Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού 'ντα...

Kypros euro41Δημιουργία ειδικού ταμείου, όπου θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους καταθέσεων και ακινήτων περιλαμβάνει το κυπριακό μνημόνιο, που έχει στην κατοχή του και δημοσιεύει το site της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.


Το Μνημόνιο που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κυπριακή κυβέρνηση με συσκέψεις επί συσκέψεων σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, τεχνοκρατών και πολιτικών ηγετών, προσπαθεί να καθορίσει την τελική θέση της, εν όψει της οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ και πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα.

Οι προβλέψεις του μνημονίου

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο του μνημονίου που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος, το μνημόνιο  θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013 και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ.

Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό Μνημόνιο είναι:

Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

Μπαράζ συσκέψεων

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης συγκάλεσε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της κυπριακής πλευράς και να γίνει η τελική διαβούλευση με την τρόικα. 

Αντικείμενο της συζήτησης, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν θέματα που αφορούν την τελική διαβούλευση «με στόχο την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα».

Οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου η διαπραγματευτική ομάδα του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζει τη διαβούλευση, παρουσία της αντίστοιχης διαπραγματευτικής ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας, για την οριστικοποίηση των θέσεων της Κυπριακής πλευράς και με στόχο την κατάληξη σε τελική συμφωνία μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Μάλιστα πληροφορίες που επικαλείται το sigmalive αναφέρουν ότι θα εκδοθεί διάταγμα για άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν στα κεφάλαια των επιχειρήσεων που παγιοποιηθήκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Προεδρικό Μέγαρο για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση και την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης.

Στόχος, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συλλογικότητα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται:

Προσπάθεια, σύμφωνα με το sigmalive, καταβάλλεται για να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τόσο μόνιμων όσο και ωρομίσθιων υπαλλήλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται μέτρο για κλιμακωτές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα κυμανθούν από 0,8-2,5%.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το θέμα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού πιθανόν να κληθούν οι ίδιοι να καλύψουν τα έξοδα τους σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με μία αποκοπή ύψους 1,5% του μισθού τους, μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2015.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κύπρος να εξασφαλίσει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, οι απαιτήσεις της τρόικας για συρρίκνωση του τομέα φαίνεται να έχουν αυξηθεί.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί επιμήκυνση στην αποπληρωμή δανείων των πολιτών χωρίς να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων καθώς και παγοποίηση δανείων ανέργων πολιτών.

Συζητήσεις γίνονται επίσης για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων, της CYTA, και της ΑΗΚ, καθώς και του ενδεχόμενου να δοθούν κίνητρα πρόωρης αφυπηρέτησης σε 260 μόνιμους αξιωματικούς που βρίσκονται στις σχολές αξιωματικών στην Ελλάδα σήμερα.

Στυλιανίδης: επέκταση του συμφωνηθέντος, όχι νέο μνημόνιο

Η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται ένα νέο μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας ότι επιχειρούνται «επιμέρους, αλλά πολύ σημαντικές βελτιώσεις» παρά την επιδείνωση στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την επιδείνωση αυτή, η οποία, όπως ανέφερε προέκυψε από την «ατολμία και αναποφασιστικότητα» της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει κυριολεκτικά μια ατομική βόμβα, προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε, γλιτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία», είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Τώρα, συνέχισε, διαχειρίζεται μια μετασεισμική κατάσταση πολλών ρίχτερ, με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα αφορούν θέματα στον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημοσιονομική πολιτική και δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και το δημόσιο τομέα και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια.
«Η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα, η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, να είναι πλήρης», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι γίνεται συζήτηση και με συνδικαλιστικούς φορείς, όπως η ΕΤΥΚ.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αποτελεί εφικτό στόχο ενόψει της διαπραγμάτευσης, από αύριο το 40% των κεφαλαίων των επιχειρήσεων που τώρα είναι παγοποιημένο στην Τράπεζα Κύπρου, να αποδεσμευτεί, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται με στόχο να διατηρηθούν σημαντικές θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στο θέμα των ωρομισθίων, καθώς και στη δυνατότητα να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην πρόσβαση των δημοσίων υπαλλήλων στο σημερινό σύστημα υγείας, μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου εθνικού συστήματος υγείας.
Ως προς τις βελτιώσεις που επιχειρούνται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση της περιόδου εμφάνισης πλεονάσματος από το 2016 στο 2017, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε με τη σημερινή διαβούλευση να πάμε στο 2018».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής και να μην υπάρξουν τόσο ασφυκτικά μέτρα.
Ερωτηθείς για τις «κόκκινές γραμμές» της κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε όλα τα θέματα στα οποία θα γίνει τελική διαβούλευση, υπάρχουν προτάσεις της κυβέρνησης που θα είναι «έστω και επ’ ολίγω» βελτιωτικές.

Σε άλλη ερώτηση για την αναμενόμενη από την κυβέρνηση ύφεση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται εξειδικευμένη μελέτη, χρόνο και συνεχείς προσαρμογές.
Τέλος, είπε ότι εξουσιοδοτήθηκε από το σύνολο των υπουργών «λόγω φημών και ψιθύρων» που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, να δηλώσει ότι όποιος κατέχει οποιοδήποτε στοιχεία για οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με μετακίνηση χρημάτων είτε άλλη ενέργεια που μπορεί να σχετίζεται με ειδική χρήση πληροφοριών «να τα δώσει άμεσα στην ερευνητική επιτροπή» που ορκίζεται αύριο.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr