Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Μάϊος 2013
Γράφει ο Κώστας Καλτσής

dodoniΣε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι έχει περιέλθει η γαλακτοβιομηχανία ''ΔΩΔΩΝΗ'' υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς που από τον Νοέμβριο του 2012 (που πωλήθηκε από την ΑΤΕ) έχει ''αλλάξει''... τρείς φορές, χωρίς να νοιαστεί κανένας.

Εμείς εδώ “stotapsi” από τις 4 Απριλίου 2013, είχαμε επισημάνει την κάκιστη πορεία της βιομηχανίας (που μεταπωλήθηκε έναντι 22 εκ. Ευρώ και με οφειλές 10-12 εκ προς αυτή ενός εκ των εταίρων - '' Simos''- που συνέπραξαν στην αγορά) και τις περίεργες αν όχι ύποπτες αλλαγές της ιδιοκτησίας.

Θα θυμάστε υποθέτουμε ότι αγοράστηκε από την διεθνών συμφερόντων ''StrategicinitiativeSimosFood. Σε λίγο ως ιδιοκτήτρια και κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών εμφανίστηκε η εταιρεία ''Todyro'' με έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου ( εκεί όπου εδρεύουν σχεδόν όλες οι εταιρείες του...κόσμου offshoreκλπ), ενώ στα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι μετοχές μεταβιβάστηκαν στην S.IFoodsLimited, που φέρεται να δραστηριοποιείται στο εμπόριο ψαριών μεταξύ Γκάνας και Αγγλίας.

Πρόεδρος τoυ διοικητικού συμβουλίου παραμένει ο κ. Μάρτιν ο Νήλ, ο οποίος στις 7 Νοεμβρίου του 2012 διαβεβαίωνε για νέες επενδύσεις, αύξηση της παραγωγής, έγκαιρη εξόφληση παραγωγών και εργαζομένων και παραμονή της έδρας της εταιρείας στα Γιάννινα.

Από αυτές τις ρητές διαβεβαιώσεις παραμένει σε ισχύ η τελευταία περί της έδρας της εταιρείας και η ...παραμονή της ''ΔΩΔΩΝΗΣ'' στα Γιάννινα.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν να δουν χρήματα εδώ και τρείς μήνες παρά την πρόσφατη υπόσχεση ότι θα εξοφλούνται κάθε... 13 του μήνα ( γρουσούζικο αριθμό διάλεξε η διοίκηση της βιομηχανίας) οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται με καθυστέρηση, ενώ λόγω έλλειψης ρευστότητας συζητείται η μείωση των αποδοχών τους, αν όχι και απολύσεις!

Όπως έγραψε και ο ΄΄Ηπειρωτικός Αγώνας'' σήμερα, πρόβλημα αποτελεί και η μείωση των εισπράξεων στη χώρα μας και οι προσδοκίες εναποτίθενται στο ενδεχόμενο αύξησης των εξαγωγών ( για τις οποίες τον Μάρτιο βραβεύτηκε η βιομηχανία αλλά για εκείνες που έγιναν το 2012 και το παρουσίασαν ως επίτευγμα των ...νέων ''αγνώστων'' ιδιοκτητών).

Δεν είναι μόνο αυτά που δημιουργούν τα προβλήματα αλλά και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται Ελληνική τράπεζα να δανειοδοτήσει την ιδιοκτήτρια εταιρεία και αναζητείται λύση από τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής θετική εξέλιξη... Φυσικά, είναι περίεργο που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένας ...''επενδυτικός κολοσσός'' διεθνών συμφερόντων, όπως τον παρουσίαζαν και ακόμη πιο περίεργο έως προκλητικό να επιχειρείται από έμμισθους ...''αγιογράφους'' να εμφανιστεί ως ...είδηση μεγατόνων ότι τάχα η ΔΩΔΩΝΗ πληρώνει τα πάντα εγκαίρως, όταν άλλες εταιρείες γαλακτοκομικών βουλιάζουν- ανακράζοντες μάλιστα το ...προειδοποιητικό ..φτάνει πια!''

Όμως αφού εν πάση περιπτώσει οι ιδιοκτήτες της ''ΔΩΔΩΝΗΣ'' (κερδοφόρας έως την πώλησή της) αναζητούν ρευστό, γιατί δεν ζητούν τα 10-12 εκ ευρώ από τον εταίρο τους ''SimosFoods'' που οφείλει στην βιομηχανία από τις αγορές προϊόντων της κατά το παρελθόν;

Τώρα πως έγινε και πωλήθηκε η ΔΩΔΩΝΗ σε εταιρεία που συμμετείχε μεγαλοοφειλέτης της , είναι κάτι που πρέπει να εξηγηθεί από την ΑΤΕ , την κυβέρνηση εν προκειμένω, διότι πρόκειται περί σκανδάλου με πατέντα...

Ότι δεν ομιλεί κανένας για όλα αυτά , ούτε διαμαρτύρεται, ούτε καν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, ''παράγοντες'' και ''παραγοντίσκοι'', είναι μια άλλη ιστορία, αναμφιβόλως ύποπτη.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr