Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2023

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 29/4/23)

diafthoraΜΠΟΡΕΙ η Ηπειρος, σύμφωνα με έρευνα- έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής, να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς υποδομών και ανάπτυξης, κατακτά όμως περίοπτη θέση μεταξύ εκείνων των Περιφερειών, όπου η διαφθορά κάνει θραύση! Είναι δε εντυπωσιακό που κανενός εκ των συμμετεχόντων στο χορό της διαφθοράς δεν ιδρώνει το αυτί, που σημαίνει παχυδερμισμό και παρακμή. Ως τέτοιο φαινόμενο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί, αλλά δυστυχώς εκείνοι που είναι ταγμένοι να το πράξουν,

είτε αδιαφορούν είτε έχουν ενταχθεί σε αυτό το «σύστημα» που ως λυμεώνας δρα ή επιδιώκουν να γίνουν μέρος του.

ΛΟΓΙΚΑ ο πρώτος που όφειλε να ευαισθητοποιηθεί, να διαμαρτυρηθεί, μέχρι και «να βγει από τα ρούχα του», είναι ο Περιφερειάρχης κ.Αλ. Καχριμάνης. Δεν το πράττει όμως! Διότι προφανώς γνωρίζει ότι στην Περιφέρεια που διοικεί,  η διαφθορά κυριαρχεί με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση και την υπανάπτυξη, για να λειτουργούν αυτά ως τρόπος πλουτισμού ορισμένων. Γιατί εν τέλει, όπως διαβάζουμε, αυτό είναι η διαφθορά: Κατάχρηση ανατεθειμένης εξουσίας με σκοπό το όφελος -όχι κατ´ ανάγκη οικονομικό. Από εκεί λοιπόν ξεκινά η διαφθορά, από αυτούς που ασκούν την εξουσία, έστω επιδεικνύοντας ανοχή, αλλά χωρίς συμπράττοντες δε θα ήταν δυνατόν να υπάρξει όφελος οποιασδήποτε μορφής- όχι κατ ανάγκη οικονομικής.. 

ΔΕΝ προβληματίστηκε όμως ο κ.Καχριμάνης. Ίσως να νομίζει με την αλαζονεία που τον διακρίνει, ότι δεν τον αγγίζει το θέμα, δεν τον αφορά και ας βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, συνεπακόλουθα δε και στο μερίδιο ευθύνης για τη διεφθαρμένη περιφέρεια. Ας συνειδητοποιήσει όμως ότι: « Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποδυναμώνει τη δημοκρατία, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, επιδεινώνει περαιτέρω την ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό διχασμό και την περιβαλλοντική κρίση»! Είναι μιά από τις ερμηνείες που δίδονται στον όρο και που ταιριάζει απολύτως στην περίπτωση της Ηπείρου.

ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά συμβαίνουν στην περιοχή μας και είναι απορίας άξιον που ο Περιφερειάρχης εξακολουθεί να καμώνεται τον ανήξερο, καίτοι αναπόφευκτα ο ίδιος μέρος του προβλήματος ως τοπικός ηγέτης. Διότι όσα πράττει δε συνιστούν και τον καλύτερο τρόπο άσκησης της εξουσίας, για να μην πούμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτικά ηθική τουλάχιστον διαχείριση. Ούτε πχ οι απευθείας αναθέσεις συνιστούν ηθική διαχείριση, ούτε η ευνόηση συγγενών και πολιτικών φίλων, ούτε πολύ περισσότερο η άρνηση ενημέρωσης παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όπως άλλωστε έγινε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου στο νόμιμο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να της δοθεί η μελέτη για το προκάτ που ΘΑ στηθεί στον Κατσικά, απάντησε πως ...«αυτό είναι δική μας δουλειά κι όποιος θέλει ας έλθει στο γραφείο μου να τη δει και μόνο εκεί...»!!!

ΔΗΛΑΔΗ, μιά μελέτη που έγινε με χρήματα των Ηπειρωτών, για ένα γυμναστήριο που θα φτιαχτεί με τα χρήματά τους και με υλικά που αγοράστηκαν αδιαφανώς, πάλι με χρήματα των πολιτών, ο Περιφερειάρχης εκτιμά ότι αυτά «είναι δική του δουλειά», προσωπική υπόθεση δηλαδή και δε δικαιούται κανένας να ενημερωθεί, όπως αρμόζει σε μιά ευνομούμενη Πολιτεία κι όπου οι νόμοι δεν μπαίνουν στην Προκρούστεια κλίνη, για να προσαρμόζονται στις επιθυμίες και επιδιώξεις οιουδήποτε ασκούντος εξουσία. Αυτό στη γλώσσα του λαού λέγεται πολιτικά ανήθικη διαχείριση της εξουσίας, που εν τέλει απλοϊκότερα το λένε διαφθορά. Και ξέρετε τι μας κάνει περισσότερο  εντύπωση; Ότι δεν θα έπρεπε να είχε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να αρνείται την ενημέρωση! Ή μήπως είχε; Ποιόν;

ΔΙΑΦΘΟΡΑ όμως είναι και όσα κατήγγειλε μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ.Γιάννης Λυκογιώργος και αφορούν το Δήμο Ιωαννιτών. Ότι σε τέσσερα έργα (αποκομιδή απορριμμάτων, φωτισμός led, Πνευματικό Κέντρο Κατσικάς και παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου) συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ, οι εκπτώσεις που δόθηκαν (από τον ίδιο και μοναδικό που συμμετείχε στους διαγωνισμούς!) ήταν σχεδόν μηδενικές! Έπρεπε να κάνουν μέλους διαγωνισμούς, αλλά δεν το έπραξαν. Συνεπώς η διαφθορά δεν είναι ...προνόμιο της Περιφέρειας, υπό την στενή έννοια του Διοικητηρίου. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ λοιπόν και οι Δήμοι, σε πολλούς από τους οποίους η διαφθορά είναι καθεστώς. Σε Δημόσιες υπηρεσίες και στον τομέα Υγείας, διεφθαρμένοι ταλαιπωρούν, εξευτελίζουν και ... «μαδάνε» τους πολίτες. Η Αυτοδιοίκηση όμως έχει τα πρωτεία. Ο παράνομος πλουτισμός πολλών εξ εκείνων που δήθεν την υπηρετούν, είναι αναμφισβήτητο γεγονός και κοινό μυστικό. Αλλά, το μέγα και αναπάντητο ερώτημα είναι τούτο: αφού η διαφθορά διαπιστώνεται, για ποιό λόγο δεν λαμβάνονται μέτρα; Μάλλον διότι η ύπαρξή της και η διαιώνισή της εξυπηρετεί την Εξουσία. Πρόκειται για αλυσίδα. Ο ένας «κρίκος» στηρίζει τον άλλον και πάει λέγοντας. Κι αν παρεμπιπτόντως αποκαλυφθεί κάποιος και τιμωρηθεί, θα πρόκειται για σύμπτωση ή για ... «ξεκάρφωμα» που λένε, για εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr