Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2024
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 30/03/24)

Kaxrimanis MaximosΕΧΟΥΜΕ μπλέξει, όλοι μας. Με ανθρώπους που θεωρούνται ηγήτορες, σε εισαγωγικά και χωρίς- όπως θέλετε- αλλά που θέλουν να μας επιβάλλουν νέους κανόνες, αναλόγους των δικών τους μέτρων και αξιών. Ως να είμαστε υποτακτικοί τους, πληβείοι όλοι εμείς ο «λαός», όπως μας αποκαλούν, άρχοντες- εξουσιαστές εκείνοι που ενοχλούνται να τους ασκείται κριτική και να λογοδοτούν. Αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, αλλά εκδηλώνεται κατά τον χειρότερο τρόπο εδώ στα Γιάννινα, στην Ήπειρο.

ΩΣ κακομαθημένα, ανάγωγα παιδιά συμπεριφέρονται και δε διστάζουν να απαιτούν να χειροκροτήσουμε τις ιδιοτροπίες τους και να πάρουμε στα σοβαρά τα καμώματά τους. Δυό παραδείγματα είναι αρκετά για να δείτε για ποιό λόγο αντιδρούμε έτσι. Θύμωσε λέει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος επειδή ο «Πρωϊνός Λόγος» σε ρεπορτάζ για τις υποτροφίες της Λαμπριαδείου Σχολής που καθυστερούν χρόνια να δοθούν, δεν έγραφε το «Σεβασμιώτατος …»! Ε, λοιπόν, απαίτησε αυτή την προσφώνηση και στον γραπτό λόγο, αισθανθείς βαθύτατα προσβεβλημένος!

ΔΕΝ του είπε άραγε κανείς ότι και χωρίς αυτή την προσφώνηση είναι Μητροπολίτης, όπως κι ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά; Δεν έμαθε ότι ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά εμπνέεται, όπως άλλωστε και η προσθήκη του «κύριος» στο όνομα (απαίτησή του κι αυτή) δεν καθιστά Κύριο οποιονδήποτε, αλλά ο τρόπος που ζει και δραστηριοποιείται; Αλλά και πάλι, ποτέ κανένας Κύριος, όσο κι αν ένιωσε την ανάγκη να τον αποκαλούν έτσι, δεν βγήκε να το διακηρύξει, να το απαιτήσει. Λέμε και γράφουμε Καραμανλής, Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Μπάϊντεν, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως και παλιότερα Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, Μητροπολίτης Θεόκλητος και πάει λέγοντας…

ΟΜΩΣ ενοχλήθηκε από αυτά ο Μητροπολίτης Μάξιμος, όχι όμως και που μεταβλήθηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες, σε έμπορο με επιδόσεις που δε συνάδουν με τα Αρχιερατικά του καθήκοντα. Προφανώς θα είναι ένας από τους λόγους που τα παραμελεί και που δεν προλαβαίνει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των τριάντα και πλέον κληροδοτημάτων στα οποία προεδρεύει. Μάλιστα δε χωρίς κανένα ενδοιασμό λέει περίπου ότι πρέπει να … σεβόμαστε τον κόπο που καταβάλλει και τον χρόνο που αφιερώνει! Ως τάχα εκείνος να … θυσιάζεται για το καλό μας κι εμείς δεν το συμμεριζόμαστε! Αν κουράζεται τόσο πολύ, ας δώσει τα κληροδοτήματα στην πόλη όπου ανήκουν και που η Μητρόπολη κακώς διαχειρίζεται. Άντε μπράβο Μάξιμε, αρκετά!

ΕΧΟΥΜΕ όμως κι άλλον πολύ … θυμωμένο. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλ. Καχριμάνη, που δεν πήγε στην τελετή της υπογραφής της σύμβασης για την πώληση της Εγνατίας Οδού. Διότι, όπως δήλωσε, δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απαλλαγή των πολιτών από τα διόδια στο Μαλακάσι- Δροσοχώρι και Τύρια, αλλά και που δεν εγκρίθηκε από την Εγνατία η μελέτη (που ετοίμασε η Περιφέρεια) για τη σύνδεσή της με τον Δρίσκο! Παραμύθια για τον … εντυπωσιασμό των Ηπειρωτών, που έχει δήθεν τέτοιο σθένος που περιφρονεί τις κυβερνητικές αποφάσεις!

ΜΑΣ θυμίζει και τούτος τη λαϊκή ρήση με τον αγά που θύμωσε και έκοψε ξέρετε τι. Έχει γραφεί πολλές φορές, ότι για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση. Όμως πριν ακόμη εκδοθεί η δικαστική απόφαση, είχε αποφασιστεί η πώληση της Εγνατίας. Άρα η απόφαση ήταν χωρίς αντίκρυσμα και η προσφυγή στο ΣτΕ προσχηματική, διότι είχε επιτευχθεί με υπουργική απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ, η απαλλαγή των Μετσοβιτών από τα διόδια της περιοχής τους! Όσο για τη σύνδεση Δρίσκου- Εγνατίας, πολύ αργά θυμήθηκε ο κ.Καχριμάνης να δώσει εντολή για τη σύνταξη μελέτης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει (να το απαιτούσε) όταν κατασκευάζονταν η Εγνατία οδός. Ας αφήσει λοιπόν κι αυτός τους ψευτολεονταρισμούς του και να είναι ευγνώμων στην κυβέρνηση που τον καλύπτει- στηρίζει ακόμη …
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr