Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021
Για το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.
Αγνοούνται βασικές προϋποθέσεις για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ και την αξιοποίηση. 
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

Palio panepistimioΑβέβαιη θεωρείται η τύχη του υπό κατάρρευση κτιρίου που στέγαζε το πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη στα Γιάννινα, παρά τις περί του αντιθέτου πομπώδεις διαβεβαιώσεις του δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ και τη συμφωνία του με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ.Καχριμάνη να παραχωρηθεί στο Δήμο.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Ελισάφ έθεσε αυτό το θέμα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως δήλωσε είδε θετικά το αίτημα- άλλωστε δεν είχε και λόγο να μην το κάνει.
Στη συνέχεια οι κκ. Καχριμάνης - Ελισάφ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία είπαν ότι συζήτησαν το θέμα και πως ο Περιφερειάρχης δεν έχει αντίρρηση να πάρει το κτίριο ο Δήμος Ιωαννιτών για να το κάνει δημαρχείο.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Προφανώς ο κ. Καχριμάνης, που διεκδικούσε το κτίριο για λογαριασμό της Περιφέρειας, έκανε πίσω επειδή θα του το ζήτησε ο πρωθυπουργός , καίτοι είχε προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες.
Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσίασαν οι συνεντευξιαζόμενοι, κυρίως ο δήμαρχος των Ιωαννίνων.
Πέραν του ότι απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τεθεί επισήμως το αίτημα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά και ουσιώδη ζητήματα, τα οποία θα απαιτήσουν χρόνο για να αντιμετωπιστούν- κι αν καταστεί δυνατόν!
Αυτά τα επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν πως έχει το θέμα, ακόμη και ο πρώην δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας που επιμένει για δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ, χωρίς όμως να προβεί σε καμιά ενέργεια όσο διοικούσε το Δήμο.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ

Δεν είναι μόνο που ίσως χάθηκε ο φάκελος του κτιρίου, αν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια ή όχι, όπως δήλωσε στον «Πρωινό Λόγο» ο πολιτικός μηχανικός κ.Δημ. Μακρής, αλλά κι ότι είναι μιά πολύ μπερδεμένη υπόθεση.
Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων στο υπουργείο Παιδείας, στη συνέχεια περιήλθε μαζί με τα κτίρια στην πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), και η ΚΕΔ με τη σειρά της, εδώ και μια 25ετία περίπου, το παραχώρησε επ’ αόριστον στην Κρατική Περιφέρεια για να στεγαστούν κρατικές υπηρεσίες. Διάδοχος της ΚΕΔ είναι η σημερινή ΕΤΑΔ και διάδοχος της Κρατικής Περιφέρειας για τέτοιου είδους κτίρια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το κτήριο δηλαδή σήμερα έχει ιδιοκτήτη την ΕΤΑΔ αλλά την ευθύνη και τη διαχείρισή του, με βάση την παλιά παραχώρηση της ΚΕΔ, την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από ανθρώπους έχουν ασχοληθεί με το θέμα, από την ΕΤΑΔ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες «ωρίμανσης του κτιρίου», όπως το λένε οι ειδικοί και τεχνικοί, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Δηλαδή άδειες, τίτλοι ιδιοκτησίας, σχέδια με τις κατόψεις, εμβαδομέτρηση, ιδιοκτησία κυλικείου, καταγραφή των υπηρεσιών που ήδη στεγάζονται και πολλά ακόμη που απαιτούνται για να γίνει νέα παραχώρηση στον Δήμο ή την αιρετή Περιφέρεια , που δεν μπορεί προφανώς να γίνει χωρίς να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ως βασικότερες, μεταξύ των άλλων, θεωρούνται οι τεκμηριωμένες προτάσεις χρήσης του ακινήτου, η συναίνεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τι θα στεγαστεί και που, η διασφάλιση της χρηματοδότησης κλπ, ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη άρση της παραχώρησης που είχε γίνει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επίσης απολύτως τεκμηριωμένη νέα παραχώρηση προς το Δήμο, Περιφέρεια ή όπου αλλού.
Η παρέμβαση όμως του κ. Ελισάφ στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Βλαστό και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, σημαίνει ότι όλα ξεκινούν από την αρχή, αν και όταν υπάρξει θετική εξέλιξη.
Άλλωστε μέχρι στιγμής ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει σαφή προσανατολισμό για την ακριβή χρήση του κτιρίου, έστω κι αν ο κ. Ελισάφ το σκέπτεται ως δημαρχείο, που μάλλον δε θεωρείται καθόλου καλή ιδέα, παρά μόνο για λόγους υστεροφημίας του, ότι εκείνος «πήρε» το κτίριο και το ...έσωσε.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;

Για να μετουσιωθεί όμως σε πράξη ένας ευσεβής πόθος, επιβάλλεται η γνώση της πραγματικότητας που λέει ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί τίποτε σε κανένα, αν δε γίνει σαφές τι θα στεγάσει, από που θα βρεθούν τα χρήματα (διότι το κόστος ανακατασκευής είναι τεράστιο) κι αν δε διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να στεγάζονται στο κτίριο οι ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Διεύθυνση Συγκοινωνιών κλπ, αλλιώς θα πρέπει να προταθούν άλλοι χώροι για αυτές τις υπηρεσίες, που όμως δεν υπάρχει.
Εξ άλλου με τη συνέχιση της παραμονής τους στο κτίριο, πόσος χώρος θα απομείνει για τις υπηρεσίες του Δήμου, για την ομαλή λειτουργία των οποίων και την εξυπηρέτηση των πολιτών απαιτείται και άνετος περιβάλλων χώρος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση λείπει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΕΖΑΣ;

Λείπει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, ένας καθοριστικός για την εξέλιξη παράγοντας, που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Πρόκειται για τον συμπατριώτη μας εκ Θεσπρωτίας πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Αντώνη Μπέζα, που όπως γράφαμε σε σχόλιό μας στον «Π.Λ» προ καιρού, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση, αφού και ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίρρηση.
Δεν είμαστε σε θέση ασφαλώς να γνωρίζουμε αν ο δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συζήτησαν μαζί του και τι είπαν, αλλά χρήσιμο θα ήταν να ακουστεί η άποψή του ή να μας πουν εκείνοι.
Διότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά ένα κτίριο, για το οποίο απασχολούν με «κορώνες» εντυπωσιασμού τους πολίτες εδώ και καιρό για το ποιός θα το ...σώσει, αλλά χωρίς καμιά εξουσιοδότηση και έρευνα της διαμορφωμένης κατάστασης.

ΟΧΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΙ

Όμως το ποιά είναι η άποψη του κ. Μπέζα και τι θα κάνουν οι τοπικοί παράγοντες, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
Προς το παρόν σημειώνουμε ότι με λαϊκισμούς και θεατρινισμούς, δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο θέμα, που κατέστη προβληματικό αφ ότου εκδηλώθηκαν προσωπικές φιλοδοξίες για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.
Ας εξετάσουν οι επίδοξοι «σωτήρες» με ρεαλισμό όλα όσα προαναφέραμε, τις δυνατότητες που υπάρχουν, αν εν τέλει αξίζει η ανακατασκευή του αμφισβητούμενης πλέον στατικότητας του κτιρίου και ας κάνουν τις επιλογές που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ την Πέμπτη 18/02/2021
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr