Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
rizopoulos me maskaΣτην αξιοποίηση όλων των επαφών και γνωριμιών που έχει αναπτύξει μέσα από την επαγγελματική του πορεία με πρόσωπα του δημόσιου βίου προκειμένου να κάνει στρατηγικές παρεμβάσεις στα ανοιχτά ζητήματα της Ηπείρου έχει προχωρήσει στη δεύτερη φάση της στρατηγικής του ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι παρεμβάσεις του στο θέμα της συνεργασίας της ΔΕΠΑ με την Πίνδο, προκείμενου η μεγάλη βιομηχανία να εισέλθει άμεσα στην εποχή του φυσικού αερίου, στον πρωτογενή τομέα, με τις προτάσεις για την επιδότηση των παραγωγών κλημεντίνης, αλλά και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, καθώς και η πρόσφατη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία μεταξύ άλλων ε ξήχθη το συμπέρασμα πως η οικονομία της Ηπείρου απαιτεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί εκ των έσω με την υπάρχουσα πραγματικότητα, με δεδομένο ότι η οικονομία είναι μια οικονομία επιβίωσης που στηρίζεται σε τρεις βασικές ομάδες: τους δημοσίους λειτουργούς, τους συνταξιούχους και όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή.
«Γνωρίζοντας ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν ταχθεί καθαρά απέναντι στα πετρέλαια και την γενικότερη στάση άρνησης απέναντι σε όλα μιας εσωστρεφούς πολιτικής συμπεριφοράς των υπολοίπων πολιτικών και θεσμικών δυνάμεων, το αναπτυξιακό αυτό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση της σημαντικότητας της ψηφιακής πολιτικής, πρέπει να ταυτιστεί με αυτή», δήλωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Συνάντηση με Κ. Πιερρακάκη
Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί το Σάββατο με τον επικεφαλής της χώρας για την ψηφιακή πολιτική και στρατηγική της, Κυριάκο Πιερρακάκη.
«Γνωρίζω τον κύριο Πιερρακάκη από το 2009. Είχα τη δυνατότητα να του παρουσιάσω ένα σκεπτικό, όχι αμιγώς στη λογική της ανάπτυξης της ψηφιακής πολιτικής στην Ήπειρο, αλλά πως αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για μια δυναμική φυγή μπροστά, της περιοχής. Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την πρόταση ενδιαφέρουσα και επισήμανε ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε μια συνάντηση ακόμη και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων εφόσον προκύψει ένα συνολικό και συλλογικό σχέδιο. Τον ευχαριστώ για τον χρόνο του και που δέχτηκε να μας συναντήσει όλους. Είναι σημαντικό, παρά τις διαφορές μας, εκεί που διαμορφώνονται οι αποφάσεις να φαινόμαστε ενωμένοι", τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης

Αναπτύσσοντας το σχέδιο αυτό, ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε αρχικά: «Η Ήπειρος δεν έχει τις παραγωγικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. Απαιτείται ένα νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μας οδηγήσει σε δουλειές με μεγαλύτερο μέσο όρο εισοδήματος απ’ αυτόν που υπάρχει σήμερα στην περιοχή μας και ο οποίος δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ μικτά».
Στη συνέχεια, ανέλυσε τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχτεί το μοντέλο αυτό, που δεν είναι άλλος από την ψηφιακή πολιτική, με στόχο να βρεθεί το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η Ήπειρος επαρκώς για να εργαστεί στον τομέα αυτό.
Για να επιτευχθεί αυτό όμως - όπως εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος- απαιτείται η συνεργασία με τα εξής υπουργεία και φορείς της αυτοδιοίκησης:
-Υπουργείο Οικονομικών
-Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
-Υπουργείο Παιδείας
-Υπουργείο Περιβάλλοντος
-Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
-Πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει παράλληλα να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις για να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας – Τεχνολογικό Πάρκο.
«Εδώ πράγματι είναι χρήσιμα τα Τεχνολογικά Πάρκα. Μια κουβέντα την οποία άνοιξαν οι Ορίζοντες Ηπείρου το φθινόπωρο του 2019 κατανοώντας όμως ότι πρέπει πρώτα να καταστεί η Ήπειρος ελκυστική για νεοφυείς επιχειρήσεις και μετά να αποφασιστεί πόσα χρήματα απαιτούνται για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μια Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου, αλλά σε πολλές. Άλλωστε η έννοια του Τεχνολογικού Πάρκου είναι να στεγάσει μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις κι όχι μεγάλες εταιρίες, όπως προσπαθεί να κάνει ο Περιφερειάρχης που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τον διακριτό ρόλο των νεοφυών και των μεγάλων επιχειρήσεων και ανεβοκατεβάζει τον προϋπολογισμό από τα 2 στα 4 και τώρα στα 25 εκ. ευρώ. Εδώ απαιτείται η συνεργασία τόσο των υπουργείων Οικονομικών, αλλά κι αυτών της Οικονομίας κι Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς από την μια απαιτούνται ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις αυτές, από την άλλη χρειάζεται πιθανά να καθοριστούν όροι δόμησης και χρήσης σε ακίνητα για τη δημιουργία των Πάρκων. Μάλιστα ρόλο σε αυτό μπορούν να παίξουν και οι δήμοι της Ηπείρου όπου με δικά τους ακίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην στέγαση των εταιριών», εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος.

β) Εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου
«Μια ακόμα πρωτοβουλία των Οριζόντων Ηπείρου από το Φθινόπωρο του 2019 με την P&I και την Teamviewer στις οποίες, όταν μιλήσαμε, εξήγησα ότι η περιφέρεια Ηπείρου θα μπορούσε να παραχωρήσει αρχικά κάποιους χώρους για να εγκατασταθούν κι από εκεί και πέρα, κι ανάλογα με την ανάπτυξή τους, να φροντίσουν μόνες τους για την επέκταση των εγκαταστάσεών τους. Μια πρόταση με την οποία συμφώνησαν. Ο κ. Καχριμάνης υπό τον φόβο να δαπανήσει 25 εκ. ευρώ για ένα κτίριο το οποίο θα μείνει άδειο και χωρίς ρόλο, αφού το να προσελκύσεις νεοφυείς επιχειρήσεις θέλει δουλειά, προτιμά να στοιβάξει εκεί P&I και Teamviewer. Κι εδώ η συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των κατάλληλων όρων δόμησης», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

γ) Αλλαγή ακαδημαϊκού πλαισίου στην Ήπειρο
«Με δεδομένο ότι θα υπάρχουν πια μειωμένες θέσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την ίδια στιγμή που υπάρχουν σχολές οι απόφοιτοι των οποίων αποκτούν γνώσεις που δεν ακουμπούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, πρέπει από τώρα να αρχίσει η συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία σχολών που θα έχουν συνάφεια με τα αντικείμενα της ψηφιακής εποχής και των αναγκών της και οι απόφοιτοί τους θα βρίσκουν πιο εύκολα εργασία σε καλοπληρωμένες δουλειές», επισήμανε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου.

δ) Datacenters
«Είναι μια παράμετρος που γεννήθηκε από τον κορωνοϊό και την τηλεργασία. Όσο χρειάζονται χώροι για νεοφυείς επιχειρήσεις, άλλο τόσο χρειάζονται χώροι και για τα datacenters για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλες υποδομές και τα τεράστια δεδομένα που θα διαχειρίζονται. Εδώ απαιτείται η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα μας δείξει το δρόμο για τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον και πως εμείς πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να τις ικανοποιήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

ε)Νομάδες
«Μιλάμε για μια στρατηγική τεσσάρων αξόνων την οποία μπορεί να αξιοποιήσουν και οι “νομάδες”. Επαγγελματίες της ψηφιακής πολιτικής δηλαδή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσκαλέσει στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστούν με φορολογικά προνόμια για να παράγουν υπηρεσίες με έδρα την χώρα μας για εταιρίες του εξωτερικού. Γίνεται σαφής κι εδώ η εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών για να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών στην περιοχή μας με δεδομένο ότι ήδη έχουν ψηφιστεί χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης. Χρειάζεται λοιπόν η δημιουργία ειδικής διεύθυνσης στις ΔΟΥ της Ηπείρου από όπου θα εξυπηρετούνται», πρόσθεσε ο κ. Ριζόπουλος.

Πολιτικός στόχος
«Μιλάμε για ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικό στόχο την προσέλκυση, σε βάθος χρόνου πενταετίας, 5.000 οικογενειών με εισόδημα 50% μεγαλύτερο από τον σημερινό μέσο όρο της Ηπείρου. Η έλευση των οικογενειών αυτών αυξάνει το κατά κεφαλήν εισόδημα, δημιουργεί υπεραξία σε υποδομές που είχαν κατασκευαστεί για στρατιωτικούς και φοιτητές, αυξάνει την αγοραστική κίνηση σε εμπόριο και εστίαση κι άρα δημιουργεί νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Ήπειρο», συνόψισε ο κ. Ριζόπουλος για να καταλήξει: «Θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή γιατί οι Ορίζοντες Ηπείρου, ως μια παράταξη διακυβέρνησης έχει στόχο να πάει την Ήπειρο εκεί που της αξίζει. Όλες μας οι πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι εργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας, με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των Ηπειρωτών».
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr