιστεί και ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση της Περιφέρειας αντιμετωπίζει έστω και αυτούς τους λιγοστούς πόρους. Ο Περιφερειάρχης δεν θέλει, δεν πιστεύει και δεν εφαρμόζει τη σύνδεση του προϋπολογισμού με τις ανάγκες που αυτός έρχεται να καλύψει και κυρίως με τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε σχέση με τους πόρους που προϋπολογίζονται. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν φέρνει, όπως προβλέπεται, στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

Είναι ξεκάθαρο από τη μέχρι σήμερα πορεία της διοίκησης της Περιφέρειας ότι έχει τόση σχέση με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό όση και ο «Φάντης με το ρετσινόλαδο». Δεν είναι τυχαίο ότι στις επενδυτικές δαπάνες εμφανίζονται απαράδεκτα χαμηλά ποσά για άλλες πλην της ΠΕ Ιωαννίνων (η ΠΕ Άρτας συμμετέχει με ποσοστό 9 %) προκειμένου να καλυφθούν οι πολλές παλιές της υποχρεώσεις. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους : έσοδα για επενδύσεις 12 εκ.€ στην ΠΕ Ιωαννίνων και μόλις 540 χιλ για την ΠΕ Άρτας, αφού αλλιώς δεν καλύπτονται τα συσσωρευμένα πελατειακά χρέη του ως νομάρχη Ιωαννίνων.

Από την πρώτη χρονιά προτείναμε να καθορίσουμε συγκεκριμένη κατανομή των επενδυτικών δαπανών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Φωνή βοώντων εν τη ερήμω. Η μόνη λογική που παραμένει ενεργή στην Περιφέρεια είναι η κατανομή με κριτήριο την «ενός ανδρός» αρχή που έχει εγκαταστήσει ο Περιφερειάρχης, επιμένοντας να κατανέμει με απόλυτα πελατειακό τρόπο και αυτούς τους ελάχιστους πόρους.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι παρότι για πάνω από μια δεκαετία ο ίδιος, είτε ως Περιφερειάρχης είτε προηγουμένως ως νομάρχης, διαχειρίστηκε πάνω από 800 εκ. €, η Ήπειρος έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» στην ανεργία και έχει κατρακυλήσει και πάλι στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, παρότι είχε φτάσει μέχρι την 9η θέση. Αυτό το αποτέλεσμα από μόνο του δείχνει που οδηγεί αυτή η λογική!!"

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr