Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2017
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις με έγγραφα - ντοκουμέντα
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
Arxaiokaphlia 1Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ο νέος κύκλος ανακρίσεων και απολογιών για την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και κλοπών σε ιερές μονές και ναούς στην Ήπειρο.
Επί σχεδόν τρία χρόνια η Επίκουρη Ανακρίτρια Ιωαννίνων αθόρυβα, μεθοδικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ερευνά την υπόθεση και μελετά την ογκωδέστατη δικογραφία που προς το παρόν ξεπερνά τις 7.500 σελίδες. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας απολογητικής διαδικασίας που ξεκίνησε την 6/11 με την απολογία του αρχικού κατηγορούμενου, φερόμενου ως εγκέφαλου του κυκλώματος- του τρικαλινής καταγωγής ιδιοκτήτη γκαλερί στο Μέτσοβο - είναι ότι στο 36 σελίδων κατηγορητήριο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερα επιπλέον άτομα.
Και για τους πέντε έχουν προκύψει συνταρακτικά στοιχεία εις βάρος τους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης «με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών τους ρόλους» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αρχηγός της οποίας εμφανίζεται πλέον ένας ιερωμένος.
Ο αρχικός κατηγορούμενος ο οποίος είχε απολογηθεί ξανά στις 3-9-2014, καθώς τον κατονόμασε άγγλος ιδιοκτήτης γκαλερί με τη συνδρομή της Scotland Υard, φέρεται ως το «απόλυτο» εκτελεστικό όργανο της οργάνωσης, ενώ η δράση των υπολοίπων μελών της εντοπίζεται κυρίως σε Αθήνα, Γερμανία και Ρωσία.
Arxaiokaphlia 2Τα νέα στοιχεία που η Επίκουρη Ανακρίτρια Ιωαννίνων αξιοποίησε για την απαγγελία των κατηγοριών στους πέντε εμπλεκόμενους, σχετίζονται- σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας από το χώρο της Δικαιοσύνης- πρωτίστως με ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Όμως, το στοιχείο εκείνο που «έδεσε» την υπόθεση είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η συνακόλουθη εξονυχιστική μελέτη εμβασμάτων από και προς Ελβετία, Η.Π.Α, Αγγλία , Γαλλία ,Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία που στο σύνολό τους ξεπερνούν το ποσό του 1.000.000 Ευρώ.
Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον όσο και ύποπτο- για τον τρόπο που μέχρι τώρα έχει αξιοποιηθεί- στοιχείο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας και των μέχρι τώρα απολογιών είναι η εμπλοκή στην υπόθεση του Ολλανδού Μ.v.R.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της δικογραφίας από τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που υπογράφει ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πανουτσόπουλος, στα χέρια του Ολλανδού M.v.R. βρέθηκε αμφιπρόσωπη εικόνα με παραστάσεις της αγίας Αικατερίνης- αγίας Βαρβάρας και της αγίας Αναστασίας-αγίας Παρασκευής, κλαπείσα από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι.
Arxaiokaphlia 3Με βάση το ίδιο έγγραφο, ο Ολλανδός ταυτοποιείται με τον « διαβόητο έμπορο έργων τέχνης M.v.R., o οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της βυζαντινής εικόνας του αγίου Πέτρου στο Dumbarton Oaks(στις Η.Π.Α.)και στην παράνομη εξαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων από τα Κατεχόμενα».
Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ. που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Ολλανδός M.v.R. διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική μαφία του Μονάχου της οποίας σημαίνων στέλεχος εκτίει ποινή σε ελληνική φυλακή για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Τον κατάλογο, όμως, της γκαλερί του Ολλανδού M.v.R. έχει συγγράψει και επιμεληθεί η πρώην Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας, κα Χ.Μ. έναντι καθ’ όλα σεβαστού ποσού, και αυτό ίσως εξηγεί την προσπάθεια της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και προσωπικά του Ν. Πανουτσόπουλου να συγκαλύψει την εμπλοκή του Ολλανδού M.v.R., ο οποίος, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του, δεν έχει κληθεί ούτε καν για να απολογηθεί. Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί οι κύριοι στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που αντί να διευκολύνουν την ανακριτική διαδικασία, δυσχεραίνουν το έργο της; Ο λαός της Ηπείρου απαιτεί απαντήσεις για να σπάσει επιτέλους αυτό το απόστημα που λέγεται αρχαιοκαπηλία.
Οι αποκαλύψεις είναι πλέον καταιγιστικές και πριν καν ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος απολογιών των κατηγορουμένων. Θα επανέλθουμε σύντομα με νέα συνταρακτικά στοιχεία για τον τρόπο που πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για να «ξεπλένουν» κλεμμένα κειμήλια από τις ιερές μονές και ναούς της Ηπείρου.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr