Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2022
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Ergostasio aporimaton TERNAΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το σήριαλ της αντιπαράθεσης της Περιφέρειας Ηπείρου με την εταιρία «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που λειτουργεί το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Προσλαμβάνει δε τα χαρακτηριστικά «βεντέτας» αφού ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης δείχνει να προσωποποίησε τη διαμάχη σχετικώς με το τι οφείλει να πληρώσει ή όχι η Περιφέρεια στην εταιρία. Κυρίως δε μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που υποχρεώνει την Περιφέρεια να καταβάλλει για πολλούς λόγους περί τα 3,3 εκατ. ευρώ, η διαφωνία έχει πλέον τη μορφή πολέμου. Το χειρότερο όμως είναι ότι όσοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από αυτές της Περιφέρειας ακόμη και ερωτηματικά, λοιδορούνται, βαφτίζονται ως συμπορευόμενοι με την εταιρία και... εχθροί της Ηπείρου, για να αποτραπεί η κριτική! Ως δήθεν μόνο ο κ. Καχριμάνης μετά της δικηγόρου κ. Γεωργίας Τατάγια να ενδιαφέρονται για την περιοχή!

ΚΑΝΟΥΜΕ αυτές τις εισαγωγικές επισημάνσεις ύστερα και από την παρέμβαση της κομματικής οργάνωσης Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της επέκρινε δήθεν την «Περιφερειακή Αρχή», το θεσμό δηλαδή για το φιάσκο! Ως αυτός να ευθύνεται για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος έχει όνομα• Αλέξ.Καχριμάνης! Αλλά δε λησμονεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον Περιφερειάρχη τον συνδέει η καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ήπειρο και στη χώρα, την οποία ουδέποτε αποδοκίμασε ο κ. Καχριμάνης. Αντιθέτως ύμνους ανέπεμπε με κάθε ευκαιρία, με την κ. Ολγα Γεροβασίλη και όλα τα στελέχη χωρίς προσχήματα να στηρίζουν όλες του τις αποφάσεις και ενέργειες κι εκείνος φυσικά της το ανταπέδιδε, ανεχόμενος τη συνεχή απουσία της από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ειδύλλιο συνεχίζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες του τις μορφές να «χαϊδεύει» τον κ. Καχριμάνη, κάνοντας που και που κάποια «καταγγελία», που καλύτερα να μη γίνονταν, τηρώντας σιγή ιχθύος για πλείστα όσα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο και την τακτική του.

ΔΕΝ είμαστε νομικοί για να αναλύσουμε το πολύ σοβαρό και νομικά περίπλοκο θέμα της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά ούτε έχουν για τους πολίτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι λεπτομέρειες και οι νομικίστικες παράμετροι. Ήδη το έκαναν συνάδελφοι, η Περιφέρεια, Περιφερειακές παρατάξεις και εκτενέστερα η δικηγόρος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Τατάγια, που χειρίστηκε την υπόθεση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να πάει στη Βουλή, αλλά το απέφυγε αρκούμενος σε ευχολόγια- έτσι για τα μάτια του κόσμου. Όπως φαίνεται πρωταρχικό μέλημα του κ. Καχριμάνη και της συμβούλου του (γνωστή και από τα «πακέτα» των προς αυτή απευθείας αναθέσεων, για τα οποία εκλήθησαν σε απολογία οι Καχριμάνης και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής), είναι η απαξίωση της κρίσης της πλειοψηφίας των μελών του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η συσκότιση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και όχι η αναζήτηση ενδεχομένων λαθών κατά τη διεκδίκηση του δικαίου ή των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην ολέθρια για την Περιφέρεια απόφαση.
ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ όμως οι Ηπειρώτες που θα φορτωθούν 3,3 εκατ. ευρώ - ίσως και περισσότερα (για να λύσουμε και την αφελή απορία του ΣΥΡΙΖΑ), αφού η εταιρία λέει πως διεκδικεί κι άλλα ποσά- τα οποία ασφαλώς δεν περισσεύουν και με τα οποία ίσως θα γίνονταν κάποια έργα, αν δεν σκορπίζονταν σε απευθείας αναθέσεις. Απορούν δε με την επιμονή του Περιφερειάρχη να διαχειρίζεται το θέμα των σκουπιδιών, να παρεμβαίνει στη λειτουργία του Εργοστασίου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), πολύ δε περισσότερο που μετά από χρόνια, μόλις πριν από λίγες ημέρες κίνησε τη διαδικασία λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων! Δικαίως λοιπόν διερωτώνται: για ποιό λόγο δεν αφήνει τους Δήμους της Ηπείρου να χειριστούν τα του οίκου τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους;

ΙΣΩΣ να θεωρεί τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια ...ανώριμους, ανεύθυνους και ανίκανους να διαχειριστούν μιά τόσο σοβαρή υπόθεση, αλλά οι πολίτες των δήμων για αυτό τους εξέλεξαν. Αν επιμένει, ας εισηγηθεί την κατάργηση τους και την ανάληψη της διοίκησης από τον ίδιο. Εν πάση περιπτώσει τα χρήματα που επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο, η Περιφέρεια υποχρεούται να καταβάλλει στην εταιρία και οι αναφορές προς κυβερνητικούς παράγοντες δεν πρόκειται να δώσουν λύση κι αυτό αποδεικνύεται από την αδιάφορη στάση τους. Άλλωστε στη σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με τη εταιρία ορίζεται σαφώς ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστέα και ότι η Περιφέρεια παραιτείται παντός ένδικου μέσου για την προσβολή της!
ΓΙΑ αυτό και όπως παραδέχεται και η κ. Τατάγια, η μόνη οδός είναι η κατάθεση αγωγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, αλλά τα χρήματα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πρέπει να καταβληθούν σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και μακάρι να βρεθεί τρόπος να μη συμβεί. Το λέμε διότι επιχειρείται μάλλον η παραπλάνηση των Ηπειρωτών, ενδιαφερόμενοι κυρίως για τη δική τους εικόνα οι εμπλεκόμενοι και για τον αντίκτυπο που έχει η επιβάρυνση των πολιτών με 3,3 εκατ. ευρώ κι έχει ο θεός! Εδώ όμως δε χωράνε τα κακότεχνα επικοινωνιακά τερτίπια, ούτε παρερμηνείες μιάς σαφούς απόφασης- στραπάτσο για την Περιφέρεια, για το οποίο ασφαλώς και δεν επιχαίρουμε- γεγονότα παραθέτουμε προς άρση παρεξηγήσεων και για γίνει κατανοητό τι ακριβώς συνέβη.

ΚΑΙ κάτι τελευταίο. Με αφορμή την έκδοση της δικαστικής απόφασης με την οποία απερρίφθη η εναντίον μας (και εναντίον συναδέλφων των Αθηνών) αγωγή του κ. Στέργιου Κασσάρου (έκανε έφεση), για τις απευθείας αναθέσεις που τον τροφοδοτεί ο γαμπρός του κ. Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης δια της γραφίδας της κ. Τατάγια, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της! Όχι μόνο αυτό, αλλά μας... επέπληττε που αμφισβητήσαμε την ορθότητα της κρίσης Εισαγγελικών λειτουργών (λες και δεν είχαμε δικαίωμα!) που κακώς λέμε έβαλαν στο αρχείο την καταγγελία μας. Τώρα, θεωρούν ότι εκείνοι (Καχριμάνης- Τατάγια) δικαιούνται να αμφισβητούν την κρίση της πλειοψηφίας των δικαστών που απεφάνθησαν υπέρ της εταιρίας απαξιώνοντάς τους! «Δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως τους βολεύει...

ΥΓ. Παρακαλούνται οι επιλεκτικά εύθικτοι κ. Καχριμάνης και κ. Τατάγια, αν θελήσουν να απαντήσουν ας το κάνουν με συντομία και απλότητα. Μάλιστα δε αν μπορούν ας αποφύγουν τις γελοιότητες των χαζοευφυολογημάτων που συνηθίζουν. Για την προστασία της σοβαρότητάς της θέσης τους το λέμε...

Δημοσιεύθηκε στον "Πρωινό Λόγο" στις 16/04/22
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr