Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Ιούνιος 2013
Γράφει ο Κώστας Καλτσής

ert1Η ΕΡΤ, η κρατική (και όχι ακόμη δημόσια) ραδιοφωνία και τηλεόραση, έπαψε από χτες το βράδυ να εκπέμπει. Οι τρείς τηλεοπτικοί της σταθμοί (ΕΤ1,ΝΕΤ και ΕΤ3) και οι ραδιοφωνικοί της σταθμοί, οι κεντρικοί και οι δεκαεννέα περιφερειακοί, κατέβασαν βιαίως ''ρολά'' τα μεσάνυχτα.

Συνολικώς στην ΕΡΤ ΑΕ εργάζονταν

2656 άτομα, εκ των οποίων 1826 διοικητικοί, 630 δημοσιογράφοι και 200 μουσικοί , πέραν των παραγωγών εκπομπών.

 

Η απόφαση πάρθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου και τα μεσάνυχτα ''έπεσε'' το σήμα.

 

Όπως είπε , θα δημιουργηθεί έως τον Οκτώβριο νέος δημόσιος φορέας που θα θέσει σε λειτουργία έναν τηλεοπτικό και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Το θέμα έχει δύο όψεις. Μια είναι εκείνη που λέει ότι μένουν χωρίς δουλειά τόσοι άνθρωποι, ότι δεν μπορεί να είναι κρατική ΕΡΤ αλλά δημόσια, ότι ήταν φέουδο της εκάστοτε κυβέρνησης, ότι εκεί το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά εν γένει είχαν διορίσει τους ''εκλεκτούς'' τους, ότι κόστιζε εκατομμύρια στους Έλληνες φορολογούμενους και ότι εν πάση περιπτώσει κανένας μας δεν αντιλαμβάνεται τι χρειάζονται 19 περιφερειακοί σταθμοί.

Η άλλη όψη είναι ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ότι η ΕΡΤ γενικώς με όλες τις αμαρτίες της και τα κουσούρια της κουβαλούσε μια ιστορία, την ιστορία της Ελλάδας , ότι παρήγαγε πολιτισμό κλπ.

Προσωπικώς έχω μια ευαισθησία στο θέμα της ΕΡΤ , αφού επί 12 χρόνια εργάστηκα πρώτα για την ΥΕΝΕΔ, μετά για την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ1, και το (κρατικό) ραδιόφωνο Ιωαννίνων, όπως ήταν και όπως μετεξελίχθηκε, ως ( ο πρώτος τους) ανταποκριτής (δημοσιογράφος και οπερατέρ) και ως (πρώτος) συντάκτης του τοπικού δελτίου ειδήσεων, παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών, ενώ συνολικά εργάζονταν επτά άτομα.

Ταύτα μέχρι που ήρθε το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου να φέρει την αλλαγή, απίστευτο αριθμό κομματικών διορισμών, μαζί και την ωμή παρέμβαση στην ενημέρωση από κομματικούς εγκάθετους και κυβερνητικά στελέχη.

Αυτή την τακτική κατήγγειλα και την ίδια μέρα τηλεγραφικώς αντικαταστάθηκα, για να γράψουν οι εφημερίδες...''ήθελε , λέει, ακομμάτιστες ειδήσεις.

Η αναφορά γίνεται μόνο και μόνο για να καταδειχθεί το μπάχαλο και να αιτιολογηθεί αυτό που προανέφερα περί ''κομματικού μαγαζιού'' και ελέγχου από την εξουσία και παραεξουσία κάθε μορφής.

Ανεξαρτήτως αυτών όμως, ας ελπίσουμε ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει σε νέες βάσεις πιο υγιείς, παρ ότι δεν το θεωρούμε πιθανό.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr