Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Μάϊος 2013
Πως διαπράχθηκε το σκάνδαλο μεγατόνων χωρίς να λογοδοτήσει κανείς ακόμη...

ktirio dompoliΔιαβάσαμε ότι ο περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης αποφάσισε να γίνει... προμελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης του κτιρίου (που στεγάζονταν παλιά το πανεπιστήμιο) στην οδό Δομπόλη Ιωαννίνων. Εκεί σε ένα τμήμα του στεγάζονται οι εφορίες και η διεύθυνση συγκοινωνιών, ενώ το μεγαλύτερο παραμένει ''γιαπί'', για την αποκατάσταση του οποίου πριν τέσσερα χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τι νόημα έχει η ...''προμελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης'', μόνο ο κ. Καχριμάνης θα μπορούσε να εξηγήσει αλλά δεν το πράττει επαρκώς, παρ ότι θα ξέρει καλύτερα από μας για να επιμένει.

Τ α πράγματα όμως είναι απλά: Το κτίριο μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί για να είναι λειτουργικό, στεγάζοντας δημόσιες υπηρεσίες που τώρα χρησιμοποιούν νοικιασμένα κτίρια.

Εκείνο που χρειάζεται είναι μελέτη του κόστους που θα απαιτηθεί, απόφαση για το σε τι θα χρησιμοποιηθεί και προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αλλά ας πούμε ότι πρέπει να γίνει προμελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης του κτιρίου, -γιατί όμως όχι μελέτη;- όπως λέει ο περιφερειάρχης. Γιατί δεν έκανε το ίδιο μαζί και έρευνα αγοράς, όταν υπερθεμάτιζε ως Νομάρχης (συνεπικουρούμενη η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου από την υπό τον κ. Τσουμάνη αντιπολίτευση) για την αγορά του κτιρίου των πρώην εκπαιδευτηρίων ''Παλλάδιο'', έναντι του ποσού των 3 εκατ ευρώ που δανείστηκε από τράπεζα;

Τότε το επιχείρημα ήταν...''ατράνταχτο'': ''Η οικογένεια του αποθανόντος ιδιοκτήτη τους βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση'', συμπληρούμενη η... επιχειρηματολογία, με το πως εκεί ''θα στεγάζονταν υπηρεσίες της εκπαίδευσης και της περιφέρειας'' για την οποία υποτίθεται ότι είχε συναφθεί και συμφωνία να πληρώνει ενοίκιο.

Φυσικά και δεν πήγε καμιά τέτοια υπηρεσία, αλλά η οικογένεια του ιδιοκτήτη τους (Παύλος Τραχανάς) σώθηκε και μάλιστα για πάντα. Πλήρωσε η τότε Νομαρχία όλες τις υποχρεώσεις της και περίσσεψαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να έχει να πορεύεται.

Γιατί όμως τότε δεν έγινε καμιά μελέτη και έρευνα, ή και διαγωνισμός μήπως και υπήρχε πιο συμφέρουσα περίπτωση αν ήταν αναγκαία μια τέτοια αγορά;

Τι γίνεται τώρα με αυτό το κτίριο που θα πληρώνει για πολλά χρόνια η περιφέρεια Ηπείρου, εμείς όλοι δηλαδή;

Ήταν ένα σκάνδαλο με πατέντα, στο οποίο είχε συμπράξει και η (Πασοκική) αντιπολίτευση με τον κ. Φίλιππα Τσουμάνη, για το οποίο ουδείς ουδέποτε λογοδότησε.

Και τώρα αρχίσαμε με... προμελέτες για ένα κτίριο του δημοσίου (Κτηματικής Εταιρείας), έτσι για να σέρνεται η υπόθεση, για να έχουμε να λέμε περί δράσεων αλλά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του έργου- το οποίο όμως πρέπει να γίνει, αλλά πώς;

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr