Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Απρίλιος 2013
Κάτι σοβαρότερο συμβαίνει – πέραν αυτών που ανακοινώνουν - με το ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και περιπλέκεται τόσο πολύ η κατάσταση σχετικώς με το αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι

xyta ellinikouΔύσκολο να ξετυλιχτεί το κουβάρι και να βρούμε τον ''μίτο της Αριάδνης'' για να βγούμε από τις δαιδαλώδεις καταστάσεις και σχέσεις, αλλά θα το επιχειρήσουμε όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά, περιμένοντας τις διευκρινήσεις των αρμοδίων – που όμως αποδεικνύονται ...αναρμόδιοι.

Οι επιθεωρητές του υπουργείου περιβάλλοντος προ καιρού,

μετά από έρευνα κατέληγαν με σαφήνεια ότι οι μελετητές έκαναν λάθη με κυριότερο ότι δεν έλαβαν υπόψιν τους τα τοπικά καιρικά φαινόμενα, πέραν του κατασκευαστικού τους λάθους με αποτάλεσμα την βλάβη του ''κυττάρου'' του ΧΥΤΑ, τις υπερχειλήσεις, διαρροές και την ρύπανση (τα ίδια και στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου).

 

 

Την σκυτάλη πήρε ο περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης που αποφάνθηκε (από που κι ως που;) ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον ΧΥΤΑ και πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.(πώς;)

Δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Η αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, για πολλοστή φορά πριν από λίγες μέρες τόνιζε με έμφαση …«ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με το βιολογικό καθαρισμό αλλά ούτε και με καμιά εγκατάσταση στον ΧΥΤΑ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε μια υπερχείλιση κατάντι του κυττάρου λόγω των ακραίων και στιγμιαίων καιρικών φαινομένων, της μεγάλης βροχόπτωσης...!»

Αν έτσι είχαν τα πράγματα τότε προς τι η αγωνία των δημάρχων των Ιωαννίνων όπως αυτή εκφράστηκε στη σύσκεψη που έγινε στις 27 Μαρτίου; Εκεί ο πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ. Θωμάς Μπέγκας είπε ότι… «είναι μέγιστη ανάγκη για συμπληρωματικά έργα για να αντιμετωπιστεί η προβληματική λειτουργία του βιολογικού, ο επόμενος χειμώνας δεν μπορεί να μας βρεί στην ίδια κατάσταση

Ποιός έχει δίκιο; Οι επιθεωρητές και ο κ. Μπέγκας ή ο κ. Καχριμάνης με την κ. Τατιάνα Καλογιάννη; (καλώς ή κακώς δεν παίρνουμε μέρος)

Κάπου εδώ αναμιγνύεται το όνομα δικηγόρου που μέχρι το Δεκέμβριο ήταν ειδικός σύμβουλος (ως νομικός) στην περιφέρεια Ηπείρου (δηλαδή του κ. Καχριμάνη και προπαντός της κ. Καλογιάννη) ενώ φέρεται ότι είναι και νομικός σύμβουλος της εταιρείας που κατασκεύασε και λειτουργεί το ΧΥΤΑ!

Δείτε τώρα μπέρδεμα: Τη μελέτη για το ΧΥΤΑ έκανε η ΕΠΕΜ ΕΠΕ και την κατασκευή η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, που κάποια στιγμή φέρονται να εκπροσωπούσε ο ίδιος άνθρωπος (Γεωργόπουλος).

Τη μελέτη για την αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης έκανε πάλι με εκπρόσωπο κάποια στιγμή πάλι τον ίδιο άνθρωπο που εκπροσωπούσε και τις του ΧΥΤΑ.

Πρόβλημα με τη μελέτη του ΧΥΤΑ και την κατασκευή του, πρόβλημα με τη μελέτη και την κατασκευή της χωματερής (για την οποία ζήτησαν επιπρόσθετα χρήματα για ''λάθη '' της μελέτης). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση καρκινοβατεί χωρίς να ζητεί κανείς ευθύνες, με τους κκ. Καχριμάνη- Φίλιο να στηρίζουν τα αιτήματα των εταιρειών για να επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ύπαρξη (συγκοινωνούντων δοχείων) μεταξύ περιφέρειας Ηπείρου και δήμου Ιωαννιτών.

Και οι τέσσερις εταιρείες λέγεται ότι ελέγχονται από τον όμολο ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα (με ισχυρές διασυνδέσεις) που σαρώνει τα έργα ανά τη χώρα ενώ κακεντρεχείς και καχύποπτοι θεωρούν ότι η σχέση του δικηγόρου με την περιφέρεια και τις εταιρείες ενδεχομένως να επηρεάζει τις εκτιμήσεις των της περιφέρειας, άποψη που δεν θέλουμε να συμμεριστούμε.

Όμως λένε πολλοί, πόσο δεοντολογικό και νόμιμο είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της περιφέρειας ταυτόχρονα δε και εκείνα εταιρειών που έχουν έργα σχετιζόμενα άμεσα με αυτήν;.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με τα δυο έργα ΧΥΤΑ-χωματερή να είναι προβληματικά στη μελέτη και κατασκευή .

Εδώ είμαστε περιμένοντας διευκρινήσεις για να μην αδικήσουμε κανέναν αλλά και οι πολίτες να μάθουν τι συμβαίνει.

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr