Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Απρίλιος 2013
Γράφει ο Κώστας Καλτσής

dimarxeio oanninonΟργισμένοι οι πολίτες των Ιωαννίνων παρακολουθούν τα τερτίπια του δημάρχου κ. Φίλιππα Φίλιου να αποσείσει τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο, τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Νίκο Μάντη και την δ/νση εν γένει των οικονομικών υπηρεσιών για τα 1,2 εκ ευρώ που υπεξαιρέθηκαν από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών.

Η θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ κατέδειξε αυτό που από καιρό κατήγγειλε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Γκόντας, ότι δηλαδή:

1. δεν ασκήτω κανένας έλεγχος στα οικονομικά του δήμου

2. είναι πιθανόν να εμπλέκονται περισσότεροι του ενός

3. διαφαίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου

4. υπάρχουν όχι μόνο πολιτικές ευθύνες για τους δήμαρχο και αντιδήμαρχο, αλλά και ποινικές

Ορθώς λοιπόν ο κύριος Γκόντας ζήτησε να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να γίνει καταλογισμός του υπεξαιρεθέντος ποσού, ενώ εξέφρασε την νομική του άποψη ότι πρέπει να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι.

Στη ίδια συνεδρίαση η δημοτική αρχή και προπαντός οι κ.κ. Φίλιος-Μάντης δέχτηκαν καταιγισμός ερωτήσεων και δριμύ κατηγορώ για την απουσία επαρκούς ελέγχου, την πλημμελή ενημέρωση του σώματος και των πολιτών, αλλά και την έλλειψη ευθιξίας που οδηγεί στην άρνηση ανάληψης των πολιτικών ευθυνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές συνεχίζεται και το πόρισμα που δόθηκε στον δήμαρχο προέρχονταν από την οικονομική υπηρεσία, η οποία όμως επί τόσους μήνες περί άλλων ετύρβαζε και τώρα θυμήθηκε να κάνει έλεγχο.

Εν το μεταξύ, ο δημοτικός ταμίας κ. Νίκος Γκεσούλης, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την υπεξαίρεση ο κ. Φίλιος, ετέθει σε διαθεσιμότητα. Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφους δια του συνηγόρου του τόνισε ότι: 1) είναι αθώος, 2)ελέγχονταν η υπηρεσία του από την οικονομική υπηρεσία, 3) το καλοκαίρι του 2012 ενώ απουσίαζε με άδεια έλλειπαν από το ταμείο 150.000€, 4) εκείνος ενημέρωσε την οικονομική υπηρεσία για το πρόβλημα, 5) η δημοτική αρχή ενεργεί βεβιασμένα και υπό το κράτος πανικού, 6) δεν έγινε ο απολογισμός του 2012 για να καταδειχθεί έλλειμμα ή όχι και 7) δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές για να υπάρχει πλήρης εικόνα, τί και πώς συνέβη.

Από αυτά συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κ. Γκεσούλης θεωρεί άλλους υπεύθυνους, δείχνει και προς άλλες κατευθύνσεις και αφήνει υπονοούμενα που χρήζουν έρευνας.

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στην δικαιοσύνη η οποία καλείται να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του σκανδάλου, ενώ εκφράζεται η απορία για ποιό λόγο δεν παρενέβη αυτεπαγγέλτως τόσο καιρό που το θέμα απασχολούσε το δημοτικό συμβούλιο και τα ΜΜΕ.

Εν πάση περιπτώσει το σημαντικό είναι ότι ο κ. Φίλιος με τους συνεργάτες του “έχασαν” από τα ταμεία του δήμου ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ το οποίο ανήκε στους πολίτες των Ιωαννίνων που το κατέβαλαν από το υστέρημά τους μέσω τον άμεσων και έμμεσων φόρων. Αυτό θα τους στιγματίζει και θα τους συνοδεύει στο διηνεκές, ανεξαρτήτως του αν δεν έχουν την ευθιξία οι κ.κ. Φίλιος-Μάντης να παραιτηθούν και να ζητήσουν τουλάχιστον συγνώμη από τους Γιαννιώτες από την χρεοκοπία του δήμου.

Αλλά μήπως και στο παρελθόν που είχε διατελέσει πάλι δήμαρχος δεν είχε διαλύσει και βουλιάξει οικονομικά το δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις κυρίως δε την ΔΕΥΑΙ; 'Οποιος περίμενε ότι θα έκανε τώρα κάτι καλύτερο αν δεν ήταν αφελής, σίγουρα ήταν περισσότερο από ευκολόπιστος.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr