Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
israel mainΥΠΑΡΧΕΙ μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα και εξολοθρεύει τους Παλαιστίνιους, αμάχους μέχρι και παιδάκια. Αρνείται το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα, όπως οι Ισραηλινοί, οι Εβραίοι, που σωστά το απέκτησαν το 1948 και μάλιστα χωρίς αγώνες. Αυτό που γίνεται εδώ και ημέρες πρόκειται για γενοκτονία και δεν είναι η μόνη που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι. Υπάρχουν, μας λένε και πολλοί τρομοκράτες ανάμεσά τους, αλλά ας ληφθεί υπόψη ότι απέναντί τους βρίσκεται ένα κράτος- τρομοκράτης, το Ισραήλ. Που παριστάνει το «χωροφύλακα» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΔΕΝ πρόκειται να προβούμε σε κανενός είδους ανάλυση, αλλά να επισημάνουμε την αλληλεγγύη πολλών λαών της υφηλίου, δήμων και φορέων της χώρας μας στο εξελισσόμενο δράμα. Μια ευχή είναι αρκετή• να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μόνο που κι αυτό ως φαίνεται ... μπερδεύει το Δήμο Ιωαννιτών, με το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αποφασίζει αν θα εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης και τι θα λέει. Ο λόγος είναι η αντίδραση του δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ λόγω της Εβραϊκής καταγωγής του και των στενών δεσμών του με το Ισραήλ! Η αντίδρασή του δε ήταν τέτοια που εμπόδισε την υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος που είχε ετοιμάσει η κ. Τσουμάνη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου!

ΔΕΝ έλεγε κάτι περίεργο και προκλητικό αυτό το κείμενο, ώστε να δικαιολογείται η δυστροπία και το πείσμα του δημάρχου: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να επιδιωχθεί μία δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού μέσα από την προώθηση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινού περί δικαιοσύνης αισθήματος. Στη βάση αυτή ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015». Απλό, λιτό, περιεκτικό και προσεκτικό ώστε να μπορεί να συμφωνήσει ο «πρώτος Εβραίος δήμαρχος».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ειδοποίησε τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι... «επικρατούν άλλες απόψεις στη Νέα Εποχή», οπότε μέχρι χτες το μεσημέρι αναζητούνταν λύση! Η λέξη ντροπή έχει χάσει πλέον την έννοιά της, όπως αγνοείται και το αίσθημα ανθρωπιάς που πρέπει να διακρίνει τον πρώτο πολίτη των Ιωαννίνων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Ο κ. Ελισάφ φαίνεται να αγνοεί ότι τα Γιάννινα έχουν μακρά παράδοση στην έκφραση αλληλεγγύης και εμπράκτως μάλιστα, οπότε δικαίως κρίνεται από πολλούς ως ανεπαρκής, εμπαθής και εμμονικός, τόσο που να κωλυσιεργεί στην έκδοση ενός ψηφίσματος για τον τερματισμό του μακελειού και την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

ΑΥΤΟ το τελευταίο μάλλον είναι που δε θέλει, όπως και το Ισραήλ! Θα του το ξαναπούμε• είναι δήμαρχος των Ιωαννίνων κι όχι κάποιας Ισραηλινής πόλης. Όχι πως δεν το ξέρει ή δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, αλλά είναι εγκλωβισμένος σε μιά στείρα ιδεολογία που καταντά άγονη και μνησίκακη ιδεοληψία, μια νοοτροπία που δεν έχει καμιά σχέση με την παραδοσιακή συναισθηματική φόρτιση υπέρ των διωκομένων. Δε θέλει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί δικαιούνταν το κράτος τους, όπως δικαιούνται να κατεδαφίζουν και να δολοφονούν με βομβαρδισμούς έναν ολάκερο λαό! Μιλάμε για την αποθέωση του κυνισμού από εκείνον που ετάχθη να υπηρετεί και ως γιατρός τον συνάνθρωπο!

ΜΗ μας πει ότι το Ισραήλ στηρίζει την Ελλάδα έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας και για αυτό πρέπει να είμαστε υπέρ του. Προς το παρόν αυτή η στήριξη είναι ανέξοδη και θα περιμένουμε- μακάρι να μην έλθει η ώρα- την έμπρακτη απόδειξη σε μιά πραγματική κρίση ή όταν το Ισραήλ εκτιμήσει τι το συμφέρει. Κι έτσι όμως να είναι, αρνούμαστε ένα κράτος- «σύμμαχος» να κάνει ό,τι και οι Τούρκοι στην Κύπρο το 1974. Ούτε μπορεί να μας υποχρεώσει οποιοσδήποτε να αναγνωρίσουμε στο Ισραήλ το δικαίωμα να ισοπεδώνει τη λωρίδα της Γάζας και να λιώνει αμάχους. Δε δεχόμαστε την όψιμη φιλοισραηλινή πολιτική και κάποιες ηλίθιες απόψεις ως σχεδόν η Ελλάδα να... ανήκει στο Ισραήλ! Τι «ανήκομεν εις την Δύσιν» που είχε πει ο αείμνηστος Καραμανλής και κουραφέξαλα...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ στον κ. Ελισάφ, που απέδειξε ότι νοιάζεται περισσότερο για τον Εβραισμό του παρά για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται. Που δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα που δίνουν τα Γιάννινα, ούτε που εκτίθενται οι πολίτες τους. Ούτε που και ο κ. Ελισάφ αλληλοαναιρείται, που συχνά διαμαρτύρεται ότι δήθεν οι Γιαννιώτες δεν στήριξαν τους ομόθρησκούς του το 1944, αλλά τώρα ο ίδιος αρνείται να ανοίξει ένα παράθυρο στην ελπίδα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Μιά στάση, που και να εκδοθεί τώρα κάποιο ψήφισμα, θα αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας και την ιστορία των Ιωαννίνων. Ο «πρώτος Εβραίος δήμαρχος των Ιωαννίνων και της χώρας» την αμαυρώνει και εκείνος θα καταγραφεί ως προσωποποίηση της μίζερης Εβραϊκής αντίληψης που εκπροσωπεί.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr