Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2023

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

kalpesΑΥΡΙΟ θα έχουμε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα Γιάννινα, μεταξύ των παρατάξεων του νυν Δημάρχου κ.Δημ. Παπαγεωργιου και του κ.Θωμά Μπέγκα, πρώην που φιλοδοξεί να καταστεί ο επόμενος. Δικαιολογημένα αισιοδοξεί, αφού προηγείται του πολιτικού του αντιπάλου κατά 10% περίπου. Βλέπετε δεν τον βοήθησαν τα "έργα" που εν όψει των εκλογών θυμήθηκε η Δημοτική Αρχή,  έμπνευσης του κ.Αρλέτου, που πρωταγωνιστούσε σε δηλώσεις και αυτάρεσκες εμφανίσεις σε διαφημιστικά σποτ και τον της

ΔΕΥΑΙ κ.Μπαρτζώκα, που δε σταματά να συνεντευξιάζεται καθημερινώς, να υπογράφει συμβάσεις για "έργα", αλλά να καθαρίσει τα φρεάτια δεν προλαβαίνει, ούτε μπορεί να εξασφαλίσει στους Γιαννιώτες νερό χωρίς διακοπές. Σοβαρός άνθρωπος ο κ. Παπαγεωργίου, γιατί το επέτρεψε; 

ΕΝ πάση περιπτώσει, αναμενόμενο ήταν να βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο παρατάξεις, που προέρχονται απο τον ίδιο πολιτικό χώρο, αφού από την άλλη πλευρά υπήρχαν τρεις παρατάξεις. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι το ποσοστό της παράταξης του κ. Παπαγεωργίου ήταν αρκετά υψηλό, αλλά δεν ήταν εκείνο που ανέμενε, όσο και αν επικαλούνταν το ...όραμα του Μωυσή Ελισάφ για την πόλη. Τώρα καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ των δύο και φυσικά δεν πρέπει να τύχουν αποδοχής τα περί δήθεν "κεντροδεξιόστροφης" μιάς εκ των παρατάξεων που διεκδικούν το Δήμουν. Οι πολίτες των Ιωαννίνων θα κάνουν την επιλογή που κρίνουν ότι είναι καλύτερη για την πόλη (φως, νερό, καθαριότητα, δρόμοι που να μη τσακίζονται άνθρωποι και αυτοκίνητα κλπ) και θα απορρίψουν τα σενάρια συμμαχιών, που σημαίνουν παζαρέματα και ανταλλάγματα. 

ΣΤΗΝ Περιφέρεια όμως οι εξελίξεις ήταν διαφορετικές. Είχε δίκιο ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής που έλεγε " ... μέχρι το Σάββατο το βράδυ όλοι με βρίζουν, την Κυριακή με ψηφίζουν και απο τη Δευτέρα με ξαναβρίζουν"! Κάπως έτσι γίνεται και με τον κ.Αλ. Καχριμάνη, που επανεξελέγη στο αξίωμα του Περιφερειάρχη για τέταρτη φορά! Μέχρι το Σάββατο τον περνούσαν οι περισσότεροι γενεές δεκατέσσερις, την Κυριακή του έδωσαν 55% και τώρα τον ξαναβρίζουν! Ακούδρευσηςμε να λένε "πάλι τα ίδια, ως πότε θα μας κάνει κουμάντο ο Καχριμάνης..." κι άλλα καθόλου κολακευτικά για την ποιότητα και το έργο εκείνου που υπερψήφισαν.

ΕΜΕΙΣ σταθήκαμε απέναντι στον "ηγεμόνα" όλα αυτά τα χρόνια, ασκούντες πολύ σκληρή κριτική, με ένα μπαράζ αποκαλύψεων με ντοκουμέντα. Η πλειοψηφία των Ηπειρωτών, όμως, επικρότησε την πολιτική που άσκησε, δεν την ένοιαξε όσα αποκαλύφθηκαν ότι διέπραξε, αδιαφόρησε που η Κομισιόν σε έκθεσή της περιγράφει την περιφέρεια Ηπείρου ως την πιό διεφθαρμένη και υπανάπτυκτη, απέρριψε τα προγράμματα των άλλων παρατάξεων, μάλλον χωρίς καν να μπει στον κόπο να τα ακούσει ή να τα διαβάσει! Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό, αλλά τις ... τιμώρησε κιόλας με μείωση των ποσοστών τους, έναντι εκείνων των εκλογών του 2019, με εξαίρεση τη "Λαϊκή Συσπείρωση" του ΚΚΕ, που αύξησε τη δύναμή της. (Εκτός απο την ήττα τους, κάποιες παρατάξεις τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές διαμάχες!) 

ΓΙΑΤΙ τιμωρήθηκαν; Επειδή οι πολίτες ήθελαν τον κ.Καχριμάνη ή διότι δεν έκαναν την αντιπολίτευση που έπρεπε; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Αυτό ομως δεν ξανάγινε στα τοπικά τουλάχιστον πολιτικά χρονικά, τόσο που ανάγκασε τον κ.Σπύρο Ριζόπουλο,  κύριο διεκδικητή του αξιώματος του Περιφερειάρχη, να παραιτηθεί από την ηγεσία της παράταξή του "Ορίζοντες Ηπείρου" και σίγουρα από τα πολιτικά δρώμενα της Ηπείρου, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Πρόγραμμα καλό και όραμα είχε, δυναμικά αντιμετώπισε τον κ.Καχριμάνη, αντιπαρατέθηκε με το φαύλο πελατειακό σύστημα και τελικώς έχασε. Οι πολίτες της Ηπείρου έδειξαν να συμπαρατάσσονται με αυτό, προτιμήσαντες να συνεχίσει να κάνει κουμάντο στον τόπο μας και να απορρίψουν το αίτημα (και δικό τους!) για αλλαγή!

ΣΤΗ διατήρηση του λεγόμενου "καθεστώτος", δεν συνέπραξε μόνο η ΝΔ, αλλά μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τις "υπόγειες διαδρομές", όπως άλλωστε συνηθίζουν εδώ και χρόνια. Ότι το επιτυγχάνει ο κ.Καχριμάνης, όπως και να συμπλέει με όλες τις κυβερνήσεις και να του αποδίδονται έπαινοι αντί μομφής, μένει να ερευνηθεί απο τους ιστορικούς του μέλλοντος, όπως και το πως, αντί να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, να επιβραβεύεται και από αυτή! Μπράβο του! Έτσι απλά! Αλλά όμως η Ηπειρος θα εξακολουθήσει να ζει ημέρες πολιτικής και όχι μόνο παρακμής. Οι πελατειακές σχέσεις, η βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων, η αδιαφάνεια, θα ... ανθίσουν έτι περαιτέρω και το χειρότερο είναι ότι εθίζονται σε τέτοιες πρακτικές και οι νεότεροι. Αλλά εδώ θα είμαστε για να επικροτήσουμε ό,τι καλό και να επικρίνουμε τα λάθη.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr