Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2023

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (Πρωινός Λόγος 25/22/23)

Sinedrio Periferion IoanninaΝΑ γίνει πιο ισχυρή η αυτοδιοίκηση, να της δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και χρήματα. Αυτό ήταν από τα κύρια αιτήματα του Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών που διεξήχθη στα Γιάννινα. Οτι αυτό … «συνέπεσε» με τη συνεδρίαση (με καθυστέρηση ενάμιση και πλέον χρόνου!) του Πειθαρχικού Συμβουλίου (η συνέχειά του στις 6 Δεκέμβρίου), για τις παράνομες αναθέσεις σε δικηγόρο, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και την Οικονομική Επιτροπή, δε θα το σχολιάσουμε τώρα. Σημασία έχουν τα αιτήματα που προαναφέραμε, αρκούντως

σημαντικά για κάθε περιοχή, η οποία προσδοκά να δει καλύτερες ημέρες.

ΦΥΣΙΚΑ και είναι δίκαιο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Επίσης δίκαιο είναι να θεσπιστούν ασφαλιστικές δικλείδες που θα εγγυώνται τη χρηστή διοίκηση. Αυτό δεν το είπαν στο συνέδριο, στο οποίο μόνο αιτήματα ετέθησαν, σχεδόν σε βαθμό απαίτησης. Δεν μίλησε κανένας εκ των συμμετασχόντων για τη διαφθορά που μαστίζει τους Ο.Τ.Α και την οποία εντέλει πληρώνουν οι πολίτες, με τη ζημιά του Δημοσίου να είναι ανυπολόγιστη. Ναι, να παραχωρηθούν κι άλλες αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Αλλά αν αυτό θεωρείται ως επιτακτική ανάγκη, εξ ίσου επιτακτικό και επιβεβλημένο είναι σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια να υπάρξουν ανεξάρτητα ελεγκτικά όργανα.

ΘΑ αντιδράσουν βεβαίως και είναι γνωστός ο λόγος. Θέλουν να μην ελέγχονται σε ό,τι κάνουν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, αντιτείνοντες ίσως ότι ήδη υπάρχουν έλεγχοι. Εννοούν μάλλον τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εωλο επιχείρημα, διότι και οι δυό αυτές Αρχές δεν αποδίδουν τα προσδοκόμενα, κανέναν ουσιαστικό έλεγχο δεν ασκούν- και μπορούμε να το αποδείξουμε με στοιχεία- «πολιτεύονται» και οι εκπρόσωποί τους, έστω και υπό την έννοια της πολιτικής εξάρτησής τους, της επιρροής που υφίστανται και ενίοτε υπακούοντες σε σκοπιμότητες. Εμείς λέμε αυτό που η λογική επιτάσσει: άτεγκτα ελεγκτικά όργανα σε κάθε Ο.Τ.Α! 

ΑΝ σωστά πράττουν οι επικεφαλής αυτών των Οργανισμών, γιατί πρέπει να ανησυχούν και να αντιδρούν σε μιά τέτοια προοπτική; Αν διαχειρίζονται τα των Περιφερειών και Δήμων με σύνεση, σεβασμό στους πολίτες, στο δημόσιο χρήμα και στους νόμους, τι έχουν να φοβούνται; Εκείνοι δεν πρόκειται ποτέ να το… «εξομολογηθούν»: Δε θα μπορούν να «στήνουν» διαγωνισμούς έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, δε θα μπορούν να κάνουν χαριστικές απευθείας αναθέσεις- και άρα θα διαμαρτύρεται το «πελατειακό σύστημα» που στήνουν- δε θα είναι εύκολο να αυθαιρετούν και να ασκούν τη γνωστή φαύλη μικροπολιτική. Έτσι ακριβώς είναι και ας ωρύονται όσο θέλουν. Αρμοδιότητες και χρήματα περισσότερα ναι, μαζί όμως και αμείλικτοι μηχανισμοί ελέγχου!

ΘΑ πείτε ότι παίρνουμε ίσως ως παράδειγμα τι γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σίγουρα είναι το πλέον κραυγαλέο, αλλά δεν είναι το μοναδικό στη χώρα. Ασφαλώς επηρεάζει και η έκθεση ελέγχου της Κομισιόν, που χαρακτηρίζει την περιφέρεια Ηπείρου ως από τις πλέον διεφθαρμένες στην Ευρώπη. Και που βρίσκεται η διαφθορά; Σύμφωνα και με ελέγχους Ελληνικών οργάνων, αυτή εντοπίζεται σε Δημόσιες Υπηρεσίες, κυρίως όμως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Να ληφθεί δε υπόψη και η πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι κατά τον περασμένο χρόνο σπαταλήθηκαν από τους ΟΤΑ πάνω από 4,6 δις σε απευθείας αναθέσεις, που απέβησαν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος!

ΘΑ ήταν δε πολύ χρήσιμο για τη συναγωγή συμπερασμάτων, αν ήταν δυνατόν να γίνει έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων εκπροσώπων Περιφερειών και Δήμων συμμετείχαν στο συνέδριο (και γενικότερα), πριν εκλεγούν και μετά. Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι απέκτησαν απίστευτα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διαδρομή! Και μην επικαλεστούν το μισθό τους, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Διότι πολλοί εκ των αιρετών και δήθεν μοχθούντων για το καλό των πολιτών, υποκύπτουν σε «πειρασμούς» που μεταφράζονται σε χρήματα. Και το περίφημο «Πόθεν Εσχες»; Αυτό κι αν είναι για γέλια και για κλάματα…

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr